Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Karl Popper

Jean Baudouin
Karl Popper (1902-1994), hiç kuşkusuz 20. yüzyılın en ilginç ve etkileyici simalarından biridir. Popper, bilimin işleyişinin tümevarımsal bir sürece bağlı olduğu yolundaki en genel ve yaygın kabulü reddederek, bilimsel olanı bilimsel olmayandan ayıran ölçütü “yanlışlama” olarak belirlemiştir; yani bir kuram kendisini sınanabilirliğe, dolayısıyla yanlışlanabilirliğe açtığı ölçüde bilimseldir. Bu yanlışlanabilme ölçütünü daha sonra siyaset felsefesi ve tarihe de uygulayan Popper, totaliterliğe ve kapalı topluma karşı, liberalizmi ve açık toplumu aynı ölçüt üzerinden savunmuş, Hegelci ve Marksist tarih felsefelerini de yine aynı çekirdek fikir çerçevesinde eleştirmiştir. Popper, aynı zamanda gerek Kuhn ve Feyerabend sonrası yeni bilim felsefesi açısından, gerek Eleştirel Kuram’ın bilim ve toplum anlayışı açısından, gerek siyaset felsefesi açısından yoğun eleştirilerin ve polemiklerin odağındaki kişi olmuştur. Rennes Üniversitesi Siyasal Bilimler öğretim üyesi olan Jean Baudouin, bu incelemesinde Karl Popper’in felsefesinin çeşitli yönlerini ustaca biraraya getirerek sağlam bir başvuru kitabı ortaya koyuyor.
Yazar:
Jean Baudouin
Jean Baudouin
Çevirmen:
H. Bülent Gözkân
H. Bülent Gözkân
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 34 dk.Sayfa Sayısı: 126Basım Tarihi: Mayıs 2015Yayınevi: İletişim YayıncılıkOrijinal Adı: Karl Popper
ISBN: 9789754703559Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
126 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Benim için katlanılması en zor kitaplardan başı çekti diyebilirim. Gerçekten de Karl Popper'ı anlatan en iyi kitap ona kesinlikle diyeceğim bir şey yok, çünkü Popper gerçekten de tam olarak bu. Peki benim için neden okuması, anlaması zor değil de katlanması zor? Çünkü bilim felsefesi diye önümüze konulan şeyin bir çok mantık hatası barındırdığına şahit oldum. Özellikle yanlışlanabilirlik ilkesi başlı başına bir saçmalık, öyle ki; bu ilke bir yerden sonra o denli saçma bir hal alıyor ki kendini dahi yanlışlıyor. Yani hiçbir tutarlılığı yok. Ayrıca burda bilim felsefesinden daha çok ideoloji felsefesi yapılıyor aslında. Sizlere liberalizmin ve kapitalizmin aslında sandığınız kadar kötü olmadığını, sizi sömürmediğini, size yararlı bir şey olduğunu telkinlemeye çalışıyorlar ama yemezler tabi, onu gidip mantıktan yoksun çelimsizlere anlatabilirler ancak. Bizleri ideolojik olarak suçlayanlar kalkıp bilimi ideolojinin köpeği haline getiren kimseler olması da ayrı bir ironi. Bilim öğrenelim diye çıktığımız yolda kapitalizm öğretilmeye çalışıyor. Ha madem bu kadar itici buluyorsam bunu neden okuduğuma gelince? Gardımı alabilmek için elbette. Hayatımızın her noktasında bize telkinlenip bilincimize yerleştirdikleri insanlık dışı fikirlere karşı kendimi kirletmemek adına, düşmanımı tanımak için okudum sadece.
Karl Popper
Karl PopperJean Baudouin · İletişim Yayıncılık · 201523 okunma
Reklam
126 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Popper'ı anlamak için okunabilecek en anlaşılır ve değerli eserlerden olduğunu söyleyebilirim. Yazar Popper'ın bilim felsefesinden siyaset felsefesine çeşitli alanlardaki değerli görüşlerini oldukça anlaşılır bir dille incelemiş. Karl Popper'ı öğrenmek isteyenlere iyi bir giriş ve özet olması maksadıyla tavsiye ederim. Giriş ve özet dememe bakmayın kapsamı oldukça iyiydi. Eleştirel akılcılığın bilim dünyasından toplumsal dünyaya çeşitli alanlardaki eleştirilerinin neler olduğunu kavramanıza yardımcı olacaktır. Özellikle yanlışlanabilirlik gibi bilimin en önemli ve anlaşılması en gerekli kavramlarından birini oldukça iyi anlayacağınızı düşünüyorum. Bu meselelere ilgiliyseniz kesinlikle okuyun.
Karl Popper
Karl PopperJean Baudouin · İletişim Yayıncılık · 201523 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.