Kent Dindarlığı

Mehmet Altan

Kent Dindarlığı Konusu

Şeyh Galip de Müslüman, Taliban da! Öyleyse aradaki fark ne? Mehmet Altan yeni kitabında, sadece dindarları değil, inanca hangi mesafede durursa dursun bu topraklarda yaşayan herkesi ilgilendiren bir konuyu tartışmaya açıyor: Kent Dindarlığı İslamiyet Şeyh Galip'ten Taliban'a geldi yeryüzünde. Nedir bu meyil, düzlem kaybetmemizin nedeni nedir? Şeyh Galip, inanılmaz şekilde işlenmiş derin bir kültürün ferdiyken; Taliban, Afgan kırlarının bütün hoyratlığını ifade eden bir vahşetle ortaya çıktı. İkisi de Müslüman ise aradaki fark nedir? Bunu sosyolojik bakışla analiz etmek lazım. Müslümanların ağırlığı eskiden kentlerdeyken zamanla kırlara kaydı. Dinin o derin içeriği, sosyal ve kültürel yanı gündemden düşürülüp inançla ilgili konular daha ziyade siyasi bir mesele olarak algılandı. Halbuki bir zamanlar kent dindarları vardı. Üreten, kazanan, çağın gerektirdiği hemen hemen tüm özelliklere sahip, çağdaşlarıyla rekabet edebilen, dünya üzerindeki mücadeleleri sırasında dinden çıkar sağlamaya gerek duymayan, buna gönül indirmeyen, güler yüzlü, medeni, farklılıklara tahammüllü, çoğulculuk üzerine bina olmuş şehir hayatını benimsemiş, latif insanlardı kent dindarları. Bugün kent dindarlığı anlayışına ciddi anlamda ihtiyaç duyuyoruz. Çünkü din, bu toplumun varoluş temellerinden biri, belki de en önemlisi. Türkiye hem toplumun sıhhati hem de din algısının normalleşmesi için er ya da geç bu konuyu dikkatle ele almak zorunda. Gerçek anlamda bir kent dindarlığı anlayışı inşa etmek için zaman henüz geçmiş değil, ancak geçmek üzere. İşte bu nedenle, Mehmet Altan'ın gündeme taşıdığı "kent dindarlığı" konusu, dini hassasiyetler taşısın ya da taşımasın bu topraklarda yaşayan herkes için birinci derecede önemli bir mesele. Birey olma, kendi donanımıyla sisteme değer katma güvenini kazanmış, otoriteye bağımlılıktan kurtulmuş "yetişkin bir toplumda" kent dindarlığı zaten kendiliğinden ortaya çıkar. Demokrasi, hukuk, düşünce ve inanç özgürlüğü, ifade özgürlüğü, bireysel tercih özgürlüğünü içselleştirebilen, ekonomik değer üreten bir toplum, eninde sonunda kent dindarlığı istasyonuna varacaktır. Peki nedir kent dindarlığı? (Tanıtım Bülteninden)
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 52 dk.Sayfa Sayısı: 207Yayınlanma Tarihi: Mart 2010Yayınevi: Timaş Yayınları
ISBN: 9786051141084Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Puan

6.610 üzerinden
20 Puan · 3 İnceleme

Kent Dindarlığı Yorumları ve İncelemeleri

Tümünü gör
Seyma karasu

Seyma karasu

@Azseyma
·
25 Mart 2020 11:36
1/10 puan verdi
Konu dikkatimi aşırı cektigi icin almistim ama bekledigim gibi adı ile özdeşen bir kitap degil. İçerisinde tutarsizliklar var. Mesela din kulturlesmeli demis kitap boyunca ama ramazan davulcusu dini kulturumuzken ramazanda davul calmamasi gerektigini oruca kalkanlarin fisiltiyla birbirini kaldirmasi gerektigini savunmus. Bunun gibi çok fazla tezatliklarinin olmasi rahatsiz edici. Kent dirdarligina dair soz edebilecegim birkac kelime bu kitaptan edinememde uzucu. Siyasi amaçla yazilmis hükümet üzerine gitmeye çalışan bi kitap
4 etkileşim
Fuat SURMELI

Fuat SURMELI

@Fuatsrml
·
24 Kasım 2021 08:17
Puan vermedi
İslamiyet hoşgörü ve iyilik telkin ederken, Şeyh Galib’den Taliban’a nasıl geldi? Kaybedilen bu düzlemin sebepleri tam olarak neler? Dindarlık kır ile kent arasında ne gibi değişikliklere uğradı? Halen uğramaya devam ediyor mu? Çağın gerektirdiği gibi bir Müslümanlık yaşamak mümkün mü? Değilse,
2 etkileşim
Hemze Botanî

Hemze Botanî

@Wenekes1
·
07 Ocak 2021 00:57
10/10 puan verdi
Özellikle Kentli diyarlarda bir şeyler anlatmaya, didinmeye çalışan cemaat, tarikat, medrese ehillerinin okumasını şiddetle tavsiye ederim. bakılmayan ve bakılmaktan korkunan çoğu bakış açısını gün yüzüne çıkarıyor yaza. Ve "din bu değil" hitabına mazhar olmak istemiyorlarsa (bu saydığım cemaat, tarikat ve medrese ehilleri) bu kitabı okumalarını tavsiye ederim...
3 etkileşim

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 34.1
Erkek% 65.9
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

Mehmet Altan
Mehmet AltanYazar · 36 kitap
Mehmet Hasan Altan (d. Ocak 1953, Ankara) Türk gazeteci, yazar ve akademisyen.rnrnÇetin Altanın oğlu ve Ahmet Altanın kardeşidir. İlk, orta ve yüksek öğrenimini İstanbulda yaptı. Yüksek öğrenimi sırasında özel sektörde ve Türk Haberler Ajansında görev yaptı. 1979 yılında doktora yapmak için Fransaya gitti. Paris I. Pantheon Sorbonne Üniversitesinde, Türkiye-İMF ilişkilerini inceleyen çalışmasıyla 1980 yılında uzman, Türkiyenin ABD ve SSCB ile ilişkilerini inceleyen teziyle de iktisat doktoru oldu. Doktora eğitimi sırasında çeşitli gazetelerde çalıştı, Cumhuriyet Gazetesinin Paris muhabiri olarak görev yaptı. 1984 yılında Türkiyeye dönen Altanın 1985 yılında, Paristeyken yazdığı denemeleri Kanatlı Karınca adlı kitapta topladı. Akademi Kitabevi Deneme Ödülünü alan bu kitaptan sonra, tezinden esinlenerek yazdığı Süperler ve Türkiye adlı bilimsel çalışması yayımlandı. Celaleddin Adlinin kızı Ümit ile evlidir.rnrnAltanın, Türkiyedeki "devlet" kavramını irdelemeyi amaçladığı Markstan Sevgilerle adlı kitabının yanında, askeri darbelerin ekonomik nedenlerini incelediği "Darbelerin Ekonomisi" ve Türkiyeden yeryüzüne bakmaya çalıştığı edebi yazılarını içeren "Matadorun Ölümü" adlı kitapları da bulunmaktadır. Altan aynı zamanda ikinci cumhuriyetçiliğin fikir babasıdır. Halen İstanbul Üniversitesi İktisat Politikaları Ana Bilim Dalı profesörüdür.

Kent Dindarlığı Sözleri ve Alıntılar

Tümünü gör
Enes Genç

Enes Genç

@Gncenes
·
02 Haziran 10:43
Toplumsal lidere bağlılık, onu eleştirmeme, her dediğini yapma Müslümanların önündeki en büyük engeldir.
3 etkileşim
Enes Genç

Enes Genç

@Gncenes
·
02 Haziran 08:49
Cumhuriyet, özünde kurumsal bir yapılanma olmayan İslamiyet'i, din toplumun elinde tehlike arz eder, bağnaz bir fanatizm içinde bir başka kılığa girer korkusuyla tekelinde tutarak kurumsallaştırdı. Bu durumda da ''Din devleti olmayalım'' derken bir devlet dini ortaya çıktı.
3 etkileşim
Enes Genç

Enes Genç

@Gncenes
·
01 Haziran 13:31
Kent dindarlığı, insanların dinden dünyevi bir çıkar elde etmemesiyle oluşabilir ancak. Günümüzde ise dini çarpıtmaktan, yozlaştırmaktan, siyaseten kullanmaktan ciddi ölçüde rant elde ediliyor.
3 etkileşim
Enes Genç

Enes Genç

@Gncenes
·
02 Haziran 08:55
Müslümanların çok büyük bir kısmı kırsal kesimde, geri kalmış ülkelerde, çöllerde yaşıyor. Yerkürede 57 müslüman ülke var. Dünyadaki Müslüman nüfus ise 1,6 milyar civarında... Kestirmeden söylersek yerkürede yaşayanların dörtte biri Müslüman. Ama 57 İslam ülkesinin toplam üretimi üç aşağı beş yukarı Almanya'nın üretimi kadar.
3 etkileşim
Enes Genç

Enes Genç

@Gncenes
·
02 Haziran 10:36
Dindar olduğunu ileri süren kesimin gündemi siyasi gündemle sınırlı kaldığı müddetçe kitleler derinlerde yüzmeyi öğrenmek yerine sığda boğulmamaya çalışmaktan başka ne yapabilir?
2 etkileşim

Kent Dindarlığı İletileri

Tümünü gör
Henüz kayıt yok