Güneydoğu’da Geleneksel Dövme ya da Dek ve Dak

Kaybolan İzler

Mümtaz Fırat
8.4/10
7 Kişi
32
Okunma
7
Beğeni
1.045
Görüntülenme
Kültür tarihimize dair önemli bir araştırma Güneydoğu’da Geleneksel Dövme ya da Dek ve Dak Halkbilimci Mümtaz Fırat’ın araştırması bilimsel bir araştırma olarak öne çıkarken her kuşaktan okurun ilgisini çekecek bir geleneği tanıtıyor. Dövme, büyük ölçüde popüler kültürün bir parçası olarak biliniyor. Oysa dövme oldukça kadim bir gelenek olarak dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi ülkemizde de yaşayan bir gelenek. Özellikle Avrupalı bilim insanlarınca 19. ve 20. Yüzyıllarda bu konuda çeşitli aramalar yapılırken, ülkemizde ancak son 20-30 yıl içersinde ve sınırlı ölçüde ilgili gösterilmiştir. Dolayısıyla halkbilimci Mümtaz Fırat’ın 2015 yılında Oğuz Tansel Halkbilim Araştırma ödülünü bu çalışması, bilimsel araştırma olarak öne çıkarken, her kuşaktan okurun ilgisini çekecek bir geleneği tanıtması açısından dikkat çekicidir. “Dövme tanımının kapsayıcı yeni bir kavramsallaştırmaya ihtiyaç duyduğu söylenebilir. Bu çerçevede evrensel açıdan geleneksel dövme: Süslenme, kötülüklerden korunma, bereket, tılsım gibi saiklerle, renk veren maddelerin vücudun herhangi bir yerine sivri ya da keskin bir araçla kalıcı olacak biçimde işlenmesidir. Bu evrensel tanımın yanı sıra Güneydoğu’da görülen geleneksel dövme için şu tanımı yapmak mümkün görünmektedir: Süslenme, nazardan korunma, tılsım, bereket, sağaltma gibi saiklerle, is, çivit, öd, anne sütü gibi maddelerin kullanılmasıyla elde edilen karışımın, deri altına iğnelerle işlenmesine dek/dak/dövün/döğün/döğün/veşm/vesm denir.”
Yazar:
Mümtaz Fırat
Mümtaz Fırat
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 46 dk.Sayfa Sayısı: 168Basım Tarihi: Nisan 2017Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
ISBN: 9789750839658Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
168 syf.
·
Puan vermedi
YKY'nin bu tarz kültür, folklor ve sosyolojik kitaplarına bayılıyorum. Çok güzel unutulmaya yüz tutan bir gelenek. Yazar Mümtaz Fırat'a teşekkürler. En azından unutulsa da bu geleneğin kanıt halinde durması iyi olmuş. Açıkçası bir kaç motifi çok beğendim. Bunlardan biri "Çarkıfelek" diğeri de "Geyik". Belki dövme olarak yaptırabilirim.
Kaybolan İzler
Kaybolan İzlerMümtaz Fırat · Yapı Kredi Yayınları · 201732 okunma
Reklam
168 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Dövmenin dünya sahnesindeki tarihçesinden başlayıp, kendi topraklarımıza uzanan bir “homo esteticus” yolculuğu kitabı diyebiliriz. Etnisite, din, coğrafya, yaş ve cinsiyet gibi değişkenlerin dövme üzerinde etkileri, bu geleneksel toplulukların inanç, süsleme, sembolik kodlamalarına ilişkin ne tür anlamları ve işlevleri olduğu incelenmiş. Bu
Kaybolan İzler
Kaybolan İzlerMümtaz Fırat · Yapı Kredi Yayınları · 201732 okunma
168 syf.
8/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
tam ismi kaybolan izler - güneydoğu’da geleneksel dövme ya da dek ve dak olan halkbilimci mümtaz fırat kitabı. yapıkredi yayınlarından çıkmış bu kitap güneydoğu’daki dövmenin kökenini, gelişimini, simgelerin bölgeye göre anlamlarını, sosyal anlamda ne demek olduğunu anlatıyor. dövme sanatı her ne kadar son zamanların bir sanatı, modern bir tarz olarak görülse de aslında kökeni çok eski zamanlara dayanan "kadim bir gelenek" olarak adlandırılıyor. mümtaz fırat’ın bu çalışması 2015 yılında oğuz tansel halkbilim araştırma ödülünü kazanmış. kitapla ilgili en ilgi çekici nokta dövmenin aslında eskiden günümüzdekinden çok daha pragmatik amaçlara hizmet etmesi oldu benim gözümde. bir zenginlik göstergesi, mahkumları ayırt etme yolu, aidiyetlik göstergesi, evlilik yaşına gelmiş insanları işaretlemek vb. görevlere hizmet etmiş. kitabın sonunda güneydoğu’daki dek/dak sembollerinin listesi verilmiş. dövmeyle ilgiliyseniz mutlaka göz atmanız, incelemeniz gerek. basit bit nokta, çizgi gibi görünen dövmelerin altında yatan anlamları keşfetmek ilgi çekici. estetik olarak çok güzel semboller de var. yazar bir de ülkemizde dövmenin geçmişi ve yeriyle ilgili –avrupa ve uzak doğu ile karşılaştırınca- yeterince araştırma yapılmamasından yakınmış.
Kaybolan İzler
Kaybolan İzlerMümtaz Fırat · Yapı Kredi Yayınları · 201732 okunma