Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Komünizm Fikri (Berlin Konferansı, 2010)

Slavoj Zizek

Komünizm Fikri (Berlin Konferansı, 2010) Sözleri ve Alıntıları

Komünizm Fikri (Berlin Konferansı, 2010) sözleri ve alıntılarını, Komünizm Fikri (Berlin Konferansı, 2010) kitap alıntılarını, Komünizm Fikri (Berlin Konferansı, 2010) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mümkün mü gerçekten?
"Aşkı bilinçli olarak yaratabilir ve paylaşacağımız ki­şiyi seçebiliriz" -Epstein
Komünizm fikri yoksa, özgürleşmenin siyasal öznesinin gerçekliği de yoktur, dolayısıyla tam anlamıyla özgürleşme siyaseti de yoktur.
Sayfa 12 - Metis YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Mevcut konjonktür, kapitalizmin dürtü-dinamikleri (veya Hegelci tini) ile çok daha doğrudan bir temasa ne­den olma eğilimindedir. Bu eğilimin en belirgin halleri, günümüz si­yasetinin küresel ekonomiyle temasa geçme biçimlerinde ortaya çı­kar. Kapitalizmin küresel kapsamının genişliği ve bunun beraberin­ de getirdiği krizler, piyasaların ayakta kalmak için siyasal mü­dahalelere duyduğu ihtiyacın giderek arttığı anlamına geliyor.
Her yerde olan fakat hiçbir yerde olmayan bir antikapitalizm!
Sayfa 48 - Metis YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Sınıf mücadelesi, bütün siyasetlerin eninde sonunda indirgenebileceği altyapısal bir çıkış noktası biçiminde değil, bunun tam zıddı olarak düşünülmelidir. Sınıf mücadelesi, “paysızların payı”, küresel kapitalizmin boğazında kalan bir lokmadır ve siyasetin indirgenemez doğasını ortaya çıkarır. Bu açıdan sınıf mücadelesi, kapitalist bütünlüğün baştan aşağı siyasal ve “hepsi—değil” karakterinin delilidir.
Sayfa 34 - Metis YayınlarıKitabı okudu
Komünizm fikri açıkça dillendirilmediğinde ve komünizm uzak veya imkansız bir geleceğe ait göründüğünde bile, şimdinin sınıf mücadelesine eleştirel bir kuvvet sağlar: Devrimin ya da devrim bilincinin olmayışı da sınıf mücadelesinin bir parçasıdır.
Sayfa 60 - Metis YayınlarıKitabı okudu
Freud'un bilinçdışının ta­nımı tam olarak budur: Lacan'ın deyişiyle "bilinmeyen bilgi”
Sayfa 263Kitabı okudu
Reklam
Marx’ın tekrar tekrar gösterdiği gibi, hayat işten sonra başlar.
Sayfa 220 - Metis YayınlarıKitabı okudu
Komünizm fikrinin gerçeği -fiilen- yerel siyasal deneyimler­den oluşur. Bu deneyimler proletarya kitlelerine bağlıdır doğrudan doğruya; ama ister demokratik olsun ister otoriter, devlet iktidarı­nın mevcut mekanizmasına bütünüyle yabancıdırlar. Siyasal pratiği iktidar sevdasından kurtarmak muhakkak şart.
Komünizm fikri yoksa, özgürleşmenin siyasal öznesinin gerçekliği de yoktur, dolayısıyla tam anlamıyla özgürleşme siyaseti de yoktur. Öznel bağlanma "ideasız" olsaydı, sırf "somut" mücadelelere bağlı olsaydı, sendikal olmaktan, -Lenin'in deyişiyle- "trade-union'cı" olmaktan öteye geçemez, bu haliyle de hakiki bir siyasal boyutu olamazdı. Aslını ararsanız, kişisel karar düzeyinde, gerçek bir eyle­mi "siyasal", yani bir siyasetin evrenselliğine bağlı" diye niteleyebilmemizi sağlayan şeyin adıdır "komünizm".
Bugün savaş dünyanın her yerinde fiilen olmakla birlikte, devrimin esamisi okunmuyor.
Sayfa 16 - Metis YayınlarıKitabı okudu
Bu konu günümüzde hala tartışılıyor, pek kolay bir mesele değil. Aslında, özgürleşme siyasetini çoğu zaman tam anlamıyla negatif şekilde sunarız; Şu ya da bu baskı biçimine karşı olduğumuzu, mağdurların ezenlere karşı örgütlenmesinden yana olduğumuzu söyleriz: İsrail devletine karşı Filistinlilerden, cadı avına çıkmış devletlere karşı kaçak göçmenlerden, maçolara karşı kadın haklarından, kapitalist sanayi karşısında da doğadan ve hayvanlardan yanayızdır. Ama bunlar yetmez. Bütün bunlar, her biri sonuna kadar meşru olan bir takım yerel çıkarları çok ifade etseler de, herkese hitap eden evrensel bir özgürleşme tahayyülünü tanımlamaya yetmeyebilir. Niyeti evrensel olmaksa, siyaset, mağdurların çıkarlarını üst üste yığmakla yetinemez.  mağdurların çıkarları ile ilgili bu savunmanın içinde, bütün insanlığın özgürleşmesine dönük toplu bir hareket olduğunu belirtmek gerekir. Kominizim fikri işte bu noktada devreye girer. Eylemden sonu sürece dahil olan komünizm fikri, bu sürecin bir eylemi ile yeni bir yetenek geliştirdiğin bilincinde olan bir özleye nasıl dönüştüğünü gösterir. Komünizm fikriyle adı konan bu yetenek, bireyin gücünün yeteceğini ilanda sınırın, dolayısıyla da kendi özel çıkarları hakkındaki bilincinin ötesindedir. Esas itibari ile komünizm fikri mücadeleye katılan bireylere, düşünce yaratımı olarak siyasetin özü bakımından çıkar gütmeyen bir şey olduğunu ifade etmek için vardır.
Sayfa 13 - Metis Yayınları
41 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.