Kısa Süren Saltanat

John Steinbeck

Kısa Süren Saltanat Konusu

John Steinbeck, bu yegâne siyasi hicvinde Fransız Devrimi'ni adeta ters yüz ediyor. Cumhuriyetin sürekli olarak krize girmesinden bıkan Fransızlar, çözümü kadim kralların soyundan gelen amatör astronom Pippin Héristal'i kral ilan etmekte bulurlar. Yeni kral ve ailesi bir anda magazin basını, saray görevlileri, yağmacı soylular ve didişip duran siyasetçiler arasında kalır. Fransa Kralı IV. Pippin kendisinden neler beklendiğini anlamaya çalışırken karısı Maria, kafasını Versailles Sarayı'nın temizliğine takmış, Hollywood yıldızlarıyla eğlenen kızı Clotilde ise gönlünü Amerikalı Yumurta Prensi'ne kaptırmıştır.  Steinbeck, kraliyet ailesi ve çevresindeki renkli karakterlerin maceraları üzerinden Fransa, Amerika, demokrasi ve siyasi kurumlar ile birlikte büyük şirketler ve kapitalizmin eleştirisine ustalıkla girişiyor. (Tanıtım Bülteninden)
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 15 dk.Sayfa Sayısı: 150Yayınlanma Tarihi: Şubat 2015İlk Yayınlanma Tarihi: Nisan 1957Yayınevi: Sel YayıncılıkOrijinal Adı: The Short Reign of Pippin IV
ISBN: 9789755707112Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Puan

7.710 üzerinden
170 Puan · 41 İnceleme

Kısa Süren Saltanat Yorumları ve İncelemeleri

Tümünü gör
Meltem Parlak Aydın

Meltem Parlak Aydın

@parlakkitapligim
·
04 Nisan 23:15
6/10 puan verdi
Bilmiyorum sanırım yazarın en baba kitaplarını ilk olarak okuduğum için sonrasında okuduklarım onlar kadar tat vermemeye başladı. Gazap Üzümleri, Cennetin Doğusu, Fareler ve İnsanlar, İnci ve daha birkac kitap. Onları şöyle bir animsayinca Kısa Süren Saltanat bana çok yavan geldi. Aslında eleştirel bir kitap ama ben pek sevmedim. Bir sabah uyanıyorsunuz, kapınız çalıyor ve koca ülkeye kral olduğunuzu öğreniyorsunuz. Oysa Pippin teleskopu ile çok mutlu idi. Krallık ona göre bir şey değildi ki. Çok da güldüm aslında bazı yerlerde ama dediğim gibi orta düzeyde geldi bana bu.
10 etkileşim
Özge

Özge

@ozg6
·
22 Eylül 09:34
9/10 puan verdi
John Steinbeck'in tek siyasi hicvi olarak nitelendirilen kitabı "Kısa Süren Saltanat". Fransa'da cumhuriyetin sürekli hükümet krizine girdiği, sağlıklı kararların alınamadığı bir ortamdan bıkan Fransız halkının çözümü krallıktan yana görmesiyle başlayan bir hikaye. Halk; kendi halinde, amatör bir astronom olan ancak kralların soyundan geldiği için bu göreve layık görülen Pippin'in kral olmasını ister. Pippin bu saçmalığı anlamlandıramasa da artık Fransa'nın yeni kralıdır. Steinbeck bu kitabında mükemmel bir kara mizah örneği sergilemiştir. Demokrasiyi, monarşiyi, soylu sınıfı, kapitalizmi ustalıkla eleştirmiştir. Alışıldık Steinbeck romanlarından farklı bir roman olsa da Steinbeck'in üslubunu konuşturduğu çok güzel bir siyasi hiciv örneğiydi.
15 etkileşim
Mehmet DOĞAN

Mehmet DOĞAN

@MAD58
·
03 Şubat 14:33
10/10 puan verdi
John Steinbeck bu romanında Fransa da eski kral soyundan gelen sıradan bir hayat süren Pippin'in Fransa kralı seçilmesiyle yaşanan komik olayları etkili bir anlatımla anlatımış. Olaylar hayali olmasına rağmen romanda gerçek hollywood yıldızlarına da yer vermiş. Romanın arka planında Amerika ve Fransa'nın toplumsal yapılarınıda karşılaştırmış. Yine Fransa'nın 19. Yüzyılda sahip olduğu prestije de tekrar dönme arzusunu dile getiriyor. Yine kitapta politikacıların hangi partide olursa olsun ikiyüzlülüğünü çok güzel yansıtmış. Etkileyici bir roman tavsiye ediyorum.
4 etkileşim
Fatma Köseli

Fatma Köseli

@Fatmaninkitaplgi
·
03 Eylül 21:13
Puan vermedi
John Steinbeck ‘in tek siyasi kitabı olarak nitelendirilen Kısa Süren Saltanat,cumhuriyetin sürekli hükümet krizine girmesinden bunalan Fransız halkının tercihlerini tekrar krallıktan yana kullanmasıyla gelişen bazı olaylar ve kendi halindeki bir burjuvanın ailesiyle farklı yaşamlara sürüklenmesini konu almaktadır. Tüm hayatı gökyüzünü incelemek olan kendi halinde yaşayıp giden Pippin kraliyet soyundan geldiği için kral olduğunu öğrenir ve ailesi ile beklenmedik olaylar içinde kalır. Steinbeck,alışılmış üslubunun biraz dışına çıkmış bu kitabında Fransa’daki devrimi mizahi bir dille kaleme almış..Eleştiri seviyesi yüksek ve akıcı bir eser.Ben severek okudum sizlere de tavsiye ederim.
11 etkileşim
ü͙m͙r͙a͙n͙ e͙r͙s͙a͙n͙

ü͙m͙r͙a͙n͙ e͙r͙s͙a͙n͙

@umrnersan
·
10 Eylül 2021 15:09
Puan vermedi
John Steinbeck, bu yegâne siyasi hicvinde Fransız Devrimi’ni adeta ters yüz ediyor. Cumhuriyetin sürekli olarak krize girmesinden bıkan Fransızlar, çözümü kadim kralların soyundan gelen amatör astronom Pippin Héristal’i kral ilan etmekte bulurlar. Yeni kral ve ailesi bir anda magazin basını, saray görevlileri, yağmacı soylular ve didişip duran siyasetçiler arasında kalır. Fransa Kralı IV. Pippin kendisinden neler beklendiğini anlamaya çalışırken karısı Maria, kafasını Versailles Sarayı’nın temizliğine takmış, Hollywood yıldızlarıyla eğlenen kızı Clotilde ise gönlünü Amerikalı Yumurta Prensi’ne kaptırmıştır. Steinbeck, kraliyet ailesi ve çevresindeki renkli karakterlerin maceraları üzerinden Fransa, Amerika, demokrasi ve siyasi kurumlar ile birlikte büyük şirketler ve kapitalizmin eleştirisine ustalıkla girişiyor.
6 etkileşim

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 57.9
Erkek% 42.1
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

John Steinbeck
John SteinbeckYazar · 47 kitap
John Steinbeck, (27 Şubat 1902 - 20 Aralık 1968) ABD'li yazar. 27 Şubat 1902'de Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaleti Salinas kentinde doğdu. 20 Aralık 1968’de New York'ta yaşamını yitirdi. 1940 Pulitzer Ödülü ve 1962 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi gerçekçi roman-öykü yazarı. Bir ırgat ailesinin çocuğudur. Babası Prusyalı, annesi ise İrlandalı göçmen bir aileye mensuptur. Yaşıtları gibi o da küçük yaşlarda çiftçilik yaptı. 1920-1926 arasında aralıklarla Stanford Üniversitesi'ne devam etti. Öğrenimini sürdürebilmek için duvarcılık, boyacılık, kapıcılık, eczacılık gibi işlerde çalıştı. Okulu bitiremedi. Öğrencilik yıllarında başladığı yazmayı sürdürdü. Irgatlık ve işçilik yaparken edindiği deneyimler, eserlerinde işçilerin yaşamlarını gerçekçi bir dile anlatmasına büyük katkı sağladı. İlk romanlarından başlayarak hep işçileri, yaşam koşullarını, ilişkilerini anlattı. İlk kitabı " Altın Kupa " (1929). 1936'da yayınlanan "Bitmeyen Kavga"da tarım işçilerinin grevi ve bu greve önderlik eden iki Marksisti anlattı. Amerikan çalışma sistemine keskin eleştiriler yöneltti. Üçüncü kitabı "Fareler ve İnsanlar" 1937'de yayınlandı. Bu kez iki göçmen işçi arasındaki garip ve karmaşık ilişkinin öyküsünü anlatıyordu. Kendisine "Pulitzer Ödülü" getiren ünlü romanı "Gazap Üzümleri" 1940'ta sinemaya aktarıldı. II. Dünya Savaşı yıllarında daha çok ideolojik eserler verdi. İzleyen yıllarda politikadan uzak, eğlendirici yanı ağır basan duygusal öğelerin de yer aldığı eserler ve senaryolar yazdı.1962'de edebiyata katkılarından dolayı Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü.

Kısa Süren Saltanat Sözleri ve Alıntılar

Tümünü gör
Aylin

Aylin

@nutuksever
·
12 Haziran 18:03
"Güç insanı yozlaştırır, mutlak güç ise mutlak yozlaştırır." "Güç yozlaştırmaz, korku yozlaştırır. Belki gücü kaybetme korkusu."
25 etkileşim
Aylin

Aylin

@nutuksever
·
16 Haziran 11:57
"Kocalar da kocadır... İster kral, ister gökbilimci olsun."
27 etkileşim
Aylin

Aylin

@nutuksever
·
16 Haziran 10:17
"Seçimle gelen hükümet demokratmış gibi numara yapar ama aslında otokratik bir hükümettir."
35 etkileşim
Aylin

Aylin

@nutuksever
·
16 Haziran 11:51
"Kafası karışmış bir halk açık seçik isteklerde bulunamaz."
28 etkileşim
Aylin

Aylin

@nutuksever
·
11 Haziran 18:48
"Lütfen artık beni yalnız bırakın. Birkaç saat sonra uyandığımda inşallah sizin bir rüya olduğunuzu anlarım."
17 etkileşim

Kısa Süren Saltanat İletileri

Tümünü gör
Henüz kayıt yok