Kız Erkekle Buluşur

Ali Smith

Kız Erkekle Buluşur Yorumları ve İncelemeleri

Kız Erkekle Buluşur yorumları ve incelemelerini, Kız Erkekle Buluşur kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Kız Erkekle Buluşur puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

5.210 üzerinden
13 Kişi · 6 İnceleme
120 syf.
7/10 puan verdi
Anthea ve Imogen (Midge) Gunn, iki kız kardeştir. Anne babaları ayrıdır, dedesi ve ninesi denizde kaybolmuştur. İki kız kardeş hoş diyalogları var ama yazar keskin geçişler yapmış olayları anlatırken. Kitabın ilk sayfalarında dedemiz "Ben genç kızken.." diye başlayan hikayesi çok hoşuma gitti. Yazarımız gerçek hayattan alınan bir iki öykü ve bir miti birleştirip ufak bir öykü yazmış. Kitapta yoğun ve koyu bir feminizm düşüncesi baskın. Keyifli okumalar.
Kız Erkekle Buluşur
Kız Erkekle BuluşurAli Smith · Turkuvaz · 201032 okunma
120 syf.
·
Puan vermedi
·
2 saatte okudu
Kitap, mitolojik mi?
bu kitabı mitoloji kategorisinde bulduğum için okudum ama mitolojiyle alakası sanırım şu: kitabı okurken başka bir mitoloji kitabının yanından geçirmişler sanırım ve kitaba üç kere mitoloji diye seslenmişler. Klişe genç edebiyatının yanı sıra kendisini çekmesi için edebi olarak özenle hazırlanmış o davet metni (kitabın içerik bilgilendirmesi) ve "Eşcinsel bireyleri dışlanmıyoruz" gibi görünse de içten içe onları ötekileştirdiği boş bir kitap. Genç kurgu seven bir kişinin bile "Ne alaka lan?" diye sorabileceği bir öykü. Kitabı almak isteyenler neyle mi karşılaşıyor "aşkın gücüne dair duygusal, etkileyici ve eğlenceli bir roman: Mitolojiyle çağdaş edebiyatın başarıyla buluşup güncel toplumsal sorunlara da dokunduğu güçlü bir hikâye." PDF bile okunmak için vakit kaybı. Şaşırdığım şey genellikle bu tarz eserleri Amerikan yazarlar yapar bu sefer değişen tek şey İskoç olması oldu.
Kız Erkekle Buluşur
Kız Erkekle BuluşurAli Smith · Turkuvaz · 201032 okunma
Reklam
120 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
"Mitler yaşamlarımıza yansıyan ve onlara biçim veren evrensel ve zamansız öykülerdir.İsteklerimizi, korkularımızı, özlemlerimizi irdeler, bize insan olmanın anlamını anımsatan anlatılar sunar," fikrinden yola çıkan Canongate Yayınevi'nin Mitler dizisi için Ali Smith'in seçimi Ovidius'un Dönüşümler'de anlattığı Iphis'in öyküsünü günümüze uyarlamak olmuş.Ovidius'un Dönüşümler'ini okuyanlar eminim çok daha fazla zevk alacaklardır bu kitaptan. Kitabın ana karakterleri İskoçya'da yaşayan iki kız kardeş.Bu kardeşlerin yaşamı üzerinden cinsiyet eşitsizliği, kadın haklarını sorgulayan Ali Smith, sağlam bir kapitalist sistem eleştirisi de yapıyor.Kısacık ama yoğun bir kitaptı Kız Erkekle Buluşur. Bu diziye katılan diğer yazarlar ise Margaret Atwood, Karen Armstrong, David Grossman, Victor Pelevin ve Jeanette Winterson.
Kız Erkekle Buluşur
Kız Erkekle BuluşurAli Smith · Turkuvaz · 201032 okunma
10/10 puan verdi
Hızlıca okuma listenize ekleyiniz. *** Eski ve yeni neredeyse tüm kalıplara değinerek iki kız kardeş üzerinden anlatılan bir hikaye. Kitabın akıcılığı yerinde kullanılan edebiyat ile daha bir hoş. İçinde günümüz tabuları, efsaneler, aşk, insan hakları, feminizm öyle güzel harmanlanmış ki, okurken içinizden sürekli "gerçekten.." diyeceksiniz. Zaten kaynak olarakta gösterildiği gibi, birçok gerçek kişi konuşmalarından ve gerçek kayıtlardan alıntılar yapılmış. Şimdiden iyi okumalar. Not: yargılarınızı bir kenara bırakıp, aşmayı planlamıyorsanız tüm bunlar bir şey ifade etmeyebilir.
Kız Erkekle Buluşur
Kız Erkekle BuluşurAli Smith · Turkuvaz · 201032 okunma
120 syf.
6/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Modern Zamanlarda Mit
İskoç asıllı Ali Smith, Ovidius'un Dönüşümler'de anlattığı Iphis'in öyküsünü günümüze uyarlamış. Miti anlatacak olursak, hikâye bir çiftin çocuk sahibi olmak istemesiyle başlar. Ancak, kocası erkek olmazsa onu öldürürüz der. Kocasının bu tutumu üzerine çocuğu kız olarak doğan anne Isis’e yalvarır. Isis, ona kızını erkek gibi yetiştirmesini söyler. Daha sonra, kızımız, Iphis büyür ve bir kadına, Ianthe’ye aşık olur ve evlenmeye karar verirler. Ancak bir sorunumuz vardır, Iphis de kadındır. Bunun üzerine annesi tekrar tanrılara yalvarır ve Iphis erkeğe dönüşür. Günümüzde, Smith ise bu hikâyeyi bir dönüşüm gerçekleşmeden yazmış. Kitapta, Iphis’i temsil ettiğini düşündüğüm Robin ile Anthea’nın (Ianthe) ilişkileri anlatılırken, bir yandan da eşcinsel bir bireyin çevresinin nasıl tepkiler verdiğini anlatmış. Kitabı okurken aklıma sürekli Judith Butler’ın “performatif” kuramı geldi. Butler’a göre sergilediğimiz cinsiyetimiz, bir kopyadır. “Feminen” ya da “Maskülen” olarak tanımladığımız özellikler sisteme uyum sağlamamız için belirli başlı bize gösterilen normları tekrar etmekten ibarettir. Mesela, şu sıralar “dişil” “eril” kavramları çok duyar olduk. Bunlar bize dikte edilen sistemin birer kontrol mekanizması haline gelmedi mi? Bir kadın şöyle olmalı, bir erkek böyle davranmalı ile başlayan bir sürü cümleden etkilenmiyor muyuz? Hah işte tam bu noktada yazarı cesareti için kutluyorum. Modern zamanlarda mitteki karakterlere ses vermiş ve onlar aracılıyla cinsiyet normlarını eleştirmiş.
Kız Erkekle Buluşur
Kız Erkekle BuluşurAli Smith · Turkuvaz · 201032 okunma