Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kent Kent Yurdumuzun Söylenceleri

Suat Batur

Kent Kent Yurdumuzun Söylenceleri Sözleri ve Alıntıları

Kent Kent Yurdumuzun Söylenceleri sözleri ve alıntılarını, Kent Kent Yurdumuzun Söylenceleri kitap alıntılarını, Kent Kent Yurdumuzun Söylenceleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Adana, Hititler Dönemi'nde Uru Adaniya (Adaniya Ülkesi) adıyla bilinirdi. Elimizdeki en eski yazma kitaplarda ve fermanlarda ise Erdene, Edene, Ezene ve Azana adlarıyla geçmektedir.
Sayfa 23 - Altın kitaplarKitabı okudu
Ankara
Evliya Çelebi Seyahatname adlı ünlü yapıtında Ankara ve çevresinde çok güzel üzümlerin yetiştiğini, sultan sarayına üzümlerin buradan gönderildiğini, bu yüzden kente "Üzüm Kenti" anlamına gelen Engürü dendiğini yazar.
Sayfa 51 - Altın KitaplarKitabı okudu
Reklam
Karabük
Karabük, Cumhuriyet Dönemi'nde kurulan bir kentimizdir. 1937 yılında Karabük Demir-Çelik Fabrikasının temeli burada atılınca daha önce Safranbolu'nun bir köyü olan Öğlebeli'nin 16 evlik Karabük Mahallesi gelişip koca bir kent oldu.
Sayfa 186Kitabı okudu
Iğdır
"İyi, büyük, ulu" anlamına gelen Iğdır adının, bölgeye yerleşen bir Oğuz beyinin adından geldiği ileri sürülmektedir.
Sayfa 165 - Altın KitaplarKitabı okudu
Gaziantep
Arapların Ayıntab adını verdikleri şehirden Hantap diye söz ettikleri bilinmektedir. Arapça "parlak pınar" anlamına gelip, Ermeni kaynaklarında Anthapt olarak geçer. Kent, cumhurriyet sonrası yıllara değin Ayıntab adıyla anılagelmiştir. Kentin adı, 6 Şubat 1921'de başına "Gazi" unvanı getirilmeden önce, halkın ağzında Antep, resmi kayıtlarda ise Ayıntab idi. 1928'de Gaziayıntab adı, resmen Gaziantep olarak değiştirildi.
Sayfa 150 - Altın KitaplarKitabı okudu
Aksaray
Haçlı Seferleri sırasında, Anadolu'yu savunan II. Kılıç Arslan, başkent Konya'nın dışında askerî bir üs kurmayı düşünmüş, bunun için de Arkhelais'i seçmiştir. Kenti önce sağlam surlarla çevirtmiş, surların ortasında da beyaz taşlarla iki katlı bir saray yaptırmıştır. Sarayın çevresini de cami, medrese, aşevi, hastane gibi kurumlarla donatmıştır. O tarihten sonra, bu güzel sarayın görünüşünden dolayı kente Aksaray denilmiştir.
Sayfa 43 - Altın KitaplarKitabı okudu
Reklam
Hakkari
Hakkâri MÖ 7000 yıllarına dek uzanan çok eski bir yerleşim yeridir. Hakkâri adını ilk anan ise Arap coğrafya ve tarih bilgini İbni Havkal'dır. 10. yüzyılda yaşayan İbni Havkal, yörede yaşayan Hakkâr aşiretinin adına dayanarak Van Gölü'nün güneyine düşen bölgeye, Hakkâriye adıyla anmıştır. Yöre 1536'da Kanuni Sultan Süleyman tarafından Osmanlı topraklarına katılmış, Hakkâri adı da değişmeden günümüze değin gelmiştir.
Sayfa 158 - Altın KitaplarKitabı okudu
Diyarbakır
Arap akınları sırasında yöreye Bekr adında bir Arap aşireti yerleşmiştir. Bir süre bölgeye egemen olan bu aşiretten dolayı kent, "Bekr Diyarı" anlamında Diyar-ı Bekr diye anılmış, zamanla Diyarbekir biçimini almıştır. 1937 senesinde bölgedeki bakır madeni de göz önüne alınarak bu ad, Bakanlar Kurulu kararıyla "Bakır Diyarı" anlamına gelen Diyarbakır'a dönüştürülmüştür.
Sayfa 125 - Altın KitaplarKitabı okudu
denizli
Evliya Çelebi Seyahatname'sinde burasının suları çok ve bol olduğu için Denizli diye anıldığını belirtir. Arap gezgini İbni Batuta ise, kentte Hristiyan nüfusun fazla olduğu dönemle çok domuz yetiştirildiğinden buraya "domuzlu" anlamında Tonuzlu dendiğini ileri sürer.
Sayfa 122Kitabı okudu