Magda Szabo
Katalin Sokağı, Budapeşte'de savaş öncesinde aynı sokakta yaşayan birbirleriyle bağlantılı üç ailenin hikâyesi. Bu komşular grubunun küçük cenneti Nazilerin hoyratça müdahalesiyle ebediyen sarsılır. Artık hiçbir şey eskisi gibi olamayacaktır. 1930'lardan başlayarak Macaristan için hiç de kolay olmayan 40 yılı kapsayan romanda Katalin Sokağı, kayıp cennetin ve mutlu çocukluğun simgesi olarak merkezi konumdadır.
216 sayfa

“KATALİN SOKAĞI…”
Katalin Sokağı
; savaş, bağlılık, komşuluk, 3 aile, 3 ev, bir ruhla 1 sokak.. Kitap, 2. Dünya Savaşında Almanya ve Rusya arasında kalan Macaristan’ın 1933-1965 yıllar aralığını kapsayan bir hikâye ve Budapeşte’nin (hayali) Katalin Sokağı’nda yaşayan 3 aile üstünden anlatılıyor. Savaşla ve Nazilerin saldırılarıyla altüst olan hayatlarını okuyoruz. Sadece bu sokaktaki evlerini değil, çocukluklarını, neşelerini, birbirlerini de kaybeden insanların romanı bu. İlk kez 1969’da yayımlanmış bu kitabın yazarına gelince;
Magda Szabo
, dünya çapında ün kazanmış Macar edebiyatının kült yazarlarından biriydi. Kitaplarındaki karakterleri Macaristan’ın savaş dönemi ve savaş sonrası hallerinde, yas tutma, sürgün gibi temalarda anlatmış. İlk defa bu bayanın bir kitabını okudum ve daha önce okumadığıma hayıflandım. Akıcılık konusunda başlarda biraz yavaş ilerliyor. Bunun sebebi de birden fazla anlatıcı kullanması, bu biraz kafa karıştırıcı olmuş. Kitap 2 kısma ayrılmış: Mekânlar - Anlar & Epizodlar. Mekânlarda; kişiler ve bulundukları yerlerden söz ediyor. Anlar & Epizodlar; bazı yıllara göre bölümlere ayrılmış. Her bölümde o yıl yaşanan olaylara yer verilmiş. Nazi dönemi olduğunu biliyorsunuz kitabı okurken ama, yazar asla işin iç yüzüne girmiyor. Savaşla ilgili bilgi vermiyor. Evet savaş var, ama hikâyedeki 3 aile bu savaşın içinde yaşarken daha ön plandalar. Yazar Herman Hesse, zamanında Magda Szabo hakkında şöyle bir söz söylemiş: ‘Magda Szabo’yu keşfettiyseniz, altın bir balık yakaladınız demektir.’ Ben biraz geç yakaladım sanırım bu balığı, ama iyi ki okudum. Merak edenlere de tavsiye ederim.
Katalin SokağıMagda Szabo · Yapı Kredi Yayınları · 2022654 okunma
Her seferinde Szabo’ya daha fazla hayran olamam diyorum..
9/10 puan verdi
Katalın, Budapeşte’de bir sokak. Evleri yan yana, kol kola duran, bahçeleri ve çocukları kardeş üç aile. Çocuklar el ele tutuşup bir daire oluşturuyor, neşeli ve sıcak bir çocuk şarkısı var
216 syf.
10/10 puan verdi
Magda Szabo, Magda Szabo, Magda Szabo... ! Öyle bir yazar ki herşeyi o kadar basitçe yazmasına rağmen nasıl bu kadar çok şey veriyor okuyucuya inanılır gibi değil. Yazar, okuduğum bu üçüncü
Katalin SokağıMagda Szabo · Yapı Kredi Yayınları · 2016654 okunma
Magda Szabo beni Macaristan’a sürüklerken…
216 syf.
10/10 puan verdi
Bu kitabın hatırına Budapeşte’ye gittim. Olmayan Katalin sokağını varmış gibi hayal etmek, Szabo romanlarının içine kendimi zorla yerleştirmek için. Katalin Sokağı romanı bir kor gibi düştü içime, o
Katalin SokağıMagda Szabo · Yapı Kredi Yayınları · 2016654 okunma
8/10 puan verdi
KATALİN SOKAĞI-MAGDA SZABO,202 sayfa Macaristan,Budapeşte’de bir sokak ;Katalin Sokağı…İkinci Dünya Savaşı öncesi bu sokakta yaşayan ve birbirleriyle bağlantılı üç ailenin hikayesi.Held,Biro ve
Puan vermedi
#231807825 İlk 50 sayfayı anladım anlayacağım şeklinde okuduktan sonra taşlar yerine oturdu ve ben de bu kitaba haksızlık edemem diyerek en başa dönüp tek tek karakter haritası çıkararak baştan okudum. Ve harika bir eser okuduğumu anlayabildim. Katalin Sokağı ve o sokakta yolu kesişen bir grup insan. Budapeşte'da yaşananlar, Yahudi düşmanlığı, insanların ahlak anlayışı hepsi birlikte dokunaklı bir eseri bize sunmuş. Kitabı okumayı kolaylaştırması adına bir karakter tablosu hazırladım belki sizler için de faydalı olur.
Katalin Sokağı ve dağılan Bütünlük Kavramı
8/10 puan verdi
Magda Szabó tarafından yazılan bu roman, 1930'lardan 1960'lara kadar Budapeşte'nin Katalin Sokağı'nda yaşayan üç ailenin hayatını anlatan dokunaklı ve güzel yazılmış bir eserdir.
202 syf.
9/10 puan verdi
Seslendiğim sokak derin izler bırakıyor okurun zihninde... Zaman tüneli yaşar gibi 1930 yılları ile 1960 yılının sonlarından üç ailenin savaş esnasında yaşadıklarına tanık oluyoruz. Savaş sonrası hayatlarının nasıl değiştiğini,arkadaş ilişkilerini,ölüm ve yaşam arasında ki gel gitleri okurken de bol bol sorgulamalar içinde buluyoruz kendimizi. Aslında bizden bir hikaye...Çok tanıdık... Siyasal suçlardan kamplara gönderilen aile fertlerinin geride bıraktıkları kırık kalplerin bir daha birleşememesi,bir araya getirelememesi ve yaş alınsa dahi yine geçmişin kafa da sorgulanması ve huzur bulunamaması. Hayatını toparlamaya çalışırken tekrardan karışması birbirine girmesi,dağılan ve bir araya gelmeyen ve gelmeyecek hayallerin anlatılması muazzamdı. Ve duyulan özlem, yaşanılan anıların bulunduğu sokak hiç unutulmuyor.Nereye giderlerse yine aynı sokağa yıllar geçse de geri dönülmesi de çok etkileyiciydi... Bir Macar edebiyatıydı okuduğum tavsiyemdir.
10/10 puan verdi
Savaş!! İnsanların hayatını nasıl etkiliyor hiç düşündünüz mü?Verilen kayıpların izleri yaşamları nasılda alt üst ediyor.Dahası geçmişteki travmalar gelecekte nasıl bir iz bırakıyor.Aileleri
Puan vermedi
Bazı romanlarda mekân, karakterlerden biri haline gelir ve onu tanıma, bilme, gidip görme isteği uyandırır. Katalin Sokağı da benim için öyle oldu. Macaristan’ı gezerken 2. Dünya Savaşı’nın

Magda SzaboYazar · 9 kitap
Magda Szabo 1917 Debrecen doğumludur. Macaristan'ın önde gelen yazarlarındandır. Latin ve Macar edebiyatı eğitiminin ardından öğretmenlik yaptı ve kültür bakanlığında çalıştı. Yazmaya şiirle başladı. 1949'da Baumgarten ödülüne layık görüldüyse de ödül verildiği gün, politik nedenlerden geri alındı. Aynı yıl bakanlıktaki işinden kovuldu. 1949-1958 yılları arasında sakıncalı yazar olarak bir ilkokulda öğretmenlik yapmaya zorlandı. 1958'de yayınlanan ve büyük başarı kazanan ilk romanı Fresco'yla bu zorunlu sessizliği kırdı. Bu tarihten sonra ulusal ve uluslararası ün kazandı, ödüller birbirini kovalamaya başladı.  Yapıtları otuzdan fazla dile çevrilmiş olan yazarın Yavru Ceylan adlı romanı 1972'de E yayınlarınca yayınlanmıştır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.