Sıradan Birinin Hikayesi

Ekim 2015
Alakarga Sanat Yayınları

2019 33. kitabı
Okunma: 11 Aralık 2019 01:16
H. G. Wells, ünlenmesini sağlayan bilim kurgu kitaplarından farklı bir eser ile bizleri karşılıyor. Adı bile zamanına göre öncü olan Kipps karakteri annesiz ve babasız büyümüş, dayısı ve yengesi bakımı ile yetişmiştir. Bir gün bir miras ile birlikte yaşamı değişir. Ancak bu değişim nereye kadar sürecektir? Toplum analizleri, üstüne basa basa sosyalizm anlatımları ile birlikte o dönemin İngiltere'sini saf gözler ile görüyoruz. Anlatım tarzı, bir dostumuzun bize kendi bildiği birisini anlatıyormuş hissiyatı ise kitabı kolay okutup, karakteri benimsetiyor. Hepimiz birer Kipps olabiliriz.
2017 179. kitabı
Wells'in ünlü bilimkurgu eserlerinin dışında kalan, 1906 yılında yayımlanan ve alt başlığı "Sıradan birinin hikayesi" olan Kipps'in, yaşadığı çevrede nasıl görüldüğü, nasıl davranması gerektiği, yeme içme adabından kullandığı dildeki aksana kadar hemen her şeye kafayı nasıl taktığı ile ilgili bir roman. Toplumsal basamakları tırmanmak isteyen eski manifaturacı çırağı Arthur Kipps, eline geçen yeni imkanlarla eski çevresinden kopmanın ve İngiliz geleneğinin yapmacık ve kasıntı "kibar" hayatının içinde yer bulmayı hedefler. Bazen saf ve bazen de oldukça kurnaz bir delikanlının, çocukluğundan yetişkinliğine kadarki "sıradan" serüvenini görürüz bu kitapta. Sıradan biridir Kipps, her birimiz gibi. Herkesin bir parça kendini bulabileceği bir hayattır Kipps'in yaşadığı.
2015 176. kitabı
Okunma: 08 Aralık 2015 14:20
Mükemmel ve kusursuz karakterler yok. Aynı gerçek hayatta olduğu gibi. Ve tabii ki para ile gelen toplumsal sınıf olgusunun insanları nasıl mutsuz ettiğini, aynı zamanda yapmayacakları şeyleri yaptırdığını da gözler önüne seriyor. Yazarın dili de son derece hicivli. Hem mizahi bir tarafı var, hem de içerisinde bulunup da gözlemlediği toplumu her şekilde eleştiriyor.
2019 208. kitabı
Anasız babasız bahtsız Kipps. Dayısı büyütür kıt kanaat, boktan bir eğitim, küçük yaşta çıraklık, dibine kadar sömürülürken başına talih kuşu konar zengin olur, zavallıcık yeni sosyal konumuna uyum sağlamaya çalışırken daha bedbaht olur vs. Bu gariban kulun sergüzeşti oldukça sürprizli. Bilimkurgu yazarından inceden sosyal eleştirilerle dolu şahane roman, okuyunuz okutunuz

H. G. WellsYazar · 61 kitap
Herbert George Wells ya da daha çok tanındığı adla H. G. Wells (21 Eylül 1866 - 13 Ağustos 1946), Dünyalar Savaşı, Görünmez Adam, Dr. Moreau'nun Adası ve Zaman Makinesi adlı bilimkurgu romanlarıyla tanınan ama neredeyse edebiyatın her dalında birçok eser vermiş olan İngiliz yazardır. Sosyalist olduğunu açıkça söyleyen H.G. Wells'in çoğu eserinde önemli ölçüde siyasi ve sosyal yorumlar bulunmaktadır. Jules Verne gibi gelecekteki teknolojik gelişmeleri anlattığı kitaplarıyla bilimkurgu dalının öncülerinden hatta yaratıcılarından sayılmaktadır. Wells'in bilimkurgu romanlarında teknolojinin gözlemlenmesinin getireceği olanaklar bir yana bırakılır. Wells'te spekülasyon bir edebiyat biçimine dönüşür ve teknolojinin değil de onun toplumsal temellerinin araştırılmasına dönük bir boyut kazanır. Wells'in ilham kaynağı Jules Verne olmuştur, ama Verne'in Aya Seyahat'i (De la Terre a la Lune) ile Wells'in Aydaki İlk İnsanlar (The First Men in the Moon) romanını karşılaştıracak olursak, kolaylıkla görebileceğimiz gibi Wells; Verne'in teknolojiye verdiği önemi paylaşır, ama Verne'in romanında 'Nasıl ve hangi teknolojik olanaklar?' sorusu ortaya atılırken, Wells'te Ay yolculuğunun teknik sorunu baştan savma bir biçimde geçiştirilir. Çünkü Wells'in derdi, teknolojik olanakların gelecekteki muhtemel ürünlerini tahmin etmek değil, Ay'daki toplumsal hayatın bizzat kendisi üzerine, tıpkı bir zamanlar Thomas More'un 'Ütopya Adası' örneğinde olduğu gibi, model düşünceler geliştirmektir. Wells sadece bilimkurgu içindeki ütopya karşıtı düşüncelerin savunucusu olarak bu türe damgasını vurmakla kalmaz, toplumun şiddet ve zor yoluyla, gereğinden hızlı bir süreç içinde sosyalist bir topluma dönüştürülmesinin sakıncalarına olduğu kadar, sınıf karşıtlıklarının da iyice sivrileceğine karşı da uyarır bizi. ...