Kelile Ve Dimne

Beydeba
Debşelem Şah, hikmet tutkusuyla bir maceraya atılır. Düşünde gördüğü ışığı izler. Ay ışığının yıkadığı patikada uyurgezer gibi bir gerçeğin peşindedir. Gide gide gerçek bilginin ışığına ulaşır. Yaşlı bilge Beydeba beklemektedir orada. Ve günler, belki de haftalar boyu süren söyleşiler sonda yüzlerce öykü çıkar ortaya. O gün bugündür Kelile ve Dimne, yani fabl türünün en başarılı örneklerinden biri, bilgiye tutkun insanların elindedir
176 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 250

Hikaye içinde hikaye
301 syf.
7/10 puan verdi
.........Dikkat spoiler içermemektedir .......... Çok merak ettiğim bir kitaptı ama bu kitap şöyle bir kitap Size bu kitabı anlatabilmem için öncelikle sizin Çakal, kurt ve aslanın hikayesini
Kelile ve DimneBeydeba · Şule Yayınları · 20137,2bin okunma
'KELİLE VE DİMNE' BEYDEBA
296 syf.
10/10 puan verdi
Kitabın Adı:
Kelile ve Dimne
Kitabın Yazarı: https://1000kitap.com/yazar/i129783 Tür: Hikayeler Adını "doğruluğun ve dürüstlüğün simgesi" olan KELİLE ile "yanlışın ve yalanın simgesi" DİMNE'nin hikayesinden alan kitap, MÖ 1. yüzyılda, "ÂLİMLERİN BAŞI" anlamına gelen "BEYDABA" adıyla anılan bir Hint filozofu tarafından Sanskrit diliyle kaleme alınmış, hikmetli hikaye kitabıdır. Doğu edebiyatının önemli eserleri arasındadır. Edebiyat tarihindeki ilk fabl örneklerinden biri olan Kelile ve Dimne, tarih boyunca en çok okunan, çevrilen ve uyarlaması yapılan üç-beş kitap arasındadır. Hintli filozof Beydeba tarafından Hint Hükümdarı Debşelem için yazılan eser, bir vezirin padişahına yaptığı nasihatlerden ve padişahın sorduğu sorulara verdiği cevaplardan meydana geliyor. Devlet yönetiminden halkın refah ve mutluluğu için neler yapılması gerektiğine kadar birçok konu hakkındaki düşünceler, hayvanların sembolize ettiği karakterler üzerinden hikaye edilerek padişaha anlatılıyor. Beydeba'nın yüzlerce yıl önce verdiği öğütler bugün de geçerliliğini korumakta ve eser bu özelliğiyle dünya klasikleri arasında yer almaktadır. Hayvanların dilinden nasihatler anlatan Kelile ve Dimne kitabı, Mevlâna’nın Mesnevî’si, Şeyh Sadî’nin Bostân ve Gülistân’ı, La Fontaine Masalları gibi birçok kitaba ilham kaynağı olmuştur. Yöneticiler ve devlet adamlarının yanı sıra kendini geliştirmek, sağlam bir hayat görüşüne sahip olmak isteyen okurlar için eşsiz bir başucu kitabı.. Millî Eğitim Bakanlığının ilköğretim ve ortaöğretime yönelik 100 Temel Eser arasındadır.
Kelile ve DimneBeydeba · Akıl Fikir Yayınları · 20197,2bin okunma
Bilgi Bereketse Bilgelik Rahmettir!
256 syf.
9/10 puan verdi
Kitap, ismini Kelile ve Dimne adlı hikâyeden almış olsa da 14 farklı fabldan oluşuyor. Dostluk-düşmanlık, sadakat-ihanet, iyilik-kötülük, bilgelik-cehalet konuları üzerine her yaşa hitap eden sade ve anlaşılır bir dille yazılmış. Dönemin kralı Debşelim’e öğüt olması, cehaleti ve dünyevî sevgiyi yenmesi, gençlere de ders olması için (gençlerin dikkatini çekmesi açısından eğenceli özelliğinden dolayı fabl türü tercih edilmiş.) yazmıştır bu eseri Hintli bilgin Beydeba. Dikkatimi çeken şey ise kitapta; bilgiye ulaşmak, cehaleti geride bırakmış ve tamamen iyi bir insan olabilmek için aklın olmazsa olmaz bir unsur olduğunu açıkça vurgulayan cümlelerin yer alıyor olmasıydı. Yani bir rasyonalist olan Aristothales John Lock’un dediği kadar haksız değildir belki de…:)
Kelile ve DimneBeydeba · İlgi Kültür Sanat Yayınları · 20187,2bin okunma
Sezar'ın Hakkı Sezar'a
254 syf.
8/10 puan verdi
#doğuyukeşfet maratonu sayesinde yolumun kesiştiği fabllardan oluşan bir kitaptı. Okuma maratonunda bulunmasaydı alıp okuyabileceğim bir kitap muhtemelen olmazdı. Kelile ve Dimne popülaritesi sebebiyle kitap raflarında yerini koruyor. Kitap, masallar üzerinden ahlaki ve siyasi mesajlar vererek klasikleşen iyilerin ödüllendirildiği, kötülerinse cezalandırıldığı bir sonla karşılıyor bizi. Ben severek okudum, bir çok kıytırık dünya klasiklerine nazaran okunabilecek bir kitap. İçerisinde altını çizerek ilerleyebileceğiniz düşünce ve fikirler bulunmakta. Allah inancının hakim olması müsebbibiyle eleştirilerin daha acımasız geldiğini diğer incelemelere bakarak gördüm. Haksızlığı dini inanç üzerinden yaparak iyi okur olamazsınız. Fikir sahibi olmaktan ziyade inanç eleştirmeni olmaya doğru evrilme görmek şaşırtmıyor beni :) İnanca karşı nezaketsizliği kenara bırakarak okuyun, olur mu?
Kelile ve DimneBeydeba · İz Yayıncılık · 20217,2bin okunma
Bir Doğu Klasiği: Kelile ve Dimne
176 syf.
8/10 puan verdi
Kelile ve Dimne Doğu Edebiyatı' nın en eski klasiklerinden. M.Ö 1. yy'da yaşadığı düşünülen Hintli Beydeba tarafından Sanskritçe kaleme alınmış. Fabl türünün ilk ve en önemli örneği. İç içe geçen
Kelile ve DimneBeydeba · Akçağ Yayınları · 20187,2bin okunma
246 syf.
10/10 puan verdi
Kitap bir filozofla (Beydebâ) bir kral (Depşelîm) arasında sohbetler şeklinde Fabl türünde kaleme alınmıştır. Konu itibariyle; iyilik ve kötülük, doğruluk ve yanlışlık arasındaki ezeli mücadele hayvanların dilinden anlatılmıştır. Kelile iyiliği ve doğruluğu temsil eden bir çakal, Dimne de kötülüğü ve yanlışı temsil edip savunan diğer bir çakaldır. Soru cevap olarak okuyanların her türlü olaydan nasiplenmeleri için büyük dersler ve ibretlik hikâyecikler olarak ele alınmış. Kendi adıma büyük dersler çıkarıp, çokça kafa yorduğum ve üzerinde uzun uzun düşünüp tahliller yaptığım bir eser oldu. Okunması gereken değerli bir eser.
Kelile ve DimneBeydeba · Karbon Kitaplar · 20207,2bin okunma
216 syf.
Puan vermedi
Genel olarak kitabi beğendim. Masal içinde masal olan bir kitap. Verdiği mesajlar güzel. Akıcı bir dili var. Çabucak bitirebileceginiz gayet zevkli bir kitap. Ben severek okudum. Size de tavsiye ederim. İyi okumalar herkese.
302 syf.
9/10 puan verdi
Kelile ve Dimne Beydaba nın eşsiz eseri. Eserde olayların hayvanlar ile anlatılması bazı yanılgılara neden olmuş. Bu yanılgı: kitabın çocuk veya gençlik kitabı olarak algılatılmasıdır. Halbuki bu kitap içerisinde çok büyük dersleri barındırır. Ve bu dersler yediden yetmişe herkese hitap eder. Zaten bu eserde daha çok hükümdar ve devlet yöneticileri vurgulanır. Çok kıymetli bir eser okudum.
Kelile ve DimneBeydeba · Timaş Yayınları · 20027,2bin okunma
216 syf.
9/10 puan verdi
Kesinlikle çocuk kitabı denilip geçilmemeli. Bu eserde özellikle ailevi terbiye ile siyasi terbiyeye önem verilmiş, ahlakî terbiyeyi ilgilendiren prensipler ise dolaylı olarak anlatılmıştır.İçerisinde o kadar nasihat var ki sanki bir hikaye değilde birçok roman okumuş kadar olabiliyorsunuz. İç içe girmiş hikayeler ile bir çok çıkaracağımız dersler var. Türü fabl hep hayvanlarla dillendirilmiş. Ezop Masalları , Binbirgece Masalları ve Mesnevi dahil bu kitaptan örneklerle oluşturulmuş. Tavsiye ederim.
159 syf.
Puan vermedi
Kelile ile Dimne, adını, dürüstlüğün simgesi "Kelile" ile hilekârlığın simgesi olan "Dimne"den almıştır. Fabl tarzındaki bu eserin ilk bölümünde yer alan iki çakalın adıdır Kelile ile Dimne... M.Ö. l. yüzyılda yaşadığı rivayet edilen Beydeba'nın Sanskritçe yazdığı bu eseri, döneminde gördüğü ilgiyi daha sonraki yıllarda da korumuş ve pek çok hükümdarın eğitiminde de kullanılmıştır. Eser, yazarı Beydeba'nın ideal sayılabilecek kişiler yaratılmasında yararlı olabileceğini düşündüğü, ince bir nüktedanlık ve imalar zinciriyle bezediği hikâyelerden oluşur.

Beydeba
BeydebaYazar · 6 kitap
Hayatı Beydeba’nın hayatı hakkında yeterli bilgi mevcut değildir. Gerçek ismi ve ırkı hakkında birçok farklı görüş ortaya atılmış olsa da, tarihçilerin çoğu, adı Ketku olan bir hint alimi olduğu kanısındadır.[kaynak belirtilmeli] Şam’da doğup, sonraları Çin’e göç ettiği çok rivayet edilir. Vefat yeri ve tarihi üzerine hiçbir bilgi bulunmamaktadır. Fabl türünün en önemli eserlerinden biri olan Kelile Dimne'yi Debşelem isimli bir Hint Hükümdarı döneminde kaleme almış ve eserini hükümdara sunmuştur. Eserin içeriğinde hayatı sisler içerisinde kalan bir Hind Hükümdarı olan Debşelem Şah'ın bir vasiyet üzerine ünlü bilge Beydaba'nın yanına gitmesi ondan hikmetli sözler , öğütler , devlet yönetiminde yardımcı olacak öğretici masallar dinlemesi anlatılmaktadır. Eserde bulunan hikayelerde siyaset, erdem ve eğitim gibi birçok farklı konu işlenmiştir. Kitap 14 bölümden oluşur. Kitap, adını ilk bölümündeki hikayelerin kahramanı olan iki çakaldan almıştır; “doğruluğu ve dürüstlüğü” simgeleyen "Kelile" ile “yanlışlığı ve yalanı” simgeleyen "Dimne". Beydeba, hiç kuşkusuz, Hint edebiyatında eşsiz bir yere ve öneme sahiptir. Eserlerinden biri de "Bülbül ile Bağcı"'dır. Bir görüşe göre MÖ 1. yüzyıl civarında yaşadığı düşünülen Beydeba'nın el yazmalarına göre Sarp'ın zamanında yaşamıştır. Büyük İskender, muazzam ordusuyla Çin'e ilerlerken geçtiği yerleri de fethediyordu. O zamanın Hint hükümdarı Fur onurlu biriydi ve ülkesini ne pahasına olursa olsun savunmaya kararlıydı ancak İskender'in kıvrak zekâsıyla baş edememiş ve yenilmişti. İskender Hindistan'ı topraklarına katıp şehrin başına, güvendiği birini vali atadıktan sonra yoluna devam etti. İskender gittikten bir süre sonra Hintliler ayaklandılar ve İskender'in atadığı valinin yerine Fur'un oğlu Debşelimi hükümdar yaptılar. Ancak Debşelim hükümdar olduktan sonra halkına zulüm etmeye başladı. Zamanın ünlü bilgini Beydeba, Debşelim'in huzuruna çıktı ve ona yanlış yaptığını söyledi. Debşelim, önce Beydeba'ya çok kızdı. Ama daha sonra haklı olduğunu anlayınca yumuşadı. Diğer bir görüşe göre Beydeba, MÖ 1. yüzyılda yaşamış olan ünlü Çin yazarıdır. Mehmet Küşteri adlı bir Türk yazarının Şeceret-ül-Beşer adlı eserinde belirttiğine göre Beydeba, M.S.81 yılında doğmuştur; musikinin mucididir. Nasihat-El-Külliye adında bir eseri Arapça'ya çevrilmiştir. Kişiliği Beydeba, döneminin sayılı bilginlerinden biriydi. Kıvrak zekasıyla her işin üstesinden gelen, imkânsız denen ve akıl ermeyen olayları bile çözen bir Hint düşünürüdür. MÖ 1. yüzyıl civarında yaşadığı tahmin edilmektedir.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.