Klasik Ekoller ve Yeni İlmi Kelam Dönemi

Kelam Tarihi

Harun Işık

Kelam Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Kelam Tarihi sözleri ve alıntılarını, Kelam Tarihi kitap alıntılarını, Kelam Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"İblis'in kâfir olmasının nedeni, Allah Teâlâ'yı bilmemesi değil, Allah'a karşı kibirlenip boyun eğmeyi reddetmesidir."
"Filozoflar yöntem olarak akli bir metot benimsedikleri için onların yanlış bulunan iddialarıyla mücadele etmek isteyen mütekellemlerin de akıl dayalı bir yöntem kullanmaları gerekmiştir. Bu yöntem Mutezili alimlerin akla dayalı bir metot olarak geliştirdikler Kelam ilmidir."
Reklam
İslam Ortaçağ'da hiçbir toplum ve dinde görülmeyen bir fikir özgürlüğünü insanlara tanımakla tarihte büyük bir devrim yapmıştır. İslam, insanları tek Allah'a iman etmeye ve Müslüman olmaya çağırırken, farklı dinlere ve düşüncelere de yaşama hakkı tanımıştır. Muhataplarına iman etmeleri için ikna edici makul deliller sunarken, kabul etmeyenlere kendi delillerini getirmeleri çağrısında bulunarak meseleyi savaş alanlarına değil, müzakere ve münazara ortamına çekmeye çalışmıştır.
Müslümanlar arasında siyasi ve dini konularda görülen fikir ayrılıkları ileride itikadi mezheplerin ortaya çıkmasına, dolayısıyla da kelam ilminin doğuşuna neden olmuştur.
Eskiden inkar ve küfür cehaletten, bilgisizlikten kaynaklanıyorken Modernçağda dinsizlik bilim temelleri üzerine oturtulmaya çalışılıyor ve ispatlanmamış teoriler, gerçekmiş gibi insanların kafalarına sokuluyordu.
Sayfa 276Kitabı okudu
Bozuk bir Mutezile günde 2 kere doğruyu gösterir
"Tövbenin Allah katında makbul olmasının şartı çirkinlikte ısrar etmemek ve güzel olan bir şeyin güzel olduğuna inanmaktır. Çirkin olduğu bilinen bir şey üzerinde ısrarla duran ya da güzeli çirkin olarak kabul eden bir kimsenin tövbesi kabul edilmez. Bir şeyin, bir yönüyle istenmesi, diğer yönüyle de istenmemesi caiz değildir."
Sayfa 135Kitabı okudu
Reklam
Halifeler ne vahiy alan ne de söz ve fiilleri ilâhî gözetimle müdahale edilerek yönlendirilen kişiler değildi.... Bu durum, halifelerin ve diğer yöneticilerin uygulamalarını ve içtihatlarını tartışmaya açık hale getiriyordu.
Sayfa 22
Kader
Hz.Ömer'in, Abdurrahman b.Avf'in naklettiği bir hadise dayanarak, veba salgını olan Şam'a girmemesi üzerine Ebû Ubeyde b. Cerrah'ın kaderden kaçamayacağı yönündeki eleştirisine karşı, "Allah'ın kaderinden, yine Allah'ın kaderine kaçıyoruz." şeklinde yanıt verdiği de çok bilinen bir olaydır.
Sayfa 52