1800 - 2012

Kısa Türkiye Tarihi

Kemal H. Karpat
Avrupa'da yaşanan değişim rüzgarları... XIX. yüzyılda ve XX. yüzyıl başlarında yaşanan sosyal ve ekonomik değişimlere Osmanlıların ayak uydurma çabaları; yeni bir ordu Nizam-ı Cedid, Tanzimat Fermanı ve daha nice ıslahat çalışmaları... İmparatorluğun çok-uluslu yapısı ve milliyetçilik akımıyla beraber gelen çözülme... Tüm bu gelişmelerin ardından başlatılan bir modernleşme hareketi ve Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Osmanlıların küllerinden doğan yeni bir Türk ulusu ve Milli Mücadele'nin getirdiği Cumhuriyet...  Cumhuriyet'le birlikte literatürümüze giren demokrasi ve laiklik kavramları, çalkantılı seçim dönemleri, Tek Parti döneminin ardından gelen Çok Partili Hayata Geçiş sürecinde ortaya çıkan muhalefet partileri, yeni anayasalar ve seçimlerle örülü bir Türk demokrasi tarihi ve iki askerî darbe, üç muhtıra, yedi darbe girişiminden oluşan bir Kısa Türkiye Tarihi okuması...  Hepsi Prof. Dr. Kemal H. Karpat'ın değerli kaleminden! (Tanıtım Bülteninden)
352 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Mayıs 2012
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

352 syf.
5/10 puan verdi
·
Beğendi
Tarih Meraklıları için Okumaya Değer bir Kitâb
Kısa Türkiye Tarihi, Türkiye’nin son iki yüzyılını özlü bir şekilde ele alan önemli bir eserdir. Prof. Dr. Kemal H. Karpat’ın kaleminden 1800’den günümüze kadar yaşanan olayları inceler. İşte kitabın ana hatları: Modernleşme ve Demokratikleşme: 19. yüzyılda Osmanlı Devleti’nde başlayan modernleşme hareketi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna, Cumhuriyet’in ilk yüzyılına ve 2012’ye kadar uzanan hikayeyi anlatır. Çalkantılı Dönemler: Tanzimat’tan Osmanlı Devleti’nin son dönemlerine, Kurtuluş Savaşı’ndan Cumhuriyet’e, demokrasi ve laiklik kavramlarının sorgulandığı seçim dönemlerine odaklanır. Askeri Darbeler ve Muhtıralar: İki askeri darbe, üç muhtıra ve yedi darbe girişimi gibi önemli dönüm noktalarını da ele alır. Bu kitap, din, ırk, devlet, ulus, modernleşme ve gelenek gibi kavramları Osmanlı ve Türkiye bağlamında aydınlatır. Prof. Dr. Kemal H. Karpat’ın derin bilgisiyle yazılmış bir eserdir.
Kısa Türkiye Tarihi
Kısa Türkiye TarihiKemal H. Karpat · Timaş Yayınları · 2021303 okunma
352 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Karpat hocaya sevgiler.
Karpat hocanin okudugum üçüncü kitabıydı, dürüst olmak gerekirse içine en çok girebildigim, birleşebildigim kitabı da buydu. Kendisi Türk dünyası için büyük bir değerdir ve kıymetli bir hocadır. Yurt ici ve disinda cesitli gorevler yurutmustur bknz. Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi’ndeki görevinin ardından Montana State, New York, Princeton, Bilkent, Ortadoğu Teknik, Ankara, Harvard, John Hopkins, Colombia üniversiteleri ve Ecole des Hautes Etudes en Science Sociales gibi eğitim kurumlarında öğretim üyeliği ve yöneticilik yaptı. Wisconsin Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Bölüm Başkanlığı’nı ve The Turkish Studies Association ile Türk Araştırmaları Kurumu’nun direktörlüklerini yürüttü.  Bu eseri bana göre okuyucu için on hazırlık niteliğinde bir eserdir. Temel atmak için okunması gerekir diye düşünüyorum. Üstelik verdiği yerinde kısa ve öz bilgiler hayli tatmin edici. Böylesi uzun bir donemi bu kadar kısa ama başarıyla anlatabilmek bir yetenektir, uzun birikimlerin sonucudur. Memnun oldum sevgili kitap.
Kısa Türkiye Tarihi
Kısa Türkiye TarihiKemal H. Karpat · Timaş Yayınları · 2021303 okunma
352 syf.
9/10 puan verdi
·
24 günde okudu
Kemal Karpat'ın okuduğum ikinci kitabıydı. Daha önce "Bir Ömrün İnsanları"nı okumuştum. Kendisine olan ilgim de bu kitabıyla uyanmıştır. Özellikle 1938 sonrası döneme ilişkin okulda hiç ders görmediğim ve yakın tarihe dair çok fazla okuma yapmadığım için ilgimi çekti bu kitap. Elbette çok detaya girilmemekle birlikte Abdülhamid döneminden 2012 yılında kadar olan süreci ama hatlarıyla ele alıyor. Daha önce bu dönem hakkında okuma yapmadığım için ciddi bir eleştiri yapmamayı tercih ederim. Ancak yazarın dili ve tarafsızlığı konusunda oldukça olumlu bir izlenim edindim. Yine de kendi yaşadığım ve tanıklık ettiğim dönemlere gelindiğinde açıkçası baştaki bazı olumlu düşüncelerimi bir kez daha sorguladım. Ya da en azından hayatta olsa ve daha yakın bir tarihte bu kitabı yazsa son dönemi nasıl değerlendirirdi acaba diye merak etmedim değil. Nitekim darbe dönemlerinin Türk halkı üzerindeki etkilerine yönelik önemli değerlendirmeleri söz konusu. Rahatlıkla söyleyebilirim ki, anlatım dili bakımından özellikle de tarih okumakta zorlananlar için önerilecek bir kitap. Yazarın diğer kitapları da aynı ilgi ve merakla kitaplığımda okunmayı bekliyor.. ️
Kısa Türkiye Tarihi
Kısa Türkiye TarihiKemal H. Karpat · Timaş Yayınları · 2021303 okunma
352 syf.
9/10 puan verdi
·
16 günde okudu
Türkiye'nin Yakın Tarihi
Prof. Kemal Karpat, Türk Tarihçi ve Türk Tarih Kurumu Şeref Üyesi yazarın kitapları çok değerlidir. kitaplarının okunması gerektiğini de düşünüyorum. kısa türkiye tarihi adlı kitabında osmanlı devleti'nin 1800 yıllarından başlayıp türkiye'nin 2012 yılına kadar siyasi olayları ele almıştır. yakın tarih için başlangıç bir kitaptır. yazar yer yer kendi düşüncelerine de değinmişse de eseri objektif ve tarafsız olarak vermeye çalışmıştır. yakın tarihi merak edenler başlangıç olarak okuyabilir.
Kısa Türkiye Tarihi
Kısa Türkiye TarihiKemal H. Karpat · Timaş Yayınları · 2021303 okunma
352 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Yakın tarih hakkında fikir sahibi olmak ve ya fikir yürütebilmek için 19. yüzyılın sosyal, siyasi, ekonomik gelişmelerine hakim olmak gerekiyor. Kısaca ifade etmek gerekirse Türkiye'nin yakın tarihi 1800'lü yıllardan başlar. Tarihi Atatürk'e olan kin üzerine, hesaplaşma üzerine temellendiren tarihçiler her zaman yakın tarihi 1923 yılından başlatırlar. 19. yüzyıla hiç değinmezler çünkü değindiklerinde Atatürk ve devrimlerinin bir anda baskıyla yukarıdan dayatılarak değil, 19 yüzyılda meydana gelen büyük değişim ve dönüşümün bir neticesi olduğunu göstermek durumunda kalacaklardı bu durum da onların yaratmak istediği çarpık tarih anlayışına ters bir durum ortaya çıkarır. İşte bu tarz tarihçilerin gerçeği karartmalarına engel olmak, Türkiye'nin yakın tarihi hakkında fikir sahibi olmak için bu kitabın kesinlikle okunması gerekiyor. Kitapta 19. yüzyılın başından günümüze kadar yaşanan siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik gelişmelerin tarafsız bir bakış açısı ve bilimsel bir üslup ile tahlil edildiğini görüyoruz. Üslubunun da bir tarih kitabına oranla oldukça akıcı ve sade olduğunu söyleyebilirim. İyi okumalar dilerim.
Kısa Türkiye Tarihi
Kısa Türkiye TarihiKemal H. Karpat · Timaş Yayınları · 2021303 okunma
352 syf.
·
Puan vermedi
Kısa Türkiye Tarihi İnceleme
19. yüzyılın sonlarından başlayıp 20. yy. ve 21 yy başlarının Türkiye'sini anlatan çok güzel bir eser. Yakın dönem Türk Tarihi'ne ilgi duyan ve özellikle herkesin anlayabileceği bir anlatımla yazılmış bir eserdir. Özellikle Türk Siyasi Tarihi'ni aşama aşama yansıtmış ve biz okurlara aktarmıştır. Kemal Karpat'ın anlatımındaki kendi açımdan gördüğüm en etkileyici unsur olaylara oldukça objektif bir açıdan bakabilmiş ve bazı okurlara yönelik olarak kitabın okunmasında önyargılı yaklaşımlara izin vermemiştir. Atatürk, İsmet Paşa, Menderes, Demirel, Ecevit dönemini merak eden 32. Gün belgeselleri tadında herkese okumayı tavsiye edilecek nitelikte bir eser olduğu aşikar. Bu vasıtayla rahmetli Kemal Karpat hocayı da saygı, sevgi ve rahmetle anıyorum.
Kemal H. Karpat
Kemal H. Karpat
Kısa Türkiye Tarihi
Kısa Türkiye Tarihi
Kısa Türkiye Tarihi
Kısa Türkiye TarihiKemal H. Karpat · Timaş Yayınları · 2021303 okunma
352 syf.
·
Puan vermedi
Osmanlı Devletinin son dönemlerini merak edenler için çok güzel bir kitap. Oldukça anlaşılır. Ödev olarak okumuştum. Ama daha sonra bazı çalışmalarımda kullandım. Özellikle 2. Abdülhamid dönemi ve ittihatçıları anlattığı bölümden faydalandım. Başucu kitabıdır.
Kısa Türkiye Tarihi
Kısa Türkiye TarihiKemal H. Karpat · Timaş Yayınları · 2021303 okunma
352 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
20 günde okudu
Çok Güzel Hazırlanmış Bir Türkiye Tarihi(1800'den itibaren)
. Sayın Karpatın okuduğum ikinci kitabı. İlki kendi hayatının anlatıldığı söyleşi tarzında bir kitap olan "Dağı Delen Irmak"tı. DDI'da Romanya kökenli bir balkan Türkü olan Karpat'ın ilk ve ortaokulu Romanyada okur. Romanyada o dönem tarih derslerinde Osmanlı sürekli kötülenir. O bölgeleri sömürmüş bir güç olarak anlatılır.
Kısa Türkiye Tarihi
Kısa Türkiye TarihiKemal H. Karpat · Timaş Yayınları · 2021303 okunma
352 syf.
·
Puan vermedi
Kemal Karpat hocamıza saygı ve minnetle...
Eserin önsözünde "Türk tarihi bir bütün olarak ele alınırsa toplumun, kültürün ve sosyal değerlerin siyasi değişmelere ayak uydurarak nasıl değiştikleri ve değişerek nasıl gelişim gösterdikleri daha iyi anlaşılır" diyerek aslında tarih öğretim programımızın en büyük eksikliğini dile getirmiştir. Kısa Türkiye Tarihi eseri ile günümüzü, 19. yüzyıldan itibaren süregelen gelişmelerden bağımsız değerlendiremeyeceğimizi gayet net idrak ediyorsunuz. Karpat hoca eserin kapsamına aldığı yılları okuru boğmadan öylesine iyi analiz ediyor ki kitabı elinizden bir an olsun bırakmadan bitirmek, sonra tekrar sonra tekrar okumak isteyeceksiniz.
Kısa Türkiye Tarihi
Kısa Türkiye TarihiKemal H. Karpat · Timaş Yayınları · 2021303 okunma
352 syf.
·
Puan vermedi
·
63 günde okudu
Kemal Karpat'ın "Osmanlı'dan Günümüze Edebiyat ve Toplum" isimli kitabını beğenmiş olarak bu kitabı büyük bir heyecanla elime aldım. Detaylarını çok merak ettiğim toprağımızın son 200 yüzyıllık macerasını objektif bir kalemden görebilmekti hedefim. İlk önce demeliyim ki kitabı 2 aya yaygın bir sürede okuduğum için kitaptaki olayların birbirleri ile olan neden-sonuç ilişkilerini kurmada zorluklar çektim. Bu sebeple kitabın mümkünse bir hafta içerisinde okunması önemli bence. Kitaptan çok büyük beklentilere girmiştim, maalesef kitap bittiğinde bu beklentimi karşılamadığını gördüm. Bazı olaylara yer verilirken, bazı önemli olaylar parantez aralarında geçmiş. Marshall yardımları, 6. filo olayları, Deniz Gezmiş ve arkadaşları ile ilgili tatmin edici bilgi neredeyse yok. Bunun benzeri birçok olayla ilgili kısıtlı bilgiler verilmiş. Diğer taraftan, küçük bir kitaba bu kadar bilginin sığdırılmasının zor olduğunu ben de biliyorum. Ama yakın tarihimizle ilgili çarpıcı tespitlerin ve analizlerin yapıldığı bir kitap bulmayı çok arzu ederdim duayenden. Bütün bu karalamalarıma rağmen yine de herkesin okumasını tavsiye edeceğim önemli bir kitap.
Kısa Türkiye Tarihi
Kısa Türkiye TarihiKemal H. Karpat · Timaş Yayınları · 2021303 okunma

Yazar Hakkında

Kemal H. Karpat
Kemal H. KarpatYazar · 32 kitap
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. Washington ve Rewington üniversitelerinde siyasal ve sosyal bilimler üzerine master ve doktora yaptı. Romanya'da tarih ihtisasının ardından Amerikan tarihi, Rus tarihi, Ortadoğu tarihi ve Osmanlı tarihi konularında çeşitli kurslara katıldı. 20 ülkede yayımlanmış 130 makalesi ve 16 kitabı bulunmaktadır. Amerika'daki Türk Araştırmaları Cemiyeti'nin kurucusu ve başkanı, Orta Asya Cemiyeti'nin (ACAS) kurucusu. Şu anda İstanbul Şehir Üniversitesi Tarih Bölümünde Tarih Profesörü olarak çalıştı. Türk Tarih Kurumu şeref üyesi ünvanı aldı. Yurtdışında en çok ilgi gören eseri Ottoman Population adlı çalışmasıdır. Kitap, Wisconsin Üniversitesi tarafından basıldı. TBMM Onur Ödülü aldı.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.