İçedönük Fragmanlar

Yağız Gönüler
“Bizler, hayran olduğumuz şeylere benzeriz. Kalbimizi harekete geçirenler; ilgi duyduğumuz, merak ettiğimiz ve tutkuyla bağlandığımız şeyler ufak parçalarla bizi inşa eder. Giderek hayran olduğumuz şeyin kendisi oluruz. Üstelik bunu pek anlamayız, hayat anlatır.” Yağız Gönüler, sevmek ve yaşamak inadını sürdürüyor. Pek çok alanda yaptığı okumalarını, insan takibini, sokak voltalarını küçük ama tesirli notlar hâlinde sunuyor. Okurun yoluna başka çizgilerden ve renklerden oluşan halılar seriyor. Kimileri okusun kimileri gönlünce seyredip geçsin, yorulanlar da oturup dinlensin diye…
144 sayfa

Muhabbet Kitabı
Yazarın
Eşikte Beklemek
kitabından sonra, okuduğum ve içerik olarak zengin ve yakın bulsam da ilk okuduğum
Eşikte Beklemek
ile karşılaştırma yapılabilecek, eksik yönlerinin de kıyaslanabileceği bir kitap. İçedönüklük ile başlayıp, insanın sanki yakın saydığı biriyle muhabbet ediyormuş hissi verdiği, sürekli yazara hak vererek, ona katılarak okuduğunuz, yormayan, incitmeyen, iç çektiren bir eser. Diğer kitabında olduğu gibi dili oldukça yalın ve sade. Rahatlıkla birkaç saatte okuyabilirsiniz. Tabi eğer üzerinde gerekli notlar almadıysanız. Ya da şöyle durup satırları kendi iç âleminizle sorgulamazsanız. Kendi adıma sorgulayıp okunması gerekir diye düşünüyorum. Hatta canın mı sıkıldı, aç önüne gelen bir sayfayı bütün dünya işlerinden, meşgalesinden oku ve dinlen. Adında "yorgun" geçtiğine bakmayın. Melankolik falan da değil. Gayet dinlendirici. Yazar demiş ki; şöyle okuduğum, kendimce harmanlandığım eserleri kitabıma güzelce serpiştireyim. Çörek otu misali. Seversin sevmezsin. Nasibi olan nasiplensin. Hayat gailesini, insanları, yaşama ayak uyduranları veya uyduruyormuş gibi görünenleri, tasavvuftan psikanalize ne ararsanız her derde deva gibi. Benim gözümde tek eksiği, sayfaların fiziken biraz boş kalması ya da fazla sade gelmesi. Yazarın daha çok doldurabileceğini o kapasitede olduğunu bildiğim için gözüme bu çarptı. Ancak çok güzel eserler not almanıza da sebep olacaktır. Hatta şuraya kitapta adı geçen, değinilen, alıntı yapılan eserleri bırakalım:
Hayatı Yürümek
Divan-ı Kebir
Mesnevi
Mesnevi
Puan vermedi
Kendinin Yorgunu: İçedönük Fragmanlar • Yağız Gönüler Doğru zamanda, doğru ruh haline uygun, doğru kitabı okumanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ve bu her zaman yakalanan bir ahenk olmuyor ne yazık ki. Bazen çok sevdiğimiz bir yazar bile kendi içimizin buhranından ya da tam aksi ruhumuzun coşkusundan o an bize uymuyor. Kitabın günlerce elimizde sürünmesinden hatta Allah muhafaza yazarak küsmek tense başka bir yazarı ya da kitabı denemek daha yerinde oluyor. Yağız Gönüller’i canımın içi Gizem sayesinde tanıştığım bir yazardı. Bu kitap 2024 Eylül‘de çıktı ve Gizem 2024 Eylül‘de ebedi hayatına göçtü. Belki onun okurduk bir kitabı o da çok severdi eminim. Kitapta dostlukla ilgili okuduğum her pasajda onu düşündüm. Bu dünyada olsa fotoğrafını çeker atardım ya da belki bir ses kaydı. Ama artık mesajların mavi tik olmuyor. Bununla birlikte biliyorum ki dualarımı her zaman duyan var, ahiret var, cennet var, kavuşmak var. Konu çok başka yerlere gitti biliyorum ama işte kitabı okurken hissettiklerim buna benziyor. Huzurlu bir hüzün içinde umutlu bir ruh hali.
10/10 puan verdi
Herkese selamlar, Bugün Yağız Gönüler'in Kendinin Yorgunu adlı deneme kitabıyla karşınızdayım. Yazarımızı Muhit dergisi sayesinde keşfettim.Denemelerinde okuyucuyla sohbet havasını görmekteyiz.Hemen hemen her sayfada birbirinden bağımsız konular üzerinde fikirlerini kaleme dökmüş. Yer yer kitap önerileri de mevcut. Açıklayıcı ve öğretici bir dille yazılmış. Kendinin Yorgunu olabilir mi insan? İnsan belki de en çok da kendinin yorgunu. İçinde biriktirdiklerinin, yapamadıklarının... Her insan ayrı bir âlemdir. Bir olaya bir kişi sevinirken,diğeri üzülebiliyor. Bir insan mücadele ederken,ötekisi pes edebiliyor. Dünya hep bu döngü içerisinde... Hayatta sürekli olarak bir yerlere yetişmeye çalışıyoruz. Hep bir şeylere yetişmek zorundaymışız gibi yaşıyoruz. Oysa anın tadını çıkarmak yerine hayatın uçurumuna doğru yol alıyoruz. Ve uçurumdan bir dost gelip çıkarıyor bizi. Ve o dost bütün derdimize derman oluyor. Bütün derdimizi, sıkıntı ve kederimizi unutturuyor. Dost,ruha şifadır. Şifasıyla birlikte kapımızı çalar ve orada yer edinir. Kalbimizin en güzel köşesini veririz o güzel dosta. Hayatımızda yer edinen dostların da bir manası var. Kimileri derman olurken kimileri de yara oluyor gönlümüzde. Bizde buna tecrübe diyoruz.Kısacası hayatımıza dair yaşadığımız her olay,olgu geleceğimizi şekillendiriyor. Bu eserin de hayatımızı şekillendirebilmesi temennisiyle. Kitapla kalın dostlar
KeNDiNiN YoRGuNu
Bismillah
10/10 puan verdi
“Okuduğumuz satırların altını niye çizeriz? Uzaktaki yakını görüşümüzden.” diye başlayan sevgili Gönüler.. altını çizdiğim bir sürü satır oldu. Muhit dergide ki yazılarıyla tanış olmuştum kendisiyle, o günden beri severek yazılarını takip ederim. Yazılarından okuyucuyla muhabbet ediyormuş gibi bir his gelir. Bu kitapta da aynı his.. Hemen hemen her sayfada birbirinden bağımsız konular üzerinde fikirlerini kaleme dökmüş. Yer yer kitap önerisi yapmış. Okuması oldukça keyifli, öğretici, farklı bakış açıları katan bir kitaptı. Başka Gönüler kitaplarında görüşmek üzere inşallah. :)
8/10 puan verdi
Kısa olduğu kadar sizi derin düşünmelere iten denemeler. Tasavvuf, psikoloji,yer yer edebiyat tadı aldığımız yazılarda, kitabın en başında içe dönük insanların yaşadıklarına ve duygu dünyasına dair çokça tespit ve gözlem bulunuyor. Samimi üslup, yerinde yapılan alıntılar, akıcı dil kitabı hacminden daha değerli kılıyor. Tavsiye ederim.
Puan vermedi
Aynı tarafa baktığınız yazarların kalemiyle hem avunur hem de huzur bulursunuz. Kelama gücünüz yetseydi de bu kadarı çıkar mıydı benden deyip avunur, fikirlerinizi sizin hissettiğiniz derinlikte anlattığı için de huzur bulursunuz. Çok sevdiğim bir kalem oldu,devamı gelir...
10/10 puan verdi
Bitmesin diye yavaş yavaş okuduğum ve yüzümde tatlı bir tebessümle bitirdiğim kitapların yeri bende hep ayrıdır, bu kitap da onlardan biri oldu. O kadar güzeldi ki büyük bir keyifle okudum ve neredeyse kitabın her satırını çizmek istedim :) Yazar bu kitapta içe dönük olmanın tıpkı dışa dönük olmak kadar normal olduğunu bazı serzenişlerle anlatıyor bize, işte tam bu yönüyle tebessüm ettiriyor aslında. Ama yalnızca bundan bahsetmiyor. Genel olarak insan olmanın hissettirdiklerinden, kırılmaktan, değişmek ve dönüşmekten yani yaşamın içinden bize sunduğu denemelerle bizi bize anlatıyor aslında. Bize kendimizi hatırlatan, içimize dönmemizi sağlayan yazarlar iyi ki var, kalemleri daim olsun.

Yağız GönülerYazar · 8 kitap
3 Kasım 1986'da İstanbul, Kocamustafapaşa’da doğdu. Bu semtin çevresinde olup bitenlere ve şehrin tarihine duyduğu merak neticesinde, kendisini Türk kültürünü mayalayan edebiyat, müzik, mimari ve tasavvuf gibi alanlarla ilgilenirken buldu. Kitaplar, eski(mez) insanlar ve İstanbul’un ar(k)a sokakları arasında volta atıyor, bulduğu güzellikler hakkında çevrimiçi atölyeler düzenliyor. Aktüel Tarih, Muhit, Okur, Söğüt gibi dergilerde; Litros Sanat ve Ruhuna Kitap gibi internet sayfalarında yazıyor. Metin yazarı olarak çalışıyor.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.