New York Üçlemesi 3

Orijinal Adı:
The Locked Room - The New York Triology 3

2026 15. kitabı
Okunma: 23 Mart 2026 23:13
Paul Auster – Kilitli Oda Hayatının üretkenlik sıkışmasının olduğu bir evresinde yaşamaya çalışan kahramanımız, beklenmedik bir anda hiç beklemediği bir görüşme talebi alır. Arayan, yıllardır görüşmediği çocukluk arkadaşı Fanshawe’un eşi Sophie’dir. Görüşürler. Sophie, eşinin sırra kadem bastığını, ardında yayımlanmamış romanlar, öyküler ve tiyatro taslakları bıraktığını anlatır. Dahası, tüm bunlardan sorumlu olarak kahramanımızı seçtiğini belirttiği bir mektup bırakmıştır. Kahramanımız, yazarlık serüveninde duvara tosladığı bir dönemde olduğu için bu teklifi kabul eder. Metinlere editöryel dokunuşlar yapar ve yayımlatır; metinler büyük başarı elde eder. Fanshawe’un metinleriyle birlikte onun hayatına da dahil olur: Zamanla Sophie ile yakınlaşır, evlenir ve bir çocuk sahibi olurlar. Evlat edinirler. Sophie ile düzenli bir hayat kurar. Seviyor, seviliyor gibidir. Fakat içini kemiren bir arayış vardır. Fanshawe’u merak eder. Nerede olduğunu, neler yaptığını sorgular; bu gizem kahramanımızın içini kemirmektedir. Paul Auster, New York Üçlemesi’nin final kitabında karakterlerin ruhlarını, varoluşlarını ve kimliklerini didik didik eden bir anlatı kurar. Kilitli Oda, kayıp bir yazarın ardındaki gizemi, bu kayboluşun ardından ortaya çıkan hayatları ve bu hayatların, kayboluşla birlikte edindikleri yeni kimlikleri polisiye tadında işler. Aslında anlatılan bir kayboluş değil, bir başkasının hayatına sızarak yavaş yavaş kendini kaybetme hikâyesidir. Kilitli Oda
2022 64. kitabı
Okunma: 28 Mayıs 2022 20:27
Kilitli Oda, New York'ta geçen birbirinden bağımsız üç öyküden oluşan New York Üçlemesi'nin son kitabı. Üç kitap içinde en beğendiğim de bu oldu. Diğer kitapların sonu okuyucuya bırakılmıştı ve genel olarak durağandı. Bu kitap daha sürükleyiciydi. Serinin diğer kitaplarını okumadan da okuyabilirsiniz.
Düşünce
2021 6. kitabı
Okunma: 18 Ocak 2021 22:51
*”Belki de yaşantılar, onları yaşayabilecek olanlara sunarlar kendilerini..” Yazar, okur, karakter tanımlarını alt üst eden, yeri geldiğinde içine yazarın karakter olarak girdiği, yeri geldiğinde okuru karakter yapan, bir karakteri bir o kişi bir bu kişi yapan, aklı bir hayli zorlayan ve kafanızı tamamen karıştıracak olan bir kitap. Üç roman mı desem üç öykü mü desem bilemedim. Hepsini birleştirirsek bir roman olarak değerlendirebiliriz bence.. Birbirleriyle bağlantısız gibi görünsede -ki ben son kitabın son 10 sayfasına gelene kadar tam olarak böyle düşünüyordum- kitabın sonunda (120. Sayfada) bunun nedenini anlatan bir yazı okuyacaksınız. Olayların akışını kavramak hiç mümkün olmayacak, gizem üzerine gizem yaratan bir seri. Auster’in tarzı bu sanırım, olayları iç içe geçirip birbirinden bağımsız gibi göstermeyi seviyor ve aynı zamanda anlaşılan yazdığı kitapların içinde kendine bir karakter vermeyide seviyor. Açıkcası konuyu anlatmak biraz zor. Bu yüzden siz okuyunca onu çözersiniz zaten size güveniyorum :)) Dipnot: Şimdiye kadar bay Auster ile neden tanışmadık gerçekten bilmiyorum. Kendime kendim gibi bir yazar buldum. Kesinlikle bu adam şizofren, deli harika bir şey :D
2021 57. kitabı
Okunma: 05 Haziran 2021 22:43
Paul Auster'ın "New York Üçlemesi" nin üçüncü kitabı "Kilitli Oda" yı da okudum bitti. Aslında birbiriyle bağlantılı üç polisiye hikaye kitabı okuduğunuzu ve ortaya tek bir roman çıktığını düşündürüyor. Karakterler bir noktada karşılaşıyorlar çünkü. Auster, olayları birbirine bağlamayı çok iyi başaran bir yazar. Üstelik kendini bile kitapların içine karakter olarak koyması oldukça ilgi çekici. Kalemi de akıcı ve zevkle okunabiliyor. Post polisiye tanımının uygun düştüğü bu seriyi mutlaka okuyun.
2020 148. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2020 20:28
Paul Auster Kilitli oda kahramanlarını soyut ya da somut kilitli odalara sokarak, özgürlüklerini ancak oradan kaçmakla elde edebilecekleri bir dünya kuruyor. Romanın kahramanı, romancı olmayı isteyen ama o yaratıcı yeteneğe sahip olmayan biri. Umutsuzluğunun son noktasIna geldiği sırada çocukluk arkadaşı olan ama uzun zamandır görmediği bir yazar, geride karısını, çocuğunu ve kilit altında sakladığı roman, oyun ve şiir dosyalarını bırakarak ortadan kayboluyor. Paul Auster’in yaşamından oldukça ciddi izler taşıyor. Hem takip edilen ve yazıları kült eserlere dönüşen Fanshawe’in yaşamından kesitler, hem de onu arayan çocukluk arkadaşının yaşamından kesitler Paul Auster’in yaşamı ile kesişiyor. Buradan Paul Auster’in kendi yaşamını bu iki karaktere bölüştürdüğünü anlıyoruz. Tek bir gerçek kişiden iki karakter yaratıldığını ve hikâyedeki arama sürecinin sonucunda bu iki karakterin giderek kaynaştığını görüyoruz.
polisiye seri roman önerisi
2021 6. kitabı
Tavsiye ediyorum serinin 3. Kitabı. Güzeldi olay örgüsü. Beğendim Paul auster iyi iş çıkarmış zevkle okudum sizin de zevkle okuyacağınız I düşünüyorum inşallah Sevgiler
Postpolisiye: final...
2021 117. kitabı
Öncelikle kitabı tam manasıyla anlamak ve bazı şeyleri yerine oturtmak için serinin ilk ikisini okumanız gerekir. Ya da ilk ikisini okuduğunuzda seriyi tamamlamanız gerekir mi demeliydim? Hangisi daha doğru!!! Cevap; yazar tarafından verilen en büyük spoiler'de gizli: Sonlarında belirttiği gibi, bu üçlemenin AYNI HİKAYE olduğu gerçeği. İlk kitaptaki Stilmann ve Quinn'in, ikincisindeki Mavi, Siyah ve Beyaz'ın kimler olduğu ortaya çıkıyor mesela. Esrarengiz kırmızı defterdekilerin bir hikaye olduğu da. Son derece zekice kurgulanmış postpolisiye BU eser. Temelinde; bulunmak istemeyen ve tükenmiş dahi bir yazarın tüm yaşamını (karısı, oğlu ve kitapları) başka bir yazar arkadaşına adeta sunmasını kapsıyor eser. İlk kitaplardaki tükenmişlik, yalıtılmışlık ve arayış burada da var. Sonuç; aynı hikayenin üç farklı anlatımından öte, değişik karakter ve boyutta kurgulanışı. Auster'ın kendisini de ana karakter olarak lanse edip merkeze taşıması tadı (arkadaşı #orhanpamuk da hep yapar) bir yana, kullandığı edebi dil de oldukça iyiydi. Bence yazarları anlama adına harika, hayatı sorgulama adına ise; ÇOK boyutlu bir kitap serisi: Okunmalı...
2025 19. kitabı
Kilitli Oda serinin ilk iki kitabın da olduğu gibi, yok olan bir yazarın izini sürerken anlatıcının kendi kimliğiyle yüzleştiği, dostluk, kıskançlık ve takıntı üzerine kurulu; edebiyatla hayatın birbirine karıştığı, finalde ise varoluşun kapalı kapılarını aralamaya çalışan sarsıcı bir anlatım.. Üç kitabın ortak noktası, klasik dedektif hikayesi kalıplarını kullanıp bunları kimlik, gerçeklik, yazarlık ve insanın kendi içindeki bilinmezliğe ulaşma arzusu üzerine alegorilere dönüştürmeleridir. Karakterler kim olduklarını, kendilerini anlatmanın ya da başkasını anlamanın mümkün olup olmadığını sorgular. Hikâyeler ilerledikçe ne anlatıcıya, ne karakterlere güvenebiliriz; gerçek ve kurgu iç içe geçer. New York Üçlemesi, insanın kim olduğunu anlamaya çalıştıkça daha çok kendinden uzaklaştığını, bazen takıntıyla izlediğimiz şeyin aslında kendimiz olduğunu derin, labirentvari bir dille anlatır. Gerçek dedektif hikâyelerinden farklı olarak cevaplar vermez, soruların peşine düşer. Okunması zor, derinliği fazla olan bu üçleme romanı bir Paul Auster hayranı olarak çok beğendim.Bazen karakterler birbirine karışsa da yazarlığın aslında hiç de kolay olmadığını bizler için gözler önüne seriyor..Oluşturdugun karakterin izini sürerken bir bakiyorsun sen sen değilsin o da o değil!.. Merak edenlere tavsiye ederim
#1001kitap~~~ ~NewYorkÜçlemesi~ ~3.kitap~
2021 208. kitabı
Okunma: 15 Temmuz 2021 21:21
New York Üçlemesinin 3.kitabi olan "Kilitli Oda" kısa ama yine etkisi büyük 1kitaptı. Yeni favori yazarım olan Paul Auster kitaplarını bekletmeden okumaya devam edeceğim kesinlikle yormayan ama vermek istediği msjla ve akıcı diliyle 1solukta okunan kitaplarla tarzini sevdiğim 1yazar oldu kulliyatini bitirmek istediğim yazarlar arasında yerini aldı... Paul Auster Kilitli Oda’da karakterleri kilitli odalarda bırakarak, özgürlüklerini de yine kendi benlikleri üzerine giderek onlara ayrı dünya kuruyor. Romanın kahramanı, romancı olmayı isteyen ama o yaratıcı yeteneğe sahip olmayan 1i ve tam umutsuzluğun zirvesindeyken çocukluk arkadaşı olan ama uzun zamandır görmediği 1yazar, geride karısını, çocuğunu ve kilit altında sakladığı roman, oyun ve şiir dosyalarını bırakarak ortadan kayboluyor. Romancı olmaya heveslenen kahramanımız kaybolan kişinin kimliğiyle özlediği şan ve şöhretiyle kendi kurduğu dünyanın tutsağı olarak Paul Auster ın polisiye tadındaki bu romanında benliğin kilitli kapılarını gizli kalmış itiraf cümlelerine kendi varlığını başka 1varlikla ortaya çıkardığı, sorgulattığı kitaptır... ~~~Bütün hikâye, sonunda ne olduğunda odaklanıyor, o son şimdi benim içimde olmasaydı bu kitaba başlayamazdım. Aynı şey, bundan önceki 2öykü, "Cam Kent" ve "Hayaletler" için de geçerli. Bu 3ü aslında aynı hikâye, ama her1i bu olayın ne olduğunu anlamamın farklı 1evresini temsil ediyor~~~ Tüm olayı son kitapta bağlayarak seri kitap bağlantısını da veren yazar hepsinde kendini bulmayi hedefleyerek felsefesini okura tam yansıtmıştır...  Benlik ve diğer taraf!!! (başka 1i ya da kendi diğer tarafın adına bağlantılar efsaneydi), çocukluk ve hafızadakiler, dostluk ve babalık durumu, aşk ve nefret, okumak ve yazmak, yaşam ve ölüm, kendini tanımlama ve benlik kimliği adına kitap
Elveda 2020
2020 31. kitabı
Okunma: 28 Aralık 2020 06:42
Senenin son kitabı kilitli oda olsun. Yeni başladığım kitaplar 2021 e kaydolsun. Haydi başlayalım incelemeye. Şimdi öncelikle polisiye eser okurlarına sesleniyorum bence sizler bunu okuyabilirsiniz sonuna kadar heyecan, merak, öğrenebilme arzusu var. Zaten kısa bir eser. Beğendim gerçekten güzel bir eserdi. Ütopik bir eser bir distiyopya bekliyordum yanıldım. Dahi bir yazarın arkadaşına hayatını hediye etmesi ile başlıyor. Kitabın bir yerinde acaba yazar aklını mi yitirdi kendini mi arıyor diyorsunuz. Ama tabii ki değil. Yazar başarı bir kaleme sahip başarısız olmak için çaba gösteriyor ilginç derecede kendisini yok etme çabası var. Onun hayatını yaşadıklarını anlatmaya çalışan kitabın anlatıcısı ise başarılı olmak istiyor ama onun maalesef öyle bir becerisi yok. Güzeldi fakat eksik yerleri vardı. O yüzden 7 puan. Ama okuyun mutlaka belki yazar olmak istiyorsunuzdur.

Paul AusterYazar · 37 kitap
Paul Auster (3 Şubat 1947, Newark, New Jersey - 30 Nisan 2024, Brooklyn, New York, ABD) ABD'li roman yazarı, şair ve senarist. Paul Auster, 3 Şubat 1947'de New Jersey'de, Polonya'dan ABD'ye göçmüş Yahudi bir ailede doğdu. Annesi bayan Queenie Auster, babası ise hukukçu bay Samuel Auster'dı. South Orange, New Jersey ve Newark'da büyüdü. Columbia Üniversitesi'nde İngiliz, Fransız ve İtalyan edebiyatı üzerine eğitim alan, 1971-1974 yılları arasında Fransa'da yaşadı. İlk evliliğini Amerikalı yazar Lydia Davis ile yapan Auster, 1981 yılında, bir başka tanınmış Amerikalı yazar Siri Hustvedt ile evlendi. Geleneksel kitap konularının dışına yüksek bir başarıyla çıkıp, yaratıcılığın sınırlarını genişletebilmiş olan Auster'in başlıca yapıtları arasında New York Üçlemesi, Yalnızlığın Keşfi, Yanılsamalar Kitabı, Kırmızı Defter, Leviathan, Kehanet Gecesi, Duman, Görünmeyen, Yükseklik Korkusu, Yazı Odasında Yolculuklar, Karanlıktaki Adam bulunuyor. Auster'in yazarlığa ilk başladığı yıllardaki sıkıntılı günlerinde Paul Benjamin imzasıyla yayınladığı bir de polisiye romanı vardır. Bu roman yazarın otobiyografik romanı 'Cebi Delik' in eki olarak yayınlanmıştır. Can Yayınları tarafından Seçkin Selvi 'nin çevirisiyle 'Köşeye Kıstırmak' adı ile 2000 yılında Türkçeye kazandırılmıştır. 2006 yılında İspanya'nın saygın ödüllerinden olan Asturias Ödülü'nü edebiyat dalında Paul Auster kazandı. 26'ncısı düzenlenen "Asturias Prensi" ödüllerinde, aralarında Orhan Pamuk 'un da yer aldığı 18 ülkeden 26 yazar edebiyat dalında aday gösterilmişti. Yazarın Duman (Smoke) ve Surat Mosmor (Blue in the Face) isimli senaryoları ünlü yönetmen Wayne Wang tarafından filme çekilmiştir. Daha sonra Lulu On The Bridge ( Lulu Köprüde) İsimli kitabını da kendisi filme çekmiş, hem senarist hem de yönetmen olarak yapıtın tüm aşamalarında bulunmuştur. Film hakkında yaptığı bir söyleşide kendi yazma biçimi üzerine konuşurken Peter Brook'un bir röportajından alıntı yaparak işlerinde mitlerin uzaklığıyla gündelik yaşamın sadeliğini kaynaştırmaya çalıştığını söylemiştir. Ödülleri 2006 - 26. Asturias Ödülü - Edebiyat