Mine Söğüt
Bu romandaki İstanbul, efsaneler, insanlar, balıklar, kayıklar, iskeleler, saraylar, dehlizler, kesik başlar, mezarlar, hastaneler, morglar, denizkızları, cinayetler, katiller, cellatlar, deliler, yani her şey uydurmadır. Efsanelerin yalanı abartılmış, insanların hayatına olmadık benekler atılmış, şehir baştan yaratılmıştır. Yok eğer, “Bunların hepsi gerçek, Haliç’te kırmızı bir kayık durur ve içinde Zaman Dayı yaşar, eski mezarlarda kesik cellat kafaları yatar, küçük kızlar mezar taşlarına dünyanın en güzel şiirlerini yazar, genç bir adam paramparça bir baba arar, her şeyi gören bir kambur hep susar ve İstanbul’un altında sır dolu dehlizler var,” diyen biri çıkar da beni yalanlarsa, ne mutlu bana. Kırmızı Zaman renkler ve isimlerle, sözcük ve sözlüklerle, söylence ve gerçeklerle, efsane ve inanışlarla örülü, kadim zamanlarla günümüzden hikâyeleri İstanbul’da kesiştiren bir roman. Yahut gerçeğin karanlık gölgesinin vurduğu bir masal… Sergilediği sınırsız düş gücüne karşın katı gerçeklere de yer vermesiyle yayımlanalı beri güncelliğini ve özgünlüğünü koruyor.
248 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Ocak 2019

10/10 puan verdi
Spoiler olabilir, ama olmayabilir de.
Hayatının umutsuz gidişatının farkında olup, sorumluluklarının dayanılmaz ağırlığını ruhunda duyan ve bu yeknesak sistemde kendine yer açmaya çalışan herkes masallara sığınır, tıpkı benim gibi.(Mutlu insanların masalları olmaz demiyorum sadece benim ilgi alanım değil, şimdilik) Biraz olsun o gerçek hayat prangasının ağırlığını varlığımdan
248 syf.
Efsunlu kadın Mine Söğüt
"Bu romandaki İstanbul, efsaneler, insanlar, balıklar, kayıklar, iskeleler, saraylar, dehlizler, kesik başlar, mezarlar, hastaneler, morglar, denizkızları, cinayetler, katiller, cellatlar, deliler,yani her şey uydurmadır. Efsanelerin yalanı abartılmış, insanların hayatına olmadık benekler atılmış, şehir baştan yaratılmıştır. Yok eğer, "Bunların hepsi gerçek, Haliç'te kırmızı bir kayık durur ve içinde Zaman Dayı yaşar, eski mezarlarda kesik cellat kafaları yatar, küçük kızlar mezar taşlarına dünyanın en güzel şiirlerini yazar, genç bir adam paramparça bir baba arar, her şeyi gören bir kambur hep susar ve Istanbul'un altında sır dolu dehlizler var," diyen biri çıkar da beni yalanlarsa, ne mutlu bana." Canım yazarım mürekkebin hiç kurumasın. Kitaplarını elime aldığım anda büyülenmiş gibi okuyorum. Büyülü Bir şey var sende, hiç bitmesin.
Kırmızı ZamanMine Söğüt · Can Yayınları · 20222,002 okunma
10/10 puan verdi
Bir roman olmanın yanında bir sözlük. Nice kavramların tanımı, yaşamda varoluş şekilleri var içerisinde. Katman katman hikayeler nerde kesişecek diye her an tetikteyiz. Cellatların doğumunda, çocukluğunda, can alışında can verişinde; ölümün her an kol gezdiği kitapta kimsesizler mezarlığında birleşen dehlizlerde; iz süren, yol bulan birkaç kahramanın eşliğinde akıp gidiyor hikaye. İyi ki varsın Mine söğüt.
9/10 puan verdi
Dolanır insanlar birbirlerine kırmızı bir zamanda
Bir kapak tasarımı kitabı okuduktan sonra ancak bu kadar anlamlanabilirdi. Teker teker başlayan hikayeler, bambaşka hayatlar bağlantısız zannedilip de ancak bu kadar ince iplerle dolanabilirlerdi birbirlerine. Birkaç nesnenin, mekanın, insanların etrafında toparlanan hayatlar. Bir diğerinden habersiz ve hemen ötekinin kıyısından geçen, kimi zaman iç içe akan yaşantılar. Zamanın ve kırmızının etrafında gezinirler. Rastlantılar, bir yaşamı başlattığı gibi rast getiriyordu kimisinin hayatında olup bitenleri. Tanrı, zamanın kendisi veyahut rastlantıların bütünü olmalıydı. Değilse de hepimizi birbirine dolayan o görünmez ipleri bırakıyordur belki üzerimize. Bu iplerse bu defa kırmızıda olduğu kadar, İstanbul’un da altındaydı. Gerçeğin ve efsanenin birbirine karıştığı yerlerde, mekanlarda, kırmızı bir zamanda. Yazarın da dediği gibi: “Gerçekle gerçeküstü tıpkı yin ve yang gibi birbirlerini tamamlayan bir bütündü. Gerçeğin içinde gerçeküstü, gerçeküstünün içinde de gerçek vardı ve birbirlerini sarıp sarmalamışlardı. O yüzden gerçeküstünün peşinden giderken gerçeğe takılıyordu insanların ayakları. Gerçeğin peşinden giderken de gerçeküstüne. Tıpkı ölümün peşinden giderken hayata, hayatın peşinden giderken de ölüme takılması gibi hayatın, aklın, kaderin.” Sürükleyici bir roman, iyi okumalar diliyorum.
248 syf.
7/10 puan verdi
Anlatılan olaylar dışında ufak ufak bilgiler vererek sözlük niteliği görmesi çok hoştu. Birbirinden farklı kişilerin hayatını anlatıp ne alaka dediğin yerde öyle bir güzel bağlayarak bitiriyor ki şaşırtıyor. Tavsiye ederim, bilinenin aksine farklı bir tarzı var. Kesinlikle sıkılmazsınız. İyi okumalar dilerim.
Kırmızı ZamanMine Söğüt · Can Yayınları · 20222,002 okunma
10/10 puan verdi
Kitabın son sayfasını gıdım gıdım okuyorum, bitmesin diye. Ben sevdiğim kitapların sonuna hep böyle davranıyorum. Sen ne kadar güzel, ne kadar büyülü, anlattığın kadar insanı o yerin altındaki esrarlı, kimsenin bilmediği karanlık dehlizlerden yürütüp böyle müthiş bir hikayenin içinde hissettirdin kitap! Mine Söğüt’ü çok seviyorum.
8/10 puan verdi
Zamanın unutturamadığı acılarla dolu bir kitap. Beş ayrı hikayeden oluşan acaba hikayeler kitabın sonunda birleşecek mi bir yerde bağlanacaklar mı birbirlerine diye merak konusu oluyor sürekleyici ve güzel yazılmış bir eser. Suçsuz ama suçsuzluğunu dile getiremeyen hapiste kalan ve bir mucize bir dehliz sayesinde hapisten kaçan Zaman Dayı, küçücük bedenine hastalık yerleşen meraklı ve evden çıkamayan bir Hüsran, babasının ölümünü kabullenemeyen bütün yaşıtlarından farklı olarak yaşayan morg,adli tıp,hastane önlerinde bütün gününü geçiren Botan,Küçük yaşta annesiz kaldığı babasının görmezden geldiği Leon hem çingene hemde Yahudi kanını taşıyan küçük yaşına rağmen cesur ve kararlı bir çocuk ama aslında cellat olacak ve cellatlığı babadan oğula geçecek olan Deligavur Leon,15 yaşında aklını yitiren herkesin meczup bildiği kimsesiz evsiz barksız olan Halat Niyazi cellat olan Sarı Kadir'in oğlu ve Deligavurun Leon'un torunu.. Tek birleştikleri nokta karanlık,gizli ve sır olan dehliz hepsinin hayatında yer alan yolu kimsesizler mezarlığına çıkan dehliz hem kimsesizler hemde cellat mezarlığı Hepsinin sırrı var hepsinin acısı, kaybettiği, bulamadığı birileri var. Bu hayatta kimsesiz acısız değildir herkesin yaşadığı birşeyler vardır ya iyi ya kötü Ben beğenerek okudum okumak isteyen bütün okurlara iyi okumalar
Puan vermedi
Okuduğum her kitabı ile yazara daha çok bağlandığımı hissediyorum. Farklı yerlerde yaşayan farklı hayatlar süren birbirlerini tanımayan insanların yollarının ortak bir noktada kesişmesini okuyoruz. Kırmızı kayığı ile Haliç sahilinde esrarengiz bir şekilde ortaya çıkan Zaman Dayı, bulduğu her türlü halatı toplayıp kulübesinin duvarlarına asan Haliç'in delisi Halat Niyazi, her şeye alerjisi olduğu için rutubetli, nemli evlerinden çıkamayan küçük Hüsran, Osmanlının en ünlü celladı Deligavur Leon, babası tarafından terk edilen ve ısrarla hastane kapılarında babasını arayan Botan, annesinden başka kimsenin adı ile seslenmediği Kambur... Hepsinin hayatını parça parça okuyoruz ve bir de bakıyoruz ki tüm hayatlar şairine bir şekilde iç içe geçmiş. Bu okuduğum üçüncü kitabıydı her kitabından tarifsiz bir haz alarak okudum, bu kitabında da karanlık masalsı havayı büyük zevkle soludum. Bir solukta okuyorsunuz bir bakmışsınız ki kitabın son sayfasına gelmişsiniz, öyle bir büyülü hava, sizi sarıp sarmalıyor, kendisine esir ediyor... Ne diyebilirim ki bu tuhaf, doğaüstü, masalsı dünyayı siz de okuyun ve çokca okutun...
Puan vermedi
Hayatını çöpten kazanan babası ve temizliğe giden annesi ile tüm imkânsızlıklara rağmen sevgi içinde yaşayan Hüsran’ın, kırmızı kayıklı Zaman Dayı’nın Halat Niyazi’nin, babasının katili arayan Botan’ın, Yahudi Çingene melezi Deligâvur Leon’un, Kambur’un yolları Mine Söğüt’ün yarattığı masalsı, fantastik dünyada kesişir. Mine Söğüt’ün anlatımını seviyorsanız, severek okuyacağınız bir kitap yine Kırmızı Zaman. Ben daha önce okuduğum kitaplarına ( Deli Kadın Hikâyeleri, Beş Sevim Apartmanı, Şahbaz’ın Harikulâde Yılı 1979) göre daha az sevdim.
9/10 puan verdi
Aslında gerçeklerin büyülü hikayelerle anlatılmasını çok harika başarıyor bence Mine Söğüt. Kimsesizler mezalığı, kimsesiz insanlar, görüp konuşmayan susan şahitler ve anlatılan hayatlar. Hepsi gerçekte var ve ne acı ki dokunamıyoruz bazı hayatlara.. Çok severek okudum ve akıcı dili sayesinde hiç sıkılmadım. Kalemini çok seviyorum Söğüt’ün. Tavsiye ederim ️

Mine Söğüt
Mine SöğütYazar · 15 kitap
Babası bir deniz subayı olan Mine Söğüt, ortaöğrenimini Kadıköy Kız Lisesi'inde tamamladığı 1985 yılında babasını kaybetti. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Latin Dili ve Edebiyatı bölümünde girdi. Gazeteciliğe 1990 yılında Güneş Gazetesi'nde başladı, İnsan Hakları Servisi'nde muhabirlik yaptı. Güneş Gazetesi'nin kapanmasından sonra Tempo Dergisi ve Yeni Yüzyıl gazetesinde çalıştı. 1993 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin düzenlediği yarışmada, Haber dalında mansiyon aldı. 1996-2000 yılları arasında Haberci adlı televizyon belgeselinin metin yazarlığını yaptı. 1999-2001 yıllarında Öküz dergisinde yazdığı yazılarla tanındı. Profesyonel gazeteciliği bırakan Söğüt, 2001-2005 yılları arasında Cihangir Postası adlı yerel bir gazetenin gönüllü editörlüğünü yaptı. Mine Söğüt'ün ilk kitabı, Adalet Cimcoz: Bir Yaşam Öyküsü Denemesi isimli biyografidir. İlk romanı Beş Sevim Apartmanı / Rüya Tabirli Cin Peri Yalanları'ndan sonra Kırmızı Zaman adlı ikinci romanı ve Doğan Kardeş adlı kitabı yayımlandı. 2006 yılında Pınar Kür'le yaptığı "Aşkın Sonu Cinayettir" adlı söyleşi kitabı Everest yayınlarından çıktı. 2007 yılında üçüncü romanı "Şahbaz'ın Harikulade Yılı 1979" yayınlandı. Karikatürist
Bahadır Baruter
Bahadır Baruter
ile evlidir.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.