Kelile ve Dimne

Beydeba
Reklam
Düşmana karşı koymaktan aciz kalındığı yerde göç etmek kaçınılmazdır.
"Sesimi beğendiysen kafese koymana gerek yok. Ben, zaten senin bahçenin bülbülüydüm."
Bülbül ile BağcıKitabı okudu
Soru, insanın gerçek hayata uyanmasının sembolüdür.
Reklam
İlim-Haya İlişkisi
İlim ve Hayayı birbiriyle kaynaşmış birbirinden ayrılmaz öyle iki dost olarak görüyorum ki içlerinden biri yok olunca diğeri de bulunmuyor; ikisinden biri yok olunca diğeri de yaşamaktan zevk almayan ve üzüntüsünden hayatı kendisine haram sayan iki can yoldaşı gibi.
Sayfa 15 - Kitabın Önsözü
Reklam
Alim önce kendisinden işe başlamalı ve ilmi ile kendini terbiye etmelidir... İlim tahsil edenin önce kendine öğüt ile işe başlaması sonra da ilmi elde etmeye bakması gerekir...
Sayfa 48 - Kitabın Hedefi
Filozofun Görevi
Size neyi danışmak istediğimi biliyor musunuz? Biliniz ki Debşelim’in halini onun adaletten ayrılıp zülüm ve kötülüğe dalmış olmasını yaşayışının kötülüğünü halka fena muamelede bulunmasını uzun uzadıya düşündüm. Bizler bu gibi şeylerin hükümdarlardan sadır olması halinde onları iyilik yapmaya ve adaletten ayrılmamaya yönlendirmek için kendimizi yetiştirmiş kimseleriz. Bu duruma göz yumar ve vazifemizi ihmal edersek başımıza istenmedik şeyler gelir; zira cahillerin gözünde onlardan daha cahil ve daha önemsiz konuma düşeriz. Yurdu terk edip gitmek kanaatimce uygun değildir. Onu bu yakışıksız hali ve kötü gidişi üzerine bırakmamız da felsefimize göre mümkün olamaz.
Sayfa 11 - Kitabın Önsözü
Şuranın Önemi
Olduğu yerde yalnız kendi reyi ile hareket eden ve tek başına kalan kimse zavallıdır, onun yardımcısı olmaz. Şu da var ki akıllı kimse bulduğu çareler ile başkalarının atlar ve askerlerle beceremediklerini başarır.
Sayfa 12 - Kitabın Önsözü
Akıllı bir kimse bu kitabı anlayıp sonuna kadar öğrenince faydalanabilmesi için öğrendiği ile amel etmesi onun doğrultusundan sapmadığı bir örnek olması gerekir... Denilir ki ilim ancak bildiğini yapmakla tamam olur. İlim ağaç onu uygulamak ise meyve gibidir. İlim sahibi ancak faydalanmak için onu kullanandır. Eğer bildiğini kullanmazsa ona alim denmez. Bir kimse tehlikeli bir yolu bilse ve bildiği halde o yoldan gitse ona cahil denir.
Sayfa 47 - Kitabın Hedefi
Dünyada yaşayan kimsenin düzene koyması ve gayret sarf etmesi gereken üç şey vardır: bunların birincisi geçimidir ikincisi insanlarla karşılıklı münasebetleridir üçüncüsü de ölümünden sonra güzel anılmasını sağlayacak şeylerdir.
Sayfa 50 - Kitabın Hedefi
Resim