Kokular Kitabı 4

Kokular Kitabı 4 - Lezzetler

Vedat Ozan
9/10
22 Kişi
60
Okunma
26
Beğeni
2.038
Görüntülenme
Ve nihayet kokuların lezzetlerle buluştuğu o beklenen cilde sıra geldi! Türkçe koku literatürünün kurucusu Vedat Ozan’ın tadına doyulmaz kaleminden; tarihin, dünyanın, kimyanın ve de insanın bildiği Lezzetler için görkemli bir kapanış sahnesi... Beslenmek için yemekten ziyade damak zevkimizin peşinde giderken dünya tarihini nasıl değiştirdik? Kapitalizm, baharat ticaretinden mi doğdu? Mutfaklarımızda tüten dumanlar bize neyi anlatıyor? Kolalı içeceklerin gerçek hikâyesinden yeni keşfedilen tatlara ve soyluların yasak aşklarına uzanırken başınız dönmesin, daha köle ticaretinden girip aromalardan çıkılacak... Elinizdeki bir yemek kitabı ama içinde tek bir yemek tarififi dahi yok! Bu kitabı okuyunca gurme olmayacaksınız ama gurmeleri terletecek sorular sorabileceksiniz. “Kazın ayağı” öyle miymiş, hep birlikte göreceğiz! Kokular Kitabı, istediğiniz sırayla okuyabileceğiniz dört ciltten oluşuyor: Kokuya dair algının nasıl oluştuğuna odaklanan ilk kitap, bir ürün olarak Parfümler ve elbette Kültürler içinde kokunun temas ettiği yerleri inceleyen üç cildin ardından... Dünyanın sayılı koku uzmanlarından, Türkiye’de burnunun dikine gidenlerin yolunu açan Vedat Ozan’ın Kokular Kitabı koleksiyonu bu kitapla tamamlanıyor. Arada ağzınızın tadı kaçarsa bir bardak su için ve derin bir nefes alın. Nefesle birlikte koku da aldığınızın farkındaysanız, başlıyoruz efendim! (Tanıtım Bülteninden)
Türler:
700 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

700 syf.
·
Puan vermedi
Genel kültüre fazlasıyla doyacağınız bir seri. Koku ile ilgili olarak; kelime kökeni , ilgili atasözlerinin doğuşu, kokunun- parfümün tarihi gelişimi , insanlığın kokuyla geçmişi gibi bir çok alanda bilgiye doyuyorsunuz. Görsellerle de desteklenen kitapların ansiklopedi gibi fiziki yapıya sahip olması da Y kuşağının gönlünü fethedecektir :) Ayrıca
Vedat Ozan
Vedat Ozan
Beyin konuşma diliyle bu kadar kapsamlı bilgileri bir araya getirmiş olması da asla yormuyor:) İsterseniz ; “ ARTIK GÖNÜL RAHATLIĞIYLA BURNUNUZUN DİKİNE GİDEBİLİRSİNİZ. “
Kokular Kitabı 1
Kokular Kitabı 1
Kokular Kitabı 2 - Parfümler
Kokular Kitabı 2 - Parfümler
Kokular Kitabı 3 - Kültürler
Kokular Kitabı 3 - Kültürler
Kokular Kitabı 4 - Lezzetler
Kokular Kitabı 4 - LezzetlerVedat Ozan · Everest Yayınları · 201960 okunma
700 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
serinin 4. kitabı. Vedat Ozan bu sefer " lezzetli " bi kitap yazmış. parfümler kitabında biraz ( belki daha fazla : )) sıkıldığımı itiraf edeyim zaten o kitabın incelemesinde de söylemiştim çünkü ayrıntının ayrıntısı biraz yormuştu ve sanırım " koku" duyusu diğer duyulara göre daha soyut olduğu için algısı da zor. neyse lezzetler kitabı öyle değildi. tabi yemek tarifleri falan beklemeyin kitaptan : )) tükettiğimiz ve belki soframızdan eksik etmediğimiz pek çok "lezzet" in , " aromanın" ( vedat bey kızmasın bunlar aynı şey değil öğrendim kitabından) kökeni, eldesi ,kimyası , kullanım alanı, yetiştiği coğrafya v.s pek çok bilgiye erişebiliyorsunuz kitapta. en çok da bu lezzetlerin günümüze kadar geçirdikleri değişimler benim ilgimi çekti. mesela cola , ketçap (keççap !) ben severek ve eğlenerek okudum, yoğun bilgi içerir okumak isteyenler için . keyifli okumalar : )
Kokular Kitabı 4 - Lezzetler
Kokular Kitabı 4 - LezzetlerVedat Ozan · Everest Yayınları · 201960 okunma
700 syf.
·
Puan vermedi
Bilgi bombardımanına tutulmanıza rağmen kitabın samimi dili sayesinde sıkılmıyorsunuz. Yiyeceğin serüveninden tutun kimyasal yapısına kadar birçok konuya değinmiş yazar. Gıda mühendisi vegastronomi sanatlarıyla ilgisi olanların kesinlikle okuması gereken bir kitap.
Kokular Kitabı 4 - Lezzetler
Kokular Kitabı 4 - LezzetlerVedat Ozan · Everest Yayınları · 201960 okunma
700 syf.
8/10 puan verdi
Vedat beyin final yaptığı Bu Eser , Sabırla okunması gereken mini bir ansiklopedi tadında. Sadece Salt bilginin değil, masalsı üslubunda lezzetine varılan bir kitap
Kokular Kitabı 4 - Lezzetler
Kokular Kitabı 4 - Lezzetler
Vedat Ozan
Vedat Ozan
Kokular Kitabı 4 - Lezzetler
Kokular Kitabı 4 - LezzetlerVedat Ozan · Everest Yayınları · 201960 okunma

Yazar Hakkında

Vedat Ozan
Vedat OzanYazar · 4 kitap
1978 yılında Kadıköy Anadolu Lisesi'ni (Kadıköy Maarif Koleji) bitirdi. Yüksek öğrenimi 1980 yılında Boğaziçi Üniversitesi'nde tamamladı. İFSAK'ta fotoğraf üzerine aldığı eğitimlerin ardından proje koordinatörlüğü ve fotoğraf eğitmenliği yaptı. Bunun yanı sıra İFSAK Dergisi yayın kurulunda da yer aldı. Profesyonel bağımsız parfümörlüğünün yanı sıra duyular (ve özellikle koku duyusu) konusunda çalışmalar yaptı. 2009-2012 arasında 94.9 frekansından yayın yapan Açık Radyo'da Salı sabahları 10.30'da Koku adlı programı hazırlayıp sundu. Koku duyusu ile ilgili olarak çeşitli konferans ve seminerlere katıldı, aynı zamanda üniversitelerde çeşitli derslere konuk eğitmen olarak davet edildi. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Kültürel İncelemeler, Lisanüstü programında 'Duyuların Kültürel Tarihi' adlı dersin ve Bilgi Eğitim Kurumunda "Koku Temel Eğitimi" sertifika programının eğitmenliğini yapmaktadır. Bunun yanı sıra birçok dergide koku üzerine makaleler kaleme aldı. Harper's Bazaar, Marie Claire Maison, Vogue Türkiye gibi dergilerde de kendisi ile koku duyusu üzerine yapılan söyleşiler yer aldı. Şu an çalışmalarını kokucuk.com internet sitesi üzerinden sürdüren Vedat Ozan, koku duyusu üzerine atölyeler düzenliyor.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.