Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kimlik Mücadelesinde Alevilik

Erdoğan Aydın

Kimlik Mücadelesinde Alevilik Sözleri ve Alıntıları

Kimlik Mücadelesinde Alevilik sözleri ve alıntılarını, Kimlik Mücadelesinde Alevilik kitap alıntılarını, Kimlik Mücadelesinde Alevilik en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gönül ne gezersin kırda bayırda Dört kitap içinde Kur’an sendedir On altı ağ hattı , on altı kara İncil , Zebur , Tevrat , Furkan sendedir Edip Harabi
“ Cümle yaratılmışa Bir göz ile bakmayan Halka müderris olsa Hakikatte asidir” Yunus Emre
Reklam
Alevi inancındaki Hızır , zorluklara karşı halkın yardımcısı bir inanç sembolüdür.
Gezmeyiz beyhude bigane gibi Seçilmiş özümüz dürdane gibi İnsan ışığına pervane gibi Ene-l Hak çağırır dilimiz bizim Meluli
Gafil kaldır şu gönlünden gümanı Bu mülkün sahibi Ali değil mi ? Yaratmıştır on sekiz bin alemi Rızıkların veren Ali değil mi ? Pir Sultan Abdal
İncil’e bak Kur’an’a bak Dört kitabın dördü de hak Hakir görüp ırk ayırmak Hakikatte yüz karası Veysel
Reklam
Türkiye’de devlet aklı , resmi kimliğin dışındaki tüm toplumsal kimlikleri potansiyel düşmanları olarak görmüş ve sistematik bir devlet konsepti içinde onları eritmeye ve yok etmeye çalışmıştır.
1925’te çıkarılan Tekke ve Zaviyelerin Kapatılmasına İlişkin Kanun , yaygın yanılgının aksine Alevi kurumlaşmasını dağıtmaya ve resmi dinsel tercihin dışındaki anlayışların kendilerini sürdürmelerini engellemeye yöneliktir.
Alevi önderlerinin üstünlük arayışını , bir safsata olan soy üzerinden sağlama arayışından vazgeçip , örnek birer yol evladı olmaya çalışmalarının daha anlamlı olduğunu anımsatmak istiyorum.
Reklam
Dolayısıyla Alevi Ali’si , zaman zaman tarihsel Ali ile örtüşmesine karşın ,ondan üstün bir tanrısallığı temsil etmektedir . Aleviliğin ruh göçü inancı çerçevesinde bedenden bedene bir ruhtur ve mitolojik bir karakter taşır.
Bektaş-ı Veli’nin Alevi kültürüne damgasını vuran en belirgin sözlerinden biri olan , “ Omunacak en büyük kitap insandır “ özdeyişini , Alevîliğin Tanrıya varmakta aracı kutsal kitaptan ne anladığının en açık göstergesidir.
Demek ki yaratan ve yaratılan ( halik ve mahluk ) yoktur , sadece Tanrısal bir varlaşma vardır.
Alevilik ne tek bir milletin ne de tek bir coğrafyanın inançlarına sığmayacak kadar evrensel özellikli ve pek çok yerden pek çok değer almış ve bu algılarla oluşmuş bir inanç biçimidir.
Anadolu Aleviliği , Şiî ve Sünni Ortodoksi ile felsefi ve özsel bir karşıtlığa sahip olması yanı sıra , sınıflı toplum ideolojileriyle de yapısal bir karşıtlık sergiler.
89 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.