Molière
Molière [Jean-Baptiste Poquelin] (1622-1673): Clermont Koleji'nde Latin ve Yunan dili ve edebiyatı dersleri aldı. Hukuk öğrenimi gördü, 1641'de kabul edildiği barodan ayrıldı. Zamanını ve dehasını tiyatroya adadı. Ölene dek, yani otuz yıl boyunca tiyatro eserleri yazdı, yönetti ve temsillerde rol aldı. Klasik Fransız komedyasının kurucusu olarak kabul edilmesini sağlayan bir gelenek yaratmayı başardı. IV.Mehmet'in elçisi olarak Paris'e gelen ve görkemli bir törenle karşılanan Süleyman Ağa Fransız sarayının ihtişamına beklenen ilgiyi göstermeyince, XIV. Louis bu ilgisizliğin intikamını almak için Molière'e oyun sipariş eder. Ortaya gülünç bir Türk balesiyle sonlanan eğlenceli bir hiciv çıkar. Burjuva Mösyö Jourdain'in asilzade olma yolundaki umutsuz ve gülünç mücadelesini anlatan, XIV. Louis'nin en çok güldüğü Molière oyunu unvanını kazanan Kibarlık Budalası ilk kez 14 Ekim 1670'te Chambord'da, aynı yıl 28 Kasım'da ise, sarayda kralın huzurunda oynanmıştır.
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 7 dk.Sayfa Sayısı: 110Basım Tarihi: Aralık 2023İlk Yayın Tarihi: 1659Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıOrijinal Adı: Le Bourgeois Gentilhomme
ISBN: 9786053328049Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

136 syf.
8/10 puan verdi
Cehalet, Aptallık, Sömürü ve Komedya..
Kibarlık Budalası, bir politik hiciv olarak Fransa Kralı XIV.Louis’in talebiyle Moliere tarafından yazılmış bir komedyadır. Hicivin merkezini Osmanlı Devleti’nin o yıllarda Fransa’ya atadığı Elçi Süleyman Ağa oluşturmaktadır. Süleyman Ağa saraya davet edilmiş, kral huzuruna çıkmış ve ziyareti esnasında Osmanlı Padişahı’nın sarayının Fransız
Kibarlık Budalası
Kibarlık BudalasıMolière · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20235,5bin okunma
136 syf.
6/10 puan verdi
Kitabın ismi dikkatimi çekti ve aldım. Şunu fark ettim ki: Ya ben komediden anlamıyorum ya da tiyatro türü yazımlar benim ilgimi çekmedi. Kitabı okurken tiyatro halinin bir kaç farklı part haline göz gezdirdim. Sanırım zekam yetmedi. Hiç gülmedim. Verdiği bir kaç ince mesaj var. Onu da doğru algıladı isem. Koşarak alın okuyun diyeceğim bir eser değil. En azından fikrimce.
Kibarlık Budalası
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.