Var Olmanın Kötülüğü

Keşke Hiç Olmasaydık

David Benatar
Dünyaya gelme bahtsızlığı büyük bir kötülük ve telafisi mümkün olmayan bir zararı içinde taşır. Bunu felsefenin şimdiye kadar kulaklara hoş gelen, yürekleri teselli eden tatlı ve melankolik sesiyle değil, son derece katı ve mantıki bir dille savunur kitabın yazarı David Benatar. Ve iflah olmaz iyimserlere fena sürprizleri vardır. Çünkü bütün hayatlar göründüğünden çok daha fazla acı bir tecrübeye sahiptir. Sürekli yükseltilmeye çalışılan mutluluk, zevk ve keyif standartları gerçek rakamlara döküldüğünde derin bir içsel sefaleti ve mutsuzluğu gizler. Yeryüzüne adım atmış olmakla insan esasen çekmeyeceği ıstıraplara gebe kalmıştır. Bu yüzden gelecek adına ideal nüfus “sıfır” olmalıdır ve mesken tutulan bu dünya yaşamak, hayal kurmak ve temelinde çocuk yapmak için ideal bir yer değildir. “Sonunda Eyüp ağzını açtı ve doğduğu güne lanet edip şöyle dedi: Doğduğum gün yok olsun, ‘Bir oğul doğdu’ denen gece yok olsun. Karanlığa bürünsün o gün… zifiri karanlık yutsun o geceyi… Çünkü… anamın rahminin kapılarını üstüme kapamadı. Neden doğarken ölmedim, rahimden çıkarken son soluğumu vermedim?”
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 19 dk.Sayfa Sayısı: 258Basım Tarihi: Kasım 2018İlk Yayın Tarihi: Eylül 2008Yayınevi: Doğu Batı Yayınları
ISBN: 9786052133507Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

258 syf.
7/10 puan verdi
Varolmanın Dayanılmaz Ağırlığı
KISACA KİTAP Keşke Hiç Olmasaydık, Güney Afrikalı filozof David Benatar’ın 2006 yılında yayımlanan kitabı. Kitabın ana teması antinatalizm; kısaca doğum karşıtlığı diyebiliriz. Doğum karşıtlığı dışında insan yaşamına dair birçok konu işlenmiş. Kitabın pesimist bir havası var. Özellikle Arthur Schopenhauer’ı okuyanlar yabancılık çekmeyecekler. YORUM VE GÖRÜŞLERİM Evrim Ağacı’nda kitabın incelemesine denk gelmiştim. İlgimi çekti ve okumaya karar verdim. Kitapta anlatılan bazı bilgilere aşinaydım ama bilmediğim birçok bilgiyle de karşılaştım. Kitapta eleştireceğim noktalar; - Yazar birçok yerde tekrara düşmüş ve bu bölümler beni çok sıktı. Daha kısa bir kitap olabilirmiş. - Kitapta hemen hemen her sayfada dipnot vardı. Bazen bu dipnotlar tam sayfaya yakındı. Okurken çok yoruldum. Kitabın ilk bölümü daha akıcıydı. İlk bölümleri keyifli okudum ama son bölümleri okurken zorlandım. Yazar doğum karşıtlığı düşüncesinin sebeplerini uzun uzun anlatmış, örnek ve argümanlarla açıklamış, hipotezler ortaya koymuş. Bazen soru cevaplarla, bazen de farklı düşünürlerden alıntılarla konuyu pekiştirmiş. SON SÖZ Keşke Hiç Olmasaydık, okuması zor bir kitap. Ben kitabın genel okuyucuya hitap etmediğini düşünüyorum. Felsefeyle ilgiliyseniz, bu konulara kafa yoruyorsanız, akademik kitaplara alışıksanız önerebilirim. Aksi taktirde önermiyorum çünkü kitabı yarım bırakabilirsiniz.
Keşke Hiç Olmasaydık
Keşke Hiç Olmasaydık
David Benatar
David Benatar
Keşke Hiç Olmasaydık
Keşke Hiç OlmasaydıkDavid Benatar · Doğu Batı Yayınları · 2018237 okunma
258 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
"Yazar dünyaya gelmenin kötü olduğunu, bu kötü hayat şartları içinde hayatın zorluğunu gözler önüne seriyor. Felsefe Profesörü David Benatar'dan ilginç bir felsefik eser. Okuyucuya kitap çok karamsar gelebilir fakat gerçekleri anlatıyor ve ben kitabı sevdim."
Keşke Hiç Olmasaydık
Keşke Hiç OlmasaydıkDavid Benatar · Doğu Batı Yayınları · 2018237 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.