Stendhal
XIX. yüzyılın en büyük romancılarından Stendhal’in başyapıtı Kızıl ile Kara, yoksul, yakışıklı ve yetenekli bir taşralı gen­cin Paris sosyetesinde yükselişi ve düşüşünü anlatır. Toplumda yükselmenin aracı olarak ordu ile kilise arasında kararsız kalan Julien Sorel, çok geçmeden başarıya ve güce ancak Fransız toplumunu saran ikiyüzlülük ve çıkarcılıkla ulaşılabileceğini görür. Önce evli bir kadın olan Madam de Rênal’i, sonra da kibirli aristokrat Mathilde’i baştan çıkarır ve Paris sosyetesinde saygın bir yer edinir. Ne var ki sınır tanımayan hırsı kısa zamanda mahvına yol açacaktır.
680 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1830

7/10 puan verdi
1830’da yayımlanan ve Türkçeye ilk kez 1941’de çevrilen Kırmızı ve Siyah, dünya edebiyatının en büyük, en güçlü gerçekçi yazarlarından biri olan Fransız romancı Stendhal’in başyapıtıdır. Stendhal hayattayken eserleri pek ilgi görmemiş. Ancak ölümünden iki yıl sonra unutulmasın diye arkadaşlarının kitaplarını yeniden bastırması ile gündeme gelmiş.
Kırmızı ve Siyah
Kırmızı ve SiyahStendhal · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202211,2bin okunma
10/10 puan verdi
"İşte uygarlığınızın güzelim mucizesi! Aşkı en sıradan iş haline getirdiniz." 19. Yy Fransa'sının toplumsal mücadelelerinde, devrin ve aşkın o karanlık döneminde yükselmek için, oyunu soyluların, rahiplerin ya da sistemin istediği gibi mi oynamak zorundayız?.. Öncelikle kitap iki kısımdan oluşuyor ve bana göre ilk kısmında biraz
9/10 puan verdi
Her sabah kendinizi kocaman bir yalandan ibaret dünyanın kucağına bıraktığınızın kaçınız farkında? Gözleri hırstan, kibirden, dalkavukluktan, ikiyüzlülükten parlayan bu kalabalığa her sabah karışıyor olmak nasıl bir duygu? Binlerce insanın binlerin arasında yalnız hissetmesi, yaş aldıkça yalnızlaşmak, toplumdan daha stabil yaşamaya çalışmak ya da
Yaşadı… Sevdi… Yazdı…
Kırmızı; Ordu mu, Aşk mı? Siyah; Kilise mi, Ölüm mü? Okuyun en iyisi, kararını kendiniz verin… Fransız edebiyatında realizm akımının öncüsü olan Stendhal, 1827 yılında, kilisede işlediği bir cinayetten dolayı, ölüm cezasına çarptırılan Berthet adındaki papaz okulu öğrencisinin, gazeteden okuduğu davasından esinlenerek bu romanı kaleme alıyor.
680 syf.
Neden Kızıl ve Kara?
Henri Beyle, yani bilinen adıyla Stendhal'ın iki büyük eseri vardır. Bunlar
ve
Parma Manastırı
Parma Manastırı
kitaplarıdır. Stendhal hayatını hayal kurmaya, mutluluğu aramaya, sanata ve aşka adamak isterdi; gerçekte ise olaylarla dolu bir hayatı vardı. Çok sevdiği annesinin ölümünün ardından, nefret ettiği bir baba ve çok sevdiği bir büyükbabayla boğucu
Kızıl ile KaraStendhal · Can Yayınları · 202211,2bin okunma
Puan vermedi
“Roman geniş bir yolda dolaşan aynadır. Kimi zaman gözlerinize göğün mavisini, kimi zaman da yoldaki balçık çukurlarını yansıtır. Ve sırtındaki küfede aynayı taşıyan adam ahlaksızlıkla suçlanır! Aynası çirkefi gösterir, siz aynayı suçlarsınız! Siz asıl anayoldaki çirkefi, dahası suyun yolda birikip çirkef oluşturmasına göz yuman yol denetçisini
8/10 puan verdi
Yazar Stendhal
Bu romanı özellikle paylaşmak istedim Stendhal yazdığı bu romanı için söylediklerini okuduğumda önce bir hüzün ardından gülümse gerçekleşti. :) Psikolojik tahlilleri olan güzel bir roman ayrıca Kırmızı ve Siyah'ın aşıkları var.. :) Bu roman okununca biten kitaplardan değil (dilerim 40'lı yaşlarda yine yolumuz kesişir). Her okuyuş da yeni ve derin
Puan vermedi
Kırmızı ve Siyah
Nedense Kırmızı ve Siyah, okumayı düşündüğüm kitapların arasına girmemişti; tâ ki bu eserin psikolojik türde yazılmış ilk roman olduğunu Zweig'in kaleminden öğrenene kadar... Ve tabii okumak üzere derhal elime aldım. Bir de hakkında hiç bir fikir sahibi olmadığım kitabın ismi ilgimi çekmişti... Acaba onunla ilgili ne bulacaktım?! Kirmizi
8/10 puan verdi
Aşk, Hırs ve İhanet: Kırmızı ve Siyah'ın Üçgeni!
Stendhal'ın "Kırmızı ve Siyah"ı, tutku ve ihanetle dolu bir rollercoaster gibi. Julian Sorel adında hırslı bir gencin hikayesini anlatan bu roman, seni 19. yüzyıl Fransa'sına ışınlıyor. Julian, alçakgönüllü bir ailenin oğlu olsa da, zekasıyla yüksek sosyal statüye ulaşmak istiyor. Bu yolda kilise ve aristokrasi gibi devlerle savaşmak zorunda kalıyor. Stendhal, Julian'ı o kadar güzel tasvir ediyor ki, sanki onunla birlikte yaşıyorsun. Hem tutkulu hem de mantıklı, hem hırslı hem de idealist bu karmaşık karakter, romanı sürükleyici hale getiriyor. Roman sadece eğlenceli değil, aynı zamanda 19. yüzyıl Fransa'sının siyasi ve sosyal atmosferini de yansıtıyor. Stendhal kiliseyi ve aristokrasiyi eleştiriyor ve yoksulların sesini duyurmaya çalışıyor. Bu yönüyle "Kırmızı ve Siyah", sadece bir roman değil, adeta bir siyasi manifesto gibi de okunabilir. Stendhal'ın akıcı ve sürükleyici dili sayesinde sayfalar akıp gidiyor. Her sayfası heyecan ve merak uyandırıyor. Romanın sonu ise oldukça trajik ve etkileyici. "Kırmızı ve Siyah" herkese hitap ediyor. Tutku, ihanet ve sosyal sınıf mücadelesi gibi temalara ilgi duyanlar için bu roman bir başyapıt. Stendhal'ın güçlü kaleminden çıkan bu eser, seni derinden etkileyecek ve zihninde iz bırakacak. Eğer * Tutkulu bir aşk hikayesi arıyorsan, * 19. yüzyıl Fransa'sının karmaşık dünyasını keşfetmek istiyorsan, * Unutulmaz karakterler ve sürükleyici bir dil arayışındaysan, "Kırmızı ve Siyah"ı okumalısın. Bu roman sana unutulmaz bir okuma deneyimi yaşatacak.

Stendhal
StendhalYazar · 30 kitap
Daha çok mahlası Stendhal ile bilinen Fransız Realist yazar. Marie-Henri Beyle (23 Ocak 1783, Grenoble – 23 Mart 1842, Paris), daha çok mahlası Stendhal ile bilinen Fransız Realist yazar. Marie-Henri Beyle, Grenoble'da 23 Ocak 1783 tarihinde burjuva bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası avukat Cherubin Beyle, annesi Hanriette Gagnon'dur. Çok sevdiği annesi 1790 yılında, Stendhal henüz yedi yaşındayken öldü. Stendhal, disiplinli ve muhafazakar kimseler olan teyzesinin babasının etkisi altında büyüdü. 1796'da Grenoble'da bir okula girdiyse de, 30 Ekim 1799'da askeri okulun giriş sınavına katılmak için Paris'teki, kuzeninin de çalışıyor olduğu Savaş Bakanlığı'na gitti. Ertesi yıl ağır süvari birliğinde teğmen olarak İtalya'ya gitti. Bu seyahati sırasında Dimenico Cimarosa ve Gioachino Rossini'nin müziğini ve Vittorio Alfieri'nin eserlerini tanıması için bir fırsat oldu. 1801'de ise Napolyon Bonapart'ın ordusunda görev alarak İtalya seferine çıktı. Bu sefer sırasında bir komutanın asistanı olarak Brescia'da üç ay kaldı ve bu sırada soylu ailelerin evlerinde bulundu; ki bu sürenin onun hayatında ne kadar önemli bir yer tuttuğu, sonradan yayınlanan günlüklerinden anlaşılmaktadır. Yine bu zamanlarda yerel dergilerin yazarlarıyla tanışıp Romantik edebiyatı öğrendi. 1802'de bu bölgeden ayrılarak Almanya, Avusturya ve Rusya'da bazı askeri görevlerde bulundu, ama asla savaşa katılmadı. Aynı yıl, hayatı boyunca aşık olduğu onlarca kadından ilki olan Madame Rebuffel'in peşinden Marsilya'ya gitti. Orada ticarete atıldıysa da başarısız oldu. Bu ve bunu takip eden olayların ve yılların, Kırmızı ve Siyah romanının baş karakteri Julien Sorel'in karakterinin detaylarının çizilmesine büyük katkı sağladığı düşünülmektedir. 1812'de Napolyon ile birlikte Rus seferine katıldı ve Moskova'nın baştan sonra yanışına şahit oldu. Napolyon'un büyük ordusundan sağ kalmayı başaran az sayıdaki askerden olan Stendhal, notlarının önemli bir kısmını, ordu Rusya'dan geri çekilirken kaybetti. Ayrıca o zamana kadar yüzlerce takma isim kullanan yazar, Stendhal ismini bu sıralarda seçmiştir. 1814'te Napolyon'un düşüşünden sonra Milano'ya yerleşmiş ve burada da Angéla Pietragrua'ya aşık olmuştur. Ertesi yıl Parma'yı ziyaret etmiş ve bu seyahati, üçüncü romanı olan Parma Manastırı'na ilham kaynağı olmuştur. 1817'de ise İtalya'daki izlenimlerini anlatan ve İtalya'ya olan hayranlığının simgesine dönüşen Roma, Napoli ve Floransa kitabını yazmıştır. 1818'de Napolyon'un Hayatı'nı yazmaya başlamıştır. Bu sırada da mutsuz bir aşk yaşayacağı Mathilde Dembowski ile tanışmıştır. 1821'de ise yasadışı bir İtalyan örgütüne üye olduğu suçlamasıyla Milano'dan uzaklaştırılmıştır. Stendhal bunun üzerine Batı Avrupa'yı dolaşmaya başlamıştır. Bu yolculuklar sırasındaki tecrübeleri, düşünceleri ve hisler, sonradan yazacağı romanların ana şeklini oluşturmuştur. 1827'de ilk roman Armance'ı, üç yıl sonra da Kırmızı ve Siyah'ı yazmıştır. 1831'de ise Trieste'ye giderek bir süre konsolosluk yapmıştır. 1839'da Parma Manastırı'nı yazmayı bitirdikten sonra, gençliğinde yaptığı İtalya seyahatlerinden birinde kaptığı frengi hastalığı etkilerini göstermeye başlamıştır. 1841'de geçici bir felce uğramış, daha sonradan da birçok benzer sıkıntılar yaşamıştır. Ve Paris sokaklarında yürürken bayılıp kaldırım kenarına yığılmasından birkaç saat sonra, 1842 yılının 22 Mart'ı 23 Mart'a bağlayan gecesinde vefat etmiştir. Mezarı Montmarte Mezarlığı'ndadır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.