Kısa Klasikler 26

Kızıl Veba

Jack London
Jack London’ın 1912 yılında The London Magazine’de tefrika halinde yayımlanan romanı Kızıl Veba, modern edebiyatın ilk post- apokaliptik metinlerinden biri kabul edilir. London romanında, 2013’te patlak veren dünya çapında bir salgının insan ırkının neredeyse tamamını yeryüzünden sildiği, ilkel yaşamın geri döndüğü, gerçekleşmesi son derece muhtemel bir “yeni” dünya tasavvur eder. Salgın sürecinde izolasyonun önemini, nüfus yoğunluğunun, özellikle de dünya nüfusunun salgınlardaki rolünü, insanların son derece kritik durumlarda kapıldığı bencilliği, kolektivizm ve bireyciliğin karşı karşıya gelişini, biliminsanlarının özverisini son derece gerçekçi biçimde işler. Bundan 108 yıl önce, şu an deneyimlemekte olduğumuz meselelere kitabında yer veren London’ın yazdıkları şimdierde, seyircisi değil bizzat aktörü olduğumuz en derin krizin öngörülemez, diğer bir deyişle “siyah kuğu” vakası olmadığını, insan merkezli yaklaşımların dünyayı anlamamıza yetmediğini kanıtlar nitelikte. Bu bağlamda Kızıl Veba yazıldığı tarihten bir yüzyıl sonra, farklı bir bakış açısıyla yeniden okunmayı hak ediyor.
Yazar:
Jack London
Jack London
Çevirmen:
Şirin Etik
Şirin Etik
Editör:
Ayça Sezen
Ayça Sezen
Tasarımcı:
Aylin Mutlu
Aylin Mutlu
Tahmini Okuma Süresi: 2 sa. 16 dk.Sayfa Sayısı: 80Basım Tarihi: Eylül 2020İlk Yayın Tarihi: 1912Yayınevi: Can YayınlarıOrijinal Adı: The Scarlet Plague
ISBN: 9789750745966Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
80 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Kızıl Veba /Doğum "dünün" kutlu olsun en sevdiğim kitabın yazarı!
Şimdi kapayın gözlerinizi ve hayal edin! Bir salgından geriye kalan tek insan olsaydınız ne hissederdiniz? O günleri yaşayan tüm tanıdıklarınız ölmüş, geriye bir siz kalmışsınız, bir de o günleri yaşayanların üç beş torunu... Dünya nüfusu 400'lerde ve dünyanın geçmişine dair sizden başka bir şey hatırlayan kimse yok...
Kızıl Veba
Kızıl Veba
Yıl
Kızıl Veba
Kızıl VebaJack London · Can Yayınları · 202032bin okunma
Reklam
80 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
' Çocukluğumda ve gençliğimde bildiğim o muhteşem dünya silindi gitti. '
1912 yılında yayımlanmış bu roman 2012 yılında bir anda ortaya çıkan 'kızıl veba' salgınını anlatmaktadır. Kitabın baş kahramanı Profesör Smith yani Granser salgından sonraki yaşama tanıklık etmiş ve yaşamının sonlarına doğru gelmiş eski bir öğretmen. 2070'li yıllara kadar gelen Graser torunlarına hiç görmedikleri medeniyeti ve uygarlığı anlatıyor; ancak her ne kadar Graser batıl inançlara, eğitim-öğretime ve umut tacirlerine değinse de torunlarına bu dünya anlamsız geliyor ve tarih tekerrür ediyor. Salgın sonrası dünyanın anlatıldığı bu kitap âdeta geçmişten günümüze gelen bir başyapıt niteliğinde. Jack London 1900'lü yıllarda elinde bulunan sınırlı kaynak ile dünyayı kasıp kavuran salgını, insanların bencilliğini, içlerindeki ilkelliği ve şiddet yanlısı dünyayı çok güzel tasvir etmiş ve günümüze kadar getirmiş. "Dünya tamamen altüst oldu. Salgından beri de altüst halde." Acaba dünya salgından önceki haline geri dönebilecek mi? Akıcı ve tek solukta okunabilecek bu kitabı herkese tavsiye ederim.
Kızıl Veba
Kızıl VebaJack London · Can Yayınları · 202032bin okunma
80 syf.
6/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Virüs Distopyası
İnsan, kitabı okurken Coronavirus 'e şükrediyor. "Kızıl Veba" kat ve kat daha kötü çünkü. Kitap 1912 yılında yazılmış bir distopya. Gerek nüfusu gerek hayat standartlarını gerekse insanlar arasındaki ilişkileri az çok tutturmuş yazar. Ayrıca sayfa sayısı çok az yani sıkmıyor okurken. Akıcı ve çok da sürükleyici, okumanızı tavsiye ederim. Gelelim kitapta neyden bahsettiğine... Yazarın distopyasına göre "Kızıl Veba " kıyamet gibi bir şey. İşin ilginç olan kısmı : Bu kıyametten sonra dünyada yaşam bitmiyor, dünyada yaşam yeniden ilkel bir şekilde başlıyor. Vebadan çok az kişi kurtuluyor ve bunlardan biri de başkahramanımız Profesör James Howard Smith nam -ı diğer Granser. Granser , ilkel ve yabani torunlarına Kızıl Veba 'yı ve Kızıl Veba 'dan önceki yaşamlarını anlatıyor. Torunları -Edwin hariç - saçma ve anlamsız buluyorlar. Granser ise geç de olsa dünyanın tekrar eski haline döneceğine, medeniyetlerin tekrar kurulacağına emin. Granser tıpkı geçmişe giden Cem Yılmaz gibi sjjsjsjs. Onları medeniyetle tanıştırmak istiyor ama hitap ettiği kitle pek de iç açıcı değil maalesef. Peki salgın çıktı; insanlar nasıl ilkelleşti, nasıl mağara yaşamına geçiş yaptılar , ne oldu o gökdelenlere,ne oldu o yüzyıllık birikimlere derseniz: YANDI BİTTİ KÜL OLDU. Evet aynen böyle. O döneme tanıklık etmek isterseniz, bir de ben okuyayım bu kitabı derseniz, ben şimdiden iyi okumalar dilerim. :))
Kızıl Veba
Kızıl VebaJack London · Can Yayınları · 202032bin okunma
80 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 saatte okudu
Tam 109 sene önce yazılmış olan "Kızıl Veba", modern edebiyatın ilk post-apokaliptik (kıyamet ve kıyamet sonrası bilimkurgu) eseridir. Bu kitabı covid salgını zamanında okumak biraz içimi karartsa da; Jack London'ın yaratmış olduğu distopya'da ölüm ve felaket çok daha hızlı ve acımasızca yayılan bir faktör olarak ele alınmış. İnsanların felaket ve kıyamet senaryoları içerisinde bulunduklarında ne kadar değiştiklerini de gözler önüne sermiş ayrıca.  Kitapta ana karakterimiz salgın öncesinde, üniversite bünyesinde çalışan profesör Granser. Granser, salgının üzerinden yıllar (60 yıl) geçtikten sonra, medeniyetin yok olduğu, tekrar ilkel zamanlarda yaşamaya başlayan insanoğlunun mücadelesini, kalan sayılı insanların yeniden koloniler halinde yaşamaya başlayıp her şeyi yeniden öğrenmeye başladığını, hem insanların hem de hayvanların vahşileşme sürecini, yavaş yavaş çoğaldıklarını ve belki yüz sene sonra başladıkları yere tekrar geri döneceklerini anlatıyor torunlarına. Keşke biraz daha uzun olsaymış kitap ve devam etseymişim okumaya dedirtecek bir Jack London kitabı. Tavsiye edilir!
Kızıl Veba
Kızıl VebaJack London · Can Yayınları · 202032bin okunma
Reklam
80 syf.
7/10 puan verdi
·
3 saatte okudu
Kızıl Veba(!) Yaşayan Bizler
Herkese selamlar dostlar. Elimin kısa kitaplara gittiği bayram tatilinde Jack London’ın Kızıl Veba kitabını okudum. Modern edebiyat metinleri arasında yer alan bu klasiği, pandemi sürecini yaşamış bireyler olarak farklı bir bakış açısıyla değerlendireceğimize eminim. Kızıl Veba, 2013 yılında gerçekleşen ve ani ölümlerle sonuçlanan salgın nedeniyle insan ırkının yok oluşunu anlatıyor. Tarih kitaplarından duymaya alışık olduğumuz ilkel yaşam, yeni dünya düzenini oluşturuyor. Hayatta kalmanın zorlaştığı, vahşi hayvanların hüküm sürdüğü bu dünyada karşımıza Granser çıkıyor. Granser, salgın patlak vermeden önce “eski” dünyada yaşayan; şimdi ise torunlarına muhtaç olan yaşlı bir adam. Torunları Edwin ve Tavşan-Dudak’a anlattığı geçmiş hikayelerine okur olarak dahil oluyoruz. Aynı zamanda salgın sonrası oluşan kaotik ve distopik düzeni Granser aracılığıyla görüyoruz. Pandemiyi canlı canlı yaşayanlar olarak, kurgunun bizi çok şaşırtmayacağını söyleyebilirim. Filmlerde ve kitaplarda görmeye alışık olduğumuz “apokaliptik” tutum klişeden öteye geçemiyor aslında. Ama 1912 yılında tefrika halinde yayımlanan roman, bu alanda bir ilki oluşturduğu için yine de hakkını vermek gerek. Eminim şu an alışık olduğumuz “salgın sonrası dünya düzeni” temalı birçok filme ve diziye esin kaynağı olmuştur bu eser. Benmerkezci algımızı, pandemi ve değişen dünya düzenimizi anlamak adına güzel bir kitap. Ama dediğim gibi beklenti çok yüksek olmamalı. Okumanızı öneririm.
Kızıl Veba
Kızıl VebaJack London · Can Yayınları · 202032bin okunma
80 syf.
·
Puan vermedi
·
27 saatte okudu
Jack London’ın bu eseri 1912 yılında yayınlanmış ancak kitap 2013 yılında gerçekleşen, insan neslinin neredeyse sonunu getiren bi hastalığı anlatıyor. Sanki London eserinde geleceği tahmin etmiş gibi. Koskoca insanlık 1-2 günlük kuluçka evresi olan ve 10 dakika ila 2 saat arasında tüm bedeni kızıla çevirip ardından ayaklardan uyuşukluğun başlayıp kalbe gelince ölüme neden oldurduğu bi hastalıkla yok oluyor. Geriye çok az kişi kalıyor her şey sıfırlanıyor sanki tüm emek tüm evren ve her şey en başa ilkel zamanlara insanların vahşi olduğu, yaşlılara saygının kalmadığı, kibarlığın ortadan kalktığı, erkekliğin sadece güçten , kadınlığın da çocuk bakmak ve yemek yapmaktan ibaret olduğunun düşünüldüğü çağlara dönüyor yavaş yavaş… İnsanlık her şeye yeniden başlıyor ama kitapta da denildiği gibi bu düzen yeniden kurulsa da yok olmaya mahkûm. “Geçici düzenler yok olmaya mahkûmdur.” Kesinlikle çok fazla etki bırakan ve anlamlı bir eserdi özellikle bir asır öncesinde yazılmış ve bugün yaşadığımız virüsü o zamanlardan tahmin etmiş gibi anlatması çok ilginç ve güzeldi. Dili akıcı sade ve anlaşılır. Okunulmasını tavsiye ettiğim etkileyici bir eser.
Kızıl Veba
Kızıl VebaJack London · Can Yayınları · 202032bin okunma
80 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
. . . KIZIL VEBA, Jack London . . .
YÜZYILLIK BİR ÖNGÖRÜ: ‘’Kızıl Veba’’ İlk Post-Apokaliptik Bilim Kurgu Niteliğinde Bir Jack London Distopyası ‘’Kıyamet Sonrası Edebiyatı" olur mu? Olur, Jack London yazmışsa bu da mümkün… O halde başlayalım… Jack London, edebiyatta çığır açmasaydı zaten olmazdı. Yazıldığı tarihten bir yüzyıl sonrasına ışık tutan küçük dev eser. Modern
Kızıl Veba
Kızıl VebaJack London · Can Yayınları · 202032bin okunma
80 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
28 saatte okudu
Jack London'ın bu eserinde dede Granser torunlarına ; gençlik yıllarında ortaya çıkan Kızıl Veba hastalığı sebebiyle insanların hızlıca enfekte olup dakikalar içerisinde öldüklerini, bu yıkımın sonucunda insanların yağmacılığa ve cinayete başlamasını, ne kadar çaba gösterilirse gösterilsin bu hastalıktan ve ölümden kaçılamadığını anlatıyor. Kitabın dili sade, olay örgüsü güzel işlenmiş ve akıcı ilerliyor. Kitabın son sayfalarına doğru göreceğimiz bir husus bana Nuh'un tufanını anımsattı ve bir okuyucu olarak bu ince noktaya hayran kaldım. Her Jack London kitabı gibi sevilerek okunacak eşsiz bir kitap...
Kızıl Veba
Kızıl VebaJack London · Can Yayınları · 202032bin okunma
Reklam
80 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
2013 yılında bir salgın olmuştur. İnsanlığın kurduğu dünya yerle bir olmuş medeniyet tarihin ilkel günlerine geri dönmüştür. Kızıl veba salgınından kurtulan bir kaç insandan biri olan edebiyat profesörünün dilinden dinliyoruz hikayeyi. London’un öngörüsü günümüz salgınını önceden haber vermiş ve 2021 insanının salgına verdiği reaksiyonu yazdığı dönemde dahi görmüş. 80 sayfaya sığan bir dünya portresi
Kızıl Veba
Kızıl VebaJack London · Can Yayınları · 202032bin okunma
80 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
14 saatte okudu
Spoiler içerir.
Dünya covid-19 salgını gibi bir salgınla yok oluyor ilk başta önemsenmeyen virüs kıyamete yol açıyor ve öyle bir şey ki dünya yeniden başlıyor insanlığın ilk dönemine geri dönüyor insan oğlu. Çok az sayıda kalan insan yeniden avlanma ile beslenmeye başlıyor. Bu süreçte tek tük kalan insanlardan biri olan virüsten kurtulan bir profesörün torunlarına anlatmasıyla başlıyor hikayemiz. İnsanların evcilleştirdiği her şey yabanileşmeye başlamıştır. Yani London’ın da kitapta dediği gibi “Geçici düzenler köpükler gibi uçar gider.” İnsan yaşamının ana maddesinin barut keşfi olduğunu da hatırlatmış Jack London. O da şöyle geçiyor :"Barut tekrar gelecek. Bunu hiçbir şey engelleyemez. Aynı eski hikaye yeniden, yeniden yaşanacak. Sayısı artan insanlar savaşmaya başlayacaklar. Barut sayesinde insanlar milyonlarca insan öldürecek ve çok ileride bir gün yeni bir uygarlık, sadece bu yoldan, ateş ve kan üzerinden evrilecek. Kızıl veba gerçekten çok başarılıydı. Kısacası ben her seferinde oldugu gibi yine çokça zevk alarak okudum Jack London'u. Ben çok beğendim ve herkesin beğenerek okuyacağından eminim….
Kızıl Veba
Kızıl VebaJack London · Can Yayınları · 202032bin okunma
80 syf.
10/10 puan verdi
·
22 saatte okudu
Veba gibi ölümcül bir hastalığı bu kez de Jack London'dan okuyoruz. Jack London'ın kaleminin akıcılığına bir kez daha şahit oluyoruz. Kitap incecik ama hikayesi dolu doluydu. Bir gecede okunacak kitaplardan.
Kızıl Veba
Kızıl VebaJack London · Can Yayınları · 202032bin okunma
80 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Kızıl Veba, modern edebiyatın ilk post-apokaliptik metinlerinden biri kabul ediliyor. Jack London günümüze yakın bir zamanda gerçekleşmiş salgından yıllar sonrasını ve salgın dönemini anlatıyor. Hem günümüz hem daha ileri tarihler için öngörüleri düşündürücü. London’ın evrim ve sosyalizm ile ilgili fikirleri de kurguda kendini hissettiriyor. Genç yaş için de uygun bir kitap, en sevdiğim London eserlerinden biri oldu. Genelde bilim kurgu eserlerinde 2000’li yıllarda zeplin var, hava aracımı istiyorum:) Bir de Harari yazmıştı sanırım, interneti öngören olmamış. Çeviri #şirinetik
Kızıl Veba
Kızıl VebaJack London · Can Yayınları · 202032bin okunma
Resim