Kitabı Olmayan Düşünür Sokrates

Deniz Yılmaz

Kitabı Olmayan Düşünür Sokrates Gönderileri

Kitabı Olmayan Düşünür Sokrates kitaplarını, Kitabı Olmayan Düşünür Sokrates sözleri ve alıntılarını, Kitabı Olmayan Düşünür Sokrates yazarlarını, Kitabı Olmayan Düşünür Sokrates yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir şeyleri değiştirmek isteyen insan önce kendisinden başlamalıdır.
Sayfa 147Kitabı okudu
Reklam
152 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Kitabı Olmayan Düşünür Sokrates
Kitap yazmayı tercih etmeyen Sokrates, düşüncelerini genellikle sözlü olarak ifade etmiştir. Dolayısıyla, ona ait bir kitap özeti mevcut değildir. Ancak, Sokrates'in felsefi düşünceleri ve felsefesinin en büyük kaynağı onun öğrencisi Platon'un yazdığı diyaloglar ve Sokrates'in başka öğrencilerinin yazdığı metinlerdir. Sokrates'in öğretileri hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler, Platon'un "Sokrates'in Savunması", "Euthyphro", "Phaedo" ve "Symposium" gibi diyaloglarını okuyabilirler. Bunların yanı sıra, Sokrates hakkında yazılmış biyografik metinler ve felsefi çalışmalar da mevcuttur.
Kitabı Olmayan Düşünür Sokrates
Kitabı Olmayan Düşünür SokratesDeniz Yılmaz · Halk Kitabevi · 202123 okunma
152 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
İçeriğinde yaşamı, ailesi, eğitimi, Sokrates'in eğitim felsefesi, Sokratizm, Sokratik Sorun ve Sokrates'in yargılanması... Araştırma türünde çok yeterli bir bilgi düzeyine sahip diyemem lâkin yine de içerikteki her başlık için zihnimize katacağımız birçok değer bulunuyor. Ayrıca yazım hataları çok var.
Kitabı Olmayan Düşünür Sokrates
Kitabı Olmayan Düşünür SokratesDeniz Yılmaz · Halk Kitabevi · 202123 okunma
sizin istediğiniz gibi konuşup yaşamaktansa, kendi istediğim gibi konuşup ölmeyi tercih ederim
Sokrates
Sokrates
Kitabı Olmayan Düşünür Sokrates
Kitabı Olmayan Düşünür Sokrates
●Bir şeyleri değiştirmek isteyen insan önce kendisinden başlamalıdır. ●Cahil insan kendinin bile düşmanı iken,başkasına dost olması nasıl beklenir. ●Sadece bir iyi vardır,Bilgi; ve sadece bir kötü vardır Cehalet.
Sayfa 147Kitabı okudu
Reklam
《Bir yargıç,iyi niyetle dinlemeli,akıllıca karşılık vermeli,sağlıklı düşünmeli,tarafsızca karar vermelidir.》
Sayfa 146Kitabı okudu
Sokrates Sözleri
●Aklınızda olanları,hayata geçirecek kadar yüreğiniz yoksa ömrünüz cesaretli insanların dedikodularını yapmakla geçer. ●Kimseye hiçbir şey öğretemem,sadece onların düşünmelerini sağlayabilirim. ●Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar,senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar. ●Sizin istediğiniz gibi konuşup yaşamaktansa, kendi istediğim gibi konuşup ölmeyi tercih ederim. ●Güçlü beyinler fikirleri tartışır,vasat beyinler olayları tartışır,zayıf beyinler insanları ...
Sayfa 145Kitabı okudu
Sokrates'e göre doğru bilgi doğru eylemi gerçekleştirir.Erdemsizlik bilgisizlikten doğar,bilgili insan erdemli olmak zorundadır(determinizm).Bir davranışta erdemli,başka bir davranışta erdemsiz olunamaz.Ölçüler kişilere göre değişseydi toplum düzeni kurulamazdı.
Sayfa 123Kitabı okudu
Sokrates,burada şöyle akıl yürütüyordu: Ağır bir hastayı ameliyat etmek gerektiğinde, onu herhangi bir kimseye bırakmaz,cerrahı kura ile seçmeyiz;takımımızı temsil edecek bir atlete ihtiyaç duyduğumuz zaman,söz konusu sporcuyu kura ile belirlemeyiz;bir yerden bir yere deniz yolu ile seyahat etme durumunda olduğumuz zaman,geminin kaptanı ya da dümencisini, kura benzeri usullerle gelişigüzel bir biçimde seçmeyip,işin uzmanını, bu sanatın eğitimini almış olanı ararız.Bu Sokrates'e göre,Devlet gemisini yüzdürecek kaptan için daha fazla geçerlidir.
Sayfa 118Kitabı okudu
Reklam
Sokrates erdem rastlantısal ve göreli bir şekilde erdemli olmaya değil,zorunlu ve mutlak bir şekilde erdemli olmaya işaret eder. İnsanlar tesadüfen ailelerin ve toplumun etkisiyle iyi yada kötü davranabilirler. Buna karşın yalnızca iyinin ve kötünün ne olduğunu kavramış kişiler,zorunlu ve evrensel bir akılsal düşünüşle iyi ve erdemli olmayı tercih ederler. Dinin,geleneğin,toplumsal çevrenin,mesleki ve teknik bilgi ve becerilerin hiçbiri insanı zorunlu ve evrensel bir tarzda iyi ve erdemli kılmaz.
Zaten filozof kelimesi de Yunanca philei ve sophia kelimelerinin yan yana gelmesi ile oluşturmuştur.Bu kelime başta "bilgi ve bilgelik dostu" sonra ise " bilgiye can veren,onu sorgulayan" anlamına gelmektedir.Bunun ön koşulu da bilgisizliğin bilincinde olmaktır.
Sokrates'in felsefi yaşamına başlangıç olan olay,Delphoi Tapınağı ziyaretidir. Önce adı bilgeye çıkan politikacıya,sonra ozanlara daha sonra da sahip oldukları Sophia ile ünlü olan ustaların ve zanaatkarların yanına gider.Onlara sorduğu sorularla,onların bilge olmadıklarını kavrar.Sokrates bunların cehaletin pençesinde kıvrandıklarını fark eder.Bu kişiler,hem bilmedikleri şeyleri bildiklerini sanmaktadırlar hem de neleri bilmediklerinin farkında değillerdir.Oysa cehaletten daha büyük bir kötülük yoktur.Sokrates bu kişilerden farklı olarak,bilmediğini bilir,tam da bu noktada o kişilerden daha bilge olmaktadır.Yani Sokrates kendi cehaletinin farkında olmak gibi insani bilgeliğe sahiptir.
"İşte kalkıp gitme zamanı geldi,ben ölmeye,siz yaşamaya.Hangisi daha iyi? Kimse bilemez bunu,Tanrı dışında."
64 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.