Cengiz Aytmatov
Yazarın güçlü bir sembolizm kullanılarak yazılmış beş güzel hikâyesi... Aşk ve heyecan, gelenekler ve tarih, savaş ve Kırgız Türkünün dramı.. ve ille de vatan toprakları, toprak sevgisi, toprağı verimli kılmak için bütün yokluklara, güçlüklere göğüs gererek çalışan Kırgız gençleri... Bütün hikâyelerde yazarın çağlardan ses derleyen nefis üslûbunu ve eşsiz anlatım gücünü bulacaksınız.
128 sayfa

şaşırdım
Puan vermedi
Aytmatovun ilk yazdığı hikayeler olduğu o kadar belli ki.. Aytmatov içerden muhaliftir. Sistemin içinden yazar. Sisteme inanır. Aksaklıklarını görür. İnsanı tanır. Ve de içerden muhalefet eder. Bu hikayelerde ise bu saydığım unsurların hiç biri yok. Çoşkulu,taraflı , tamamıyla sisteme inanmış bir Aytmatov var. Rüyada bir Aytmatov. Onun rüyadan uyanmış, ayakları yere basan, ayılmış edebiyatını bana acı verse de seviyorum.. Bu Aytmatovum ;coşkulu çocuksuluğunu çok acemicene , safça buldum.
Kızıl Elma - Oğulla Buluşma - Beyaz Yağmur - Asker Çocuğu - Deve Gözü
Kızıl Elma - Oğulla Buluşma - Beyaz Yağmur - Asker Çocuğu - Deve GözüCengiz Aytmatov · Ötüken Neşriyat · 20174,157 okunma
7/10 puan verdi
Cengiz Aytmatov ile yorum yapmama gerek yok ama olur da yeni okuyacaklar olabilir diye; kısacık açıklayayım. Okuduğum 6. eseri. Çok süper betimlemeler ile gözünüzün önünde canlandırma yapan bir yazar. Romanın içine gireceksiniz okurken. İsiminden de belli olduğu gibi 5 farklı öykü den oluşan bir kitap. Romanları çok çok daha iyiydi. Okumayanlar varsa. Mutlaka Toprak Ana, Beyaz Gemi, Elveda Gülsarı ve Gün Olur Asra Bedel okumalarını veyahut onlardan başlamalarını tavsiye ederim. İçeriğinde kahramanlıklar ve aşk var. Genellikle eski Rusya'yı ve Kırgız kültürü ve tarımcılıktan bahsedilmiş. 2. Dünya Savaşı da öykülerin içerisinde. İçerisin de alınacak bir sürü de ders var elbetteki. Herkese iyi okumalar.. Mutlu haftasonları....
8/10 puan verdi
Cengiz Aytmatov’dan yüreğe dokunan beş öykü var bu kitapta. Kızıl Elma, Oğulla Buluşma, Beyaz Yağmur, Asker Çocuğu, Deve Gözü öyküleri sevdayı, inancı, evlat sevgisini, saf duyguları, gelenekleri, Kırgız Türklerinin dramını, bozkırların o esintisini taa derinden hissettiriyor. Aytmatov dili çok ustaca kullanıyor, zengin betimlemelerle her satırı görünür, canlı kılıyor; insanın içinde bir yerlere hep dokunuyor. Bu kısa ama etkileyici kitabı öykü severlere, Aytmatov’u tanımak isteyenlere tavsiye ederim.
Puan vermedi
Eser beş kısa öyküden oluşuyor. Aytmatov yine savaştan geriye kalanları kaleme almış, savaşın ardında bıraktıklarını... İşlenmemiş vatan topraklarının gün gelip bereketli birer araziye döneceği inancı ile hayata sımsıkı sarılan Kırgız Türklerinin dramını ele almış. Hikayeler, yaşamdan kesitler sunar okuyucuya, bunu biliyoruz. Yazarın ustaca betimlemeleriyle o kesitlerin içine girdim bu hikayelerde, Anarkay bozkırında çalıştım, dolaştım, acıktım, yoruldum, öfkelendim, üzüldüm, umutlandım, yaşadığımı hissettim. Hoşçakal Anarkay!...
7/10 puan verdi
Aytmatov'un güzel üslubu ve anlattığını yaşamamızı sağlayan güzel betimlemelerinin olduğu bir eser daha. Kitap beş kısa hikayeden oluşuyor. *KIZIL ELMA* Aşkın tertemiz heyecanı ve pişmanlığı anlatan bir hikaye... *OĞULLA BULUŞMA* Savaşta geride kalan babanın umudu ve pişmanlığını... *BEYAZ YAĞMUR* Anne ve kızının bağlılığını... *ASKER ÇOCUĞU* Adından anlaşılacağı gibi ölen bir askerin çocuğunun bir anısını kaleme alınmış. *DEVE GÖZÜ* Bozkırda tarım için çalışan bir genci anlatırken umudu, kini, aşkı, mecburiyeti anlatan bir hikayedir. Bir solukta okunabilecek bir kitap...
Puan vermedi
Aytmatov’un güçlü kaleminden, insana ve yaşama dair beş kısa öykünün yer aldığı kitap, okuyucuyu her öyküsüyle ayrı dünyalara sürükleyip, bambaşka yaşamlar resmediyor. Özellikle “Deve Gözü” öyküsü çok ilgimi çekti. Kesinlikle tavsiye ederim, usta yazarların öyküleri başka bir güzel oluyor.
10/10 puan verdi
Birbirinden güzel Anadolu’nun bağrında hissettiren 5 hikaye. Aşka küstürüp aşkı canlandıran bir kızıl elma. Savaşta oğlunu kaybeden, hasretine dayanamayıp buluşma umuduyla yollara düşen bir baba. Kızıyla tek yaşayıp kızından ayrılmak istemeyen bir ana. Savaş filmlerindeki askeri benim babam diye sahiplenen bir asker çocuğu. Bir kaynak. Deve gözü. Ve aşk. İnsanlar çalışmak zorundadır. Ama her şeyden önce insan olmak…
Kızıl Elma- Oğulla Buluşma-Beyaz Yağmur-Asker Çocuğu-Deve Gözü
Kızıl Elma- Oğulla Buluşma-Beyaz Yağmur-Asker Çocuğu-Deve GözüCengiz Aytmatov · Ötüken Yayınları · 04,157 okunma
9/10 puan verdi
"Şunu bilmelisin ki, hiç kimse bir başkasının düşünmesine, bir şeyi arzu etmesine ya da hayaller kurmasına engel olamaz." Cengiz Aytmatov, eserleri eski mürekkeplerle sarmalanmış bir yazar. Eskiye dair hep bir kapı aralamakta biz okurlara. Eserlerinde bu kapıdan nasıl geçtiğinizi fark etmeden içerisinde buluyorsunuz kendinizi. Sımsıcak, samimi bir ortam ile karşılanıyorsunuz. Vatan sevgisini, toprakların önemini, saf sevgileri, inancı, çalışkanlığı, azmi ve daha birçok şeyi en gerçek haliyle gözlemliyorsunuz. İyi ki nasipleniyorum eserlerinden iyi kiiğğğ. Okunmalııık bir eser...
Puan vermedi
Bu kitap, Cengiz Aytmatov'un beş kısa hikayesini bir araya getiriyor. Her biri, farklı bir yaşam kesitini ve farklı karakterlerin yaşadıklarını anlatıyor. Aytmatov'un derin insan tanımlamaları, doğa betimlemeleri ve hayatın içinden hikayeleri, okuyucuyu derinden etkiliyor. "Bir insanın kalbi, savaşın ve sevginin sınandığı bir meydan," cümlesi bu hikayelerin genel temasını yansıtıyor. Aytmatov'un evrensel mesajları ve anlatımındaki sıcaklık, bu eseri unutulmaz kılıyor. Puanım: 4.5/5.
9/10 puan verdi
Cengiz Aytmatov yalnız Türk edebiyatının değil dünya edebiyatının en önemli, en çok okunan yazarlarındandır. Eserlerinde Kırgız Türklerinin geleneklerini, masallarını, efsanelerini bolca kullanır bilindiği üzere. Bunun dışında savaşı, savaşa gidenleri, savaşa gidenlerin ailelerini de yine eserlerinde anlatmıştır. (Aytmatov'un babası da savaşa giden ve geri dönemeyenlerdendir. Gün Olur Asra Bedel'deki tren sahnesi babasıyla ilgili son anısıdır hattâ.) Bu hikâye kitabında ise 5 hikâye bulunuyor. Her birini zevkle okudum. O kadar sade ve akıcı bir dili var ki elinizden bırakamıyorsunuz, bir an evvel sonuna ulaşmak istiyorsunuz. Bu özellik Aytmatov'un tüm eserlerinde olduğu için çok şanslıyız. Okuyabileceğimiz onlarca eseri var çünkü.

Cengiz Aytmatov
Cengiz AytmatovYazar · 68 kitap
Bu metin tt dilinden otomatik olarak çevirilmiştir. Orjinali Göster
Cengiz Aytmatov, (Kırgızca: Чыңгыз Айтматов (Çıňğız Aytmatov), Rusça: Чингиз Торекулович Айтматов) (d. 12 Aralık 1928, Kırgızistan - ö. 10 Haziran 2008, Almanya). Ünlü Kırgız Türkü edebiyatçı, gazeteci, çevirmen ve siyasetçi. 12 Aralık 1928 tarihinde Kuzeybatı Kırgızistan'daki Talas eyaletinin Şeker köyünde doğdu. Babası Torekul Aytmatov, Sovyet Kırgızistanı'nda seçkin devlet adamı idi, ancak 1937'de tutuklandı ve 1938'de kurşuna dizildi. Tatar kızı olan annesi Nagima Hamziyevna Abdulvaliyeva tiyatro aktrisiydi. Adı, Cengiz Han'dan esinlenerek konulmuştur. Gençliği sıkıntılı bir döneme denk gelmişti. O dönemde zaten yeni yerleşmeye başlayan siyasî sistemle, bir de savaşla mücadele etmek zorundaydı. Çok genç yaşta çalışmaya başladı; çünkü II. Dünya Savaşının SSCB üzerindeki etkileri gençleri de etkiliyordu, yetişkinler savaşta olduklarından, gençlere büyük iş düşüyordu. On dört yaşında köyündeki sekreterliğe girdi. Burada tarım makinelerinin sayımı, vergi tahsildarlığı gibi işlerde çalıştı. Köyünden, Kazakistan'a giderek Cambul Veterinerlik Teknik Okulu'nda okudu. Daha sonra şimdiki Kırgızistan'ın başkenti olan Bişkek'e giderek burada Frunze Tarım Enstitüsü'nde öğrenimine devam etti. Ardından Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü'ne geçti ve 1956 ile 1958 yılları arasında Moskova'da okudu. Yazmaya bu yıllarda Pravda gazetesinde başladı. Yazdığı eserleriyle üne kavuştu ve 1957 yılında Sovyet Yazarlar Birliği'ne üye kabul edildi. 1963'te Lenin Ödülü'nü aldı. Eserleri yüz elliyi aşkın dile tercüme edildi. 1990-1994 yıllarında Sovyetler Birliği'ni ve Rusya Federasyonu'nu, sonra ise 2008 yılına kadar Kırgızistan Cumhuriyeti'ni büyükelçi olarak temsil etti. Aytmatov, Gün Olur Asra Bedel romanının film çekimleri için gittiği Rusya'nın Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da 16 Mayıs 2008'de rahatsızlandı ve böbrek yetmezliği teşhisiyle tedavi için Almanya'ya getirildi. Almanya'nın Nürnberg kentindeki Klinikum Nord'da tedavi gören Cengiz Aytmatov, komaya girdi.10 Haziran 2008 tarihinde Nürnberg'de hayatını yitirdi.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.