Kurtla Kıyamete Kalmak

Kıyamet Mitolojileri

Gönül Yonar
7/10
6 Kişi
15
Okunma
4
Beğeni
599
Görüntülenme
“Kıyamet günü Sûr’a üflendiğinde, yeryüzündeki bütün canlılar ölecek. Bütün dağlar yerle bir olacak. Ağaçlar köklerinden sökülüp savrulacak. Korkunç bir rüzgâr âlemin altını üstüne getirecek. Bütün canlılar cansızlar yok olurken, bir bozkurt, ayakta kalmak için direnecek. O korkunç rüzgârda, önce tüyleri dökülecek, sonra derisi soyulacak, etleri lime lime kopacak bedeninden. Acı çekecek, susacak... Ama son ana kadar ayakta kalacak.” Yaratılış Mitolojileri adlı çalışmasında insanlığın köklerine, başlangıç hikâyelerine, farklı medeniyetlerin aynı öz etrafında şekillenen doğuş anlatılarına odaklanan Gönül Yonar, Kıyamet Mitolojileri’nde bakışını insanoğlunun yok oluş öykülerine, yıkım ve kıyamet efsanelerine çeviriyor. Gog ve Magog’dan Deccal’e kahredici düşmanların ve Mehdi’den Mesih’e beklenen kurtarıcıların da dâhil olduğu Kıyamet Mitolojileri, İran, İbrani, Hıristiyan, İslam ve Türk mitolojilerinin temel eskatolojik doktrinlerini ele alırken şu gerçeği de anlamamızı kolaylaştırıyor: Bilim karşısında mitsel anlatı, evrenin yaratılışında olduğu gibi onun sona ermesinde de bir sözünün olduğunu söyler.Referansının deneysel ve gözleme dayalı bilgi olmadığını bilse de, bilimi üreten insanlığa reddedemeyeceği bir şeyi fısıldar: “Her ne olursa olsun evrenin bir sonu var.”
Yazar:
Gönül Yonar
Gönül Yonar
Editör:
Göktürk Ömer Çakır
Göktürk Ömer Çakır
Tasarımcı:
Ceyhun Durmaz
Ceyhun Durmaz
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 39 dk.Sayfa Sayısı: 270Basım Tarihi: Ekim 2019Yayınevi: Ötüken Neşriyat
ISBN: 9786051558417Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
259 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Evrenin doğuşu kadar yok oluşu da insanların kafalarını kurcalamaya devam ediyor. Escha yani yok oluş anlamına gelen ve dünyanın sonunu irdeleyen eskatoloji ise en az mitoloji kadar cezbedici bir alan haline geldi. Bu kitap İran, İbrani, Hristiyan, Müslüman ve Türk mitolojilerinde geçen kıyamet anlatımlarını ve kahramanlarını inceliyor. Semavi dinlerin anlatıları ile paganların eskatoloji anlatımlarını benzerliği dikkat çekici. Benim en beğendiğim ve ilk kez karşılaştığım kısım olan Türklerin kıyamet anlayışında Kurt figürü, yazarın nazarında da aynı derece mühim ki kitabın adı dahi bundan nasibini almış. Türklerde nasıl ki doğuş/türeyiş kurt ile başlamışsa son/yok oluş da kurt ile olacak düşüncesi hakimdir. Hatta 16.yüzyılda Tokat civarında yaşamış halk ozanı Kul Himmet bir şiirinde bu efsaneye yer vermiş. Gerçekten ufuk açıcı bir eser. Birkaç yerde benzer konuların tekerrürü dışında kusuru da bulunmuyor.
Kıyamet Mitolojileri
Kıyamet MitolojileriGönül Yonar · Ötüken Neşriyat · 201915 okunma
Reklam
270 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Her dönem kıyamet alametleri dilden dile dolaşmıştır. Her kültürün her milletin kendine özgü karakterlerle yaratmış olduğu kıyamet simgeleri vardır. İslamiyet’e göre bir dizi felaketten sonra gelecek olan Deccal, kötüleşmiş düzeni düzeltmek için onun peşinden gelen Hz Mehdi. Elbette asırlar boyunca gerek savaşlar, gerek ticaret yollarıyla kültürler arası etkileşim her zaman olmuştur. O yüzden Semavi ya da Pagan dinlerinin hepsinde kıyamet mitleri hep benzerlik göstermektedir. Gönül Yonar Hanımefendinin kaleme aldığı bu eserde farklı kültürlerden olma toplumların kıyamet hakkında düşünceleri ve inanışlarına yer verilmiş. Mitoloji merakı olanlar ve hele de kıyametle ilgilenenler için önemli bir eser niteliği taşıyor. Bana göre tek sıkıntısı fazla ayrıntıya yer verilmiş olması. Ama eserin güzelliği bu kusuru göz ardı etmenizi sağlıyor. Şimdiden İyi Okumalar…
Kıyamet Mitolojileri
Kıyamet MitolojileriGönül Yonar · Ötüken Neşriyat · 201915 okunma
Resim