Komutanlar Cephesi

Fikret Bila
-Cahilin, hayaline yetişmenin imkanı yoktur Fikret Bey.
-Türk halkının şunu bilmesi lazım: ABD'ye bir defa kolunuzu kaptırdınız mı başka şeyler ister. Yok, dirayetli olursanız, kıpırdatamazsınız bile.
Doğan Güreş Paşa
Reklam
Bir taraftan kan devam ediyor Türkiye'de. Bir taraftan ayrılıkçılık tohumları ekiliyor.
PKK sorunu
Olay çok karmaşıktır ve bütün unsurlarıyla birbirine bağımlıdır.
Necati Paşa'nın tespitleri:
Lice'de Halis Toprak fabrikalar kurdu. Bu fabrikalar kurulmadan önce neydi Lice? Terörist yuvasıydı, esrar yuvasıydı, eroin yuvasıydı. Şimdi Lice'de bir tek olay yok. Neden? Çünkü işe, aşa kavuştular. Orada artık herkes pastadan pay alıyor. Böyle olması lazım. Yoksa, iş yok, aş yok, yol yok, nüfus planlaması yok. Yığınla eğitimsiz, aç çocuk var; bazı ailelerin 30 çocuğu var. Ne olur, nereye varır bu? Bu gidişat o kadar kötü ki, hangi yıl olur bilmiyorum ama Türkiye'de nüfus dengesi değişir. 2030'da mı olur, 2040'ta mi, bilemem ama böyle giderse olacağı bu. Çok çocuk yapıyorlar. Sadece cahillikten mi? Hayır, terörist başı da üreyin diyor. Bazıları kasıtlı çocuk yapıyor. Ordu komutanlığım sırasında Erzurum Atatürk Üniversitesi'ne rica etmiştim, bir araştırma yapın diye. Yaptılar. Sonuçta Kürt nüfus Türk nüfusu geçecek dediler. Ne zaman yaptırdınız bu araştırmayı? 1996 yılında. Şimdi, işte görüyorsunuz seçim sonuçlarını. Bu önlemi almadıkları için. Ben kolay kolay karamsarlığa düşen bir insan değilim, ama biz bu işin önünü alamayacağız gibi bir his var içimde. -
Reklam
Karadayı Paşa sık sık vurguladığı gibi teröristle mücadelede "baskın"ı esas alan bir komutandı. Bu anlayışına uygun olarak 20 mart 1995'te Kuzey Irak'a büyük bir sınır ötesi harekât gerçekleştirdi. Başarısına inandığı “baskın” biçiminde. Bu kez Barzani-Talabani ikilisi ve peşmergeleri devre dışıydı. Harekât sadece TSK tarafından gerçekleştirilecekti. Ekim 1992'de ki Barzani-Talabani işbirliğinden ders alındığı gibi, iki Kürt liderin birbiriyle çatışma halinde olması da PKK'yı güçlendirmişti. Karadayı Paşa, BarzaniTalabani ikilisini devre dışı bıraktı ve 35 bin kişilik bir kuvvetle, 19 martı 20 marta bağlayan gece sabaha doğru sınır boyunda 229 kilometre, sınır derinliğinde ise 40 kilometrelik bir alanda dev bir operasyon başlattı.
Necati Özgen Paşa:
Ben geleceği iyi görmüyorum. Tehlikeli, riskli görüyorum. Nedeni şu: Asker işini yapıyor, teröristi temizliyor, ama siyasiler üzerine düşeni yapmıyorlar ve tekrar başa dönüyoruz. Hep bunu yaşadık. Her defasında başa döndük. Sorun burada.
tamburalı paşa fevzi çakmak'tan bahsediyor
Atatürk de büyük adam. Sakarya Zaferi'nden sonra Atatürk'e mareşallik unvanı verildi, gazilik unvanı verildi. Atatürk diyor ki, "Bir askerin en büyük hedefi budur. Bunu bana Sakarya Zaferi'nden dolayı verdiniz. Çok teşekkür ederim. Ama, çok gizli, büyük kahramanlar var. Onlara da vermek gerekir" diyor. Fevzi Paşa'yı işaret ediyor. Bak, Fevzi Paşa mareşal olmuştur. Fevzi Paşa'nın rütbesi, ulusal kurtuluş hareketi başladığı zaman, Atatürk'ün rütbesinden büyüktü. Fevzi Paşa Osmanlı ordusunun genelkurmay başkanıydı, Ankara'ya geldiği zaman. Ama gelip Atatürk'ün emri altına girdi. Bu da büyüklüktür. Osmanlı ordusunun genelkurmay başkanıydı o. Onun gelmesi, Atatürk'ün emrine girmesi, ulusal kurtuluşa katılması, çok büyük etki ve katkı yaptı tabii asker üzerinde. Türk askerinin böyle bir geleneği yoktur. Bir üst, astının emrine pek girmez. Belki de tek örnektir mareşalin yaptığı. Bu da Atatürk'ün büyüklüğünden kaynaklanır. Atatürk de bu büyüklüğü nereden kazanmıştır veya onların hepsini nerede etkilemiştir? Çanakkale'de etkilemiştir.
Sayfa 113Kitabı okudu
Resim