-Spoiler İçermez-
Konfüçyüs, Çinli bir filozof, öğretmen ve devlet yönetiminde yer almış, milattan önce 551 ile 479 yıllarında arasında yaşamış bir zattır. Kitapta sık sık beyliklerden bahsedilmektedir. Bunun sebebi Konfüçyüs'ün yaşadığı dönemin beylikler arasında savaşların olduğu karışık bir dönem olmasından ileri gelmektedir.
Kitabın büyük çoğunluğu, Konfüçyüs'ün öğrencileriyle arasındaki konuşmaları konu alan diyaloglardan oluşur. Kitap bu haliyle bana Platon'un kitaplarını anımsatmıştır.
Konfüçyüs kitabında, küçük insanın tersi olan Üst insana çokça vurgu yapmaktadır. Üst insan, ahlaklı, erdemli, dürüst ideal bir insan tiplemesidir. Konfüçyüs de kitabında sık sık ahlaktan, erdemden, toplum yönetiminin nasıl olması, insanların nasıl bir hayat sürmesi, hangi değerleri benimsemesi gerektiğinden bahseder.
Konfüçyüs her ne kadar savaşların bolca olduğu bir döneme doğmuş olsa da ona göre savaş ve şiddet hiçbir şeyin çözümü değildir. O daha çok eğitime önem verir ve eğitimle daha iyi bir toplum düzenine erişilebileceğini savunur.
Kitapta neredeyse altını çizmeden geçtiğim bir sayfa yoktu. Bolca öğreti, bolca aforizma içeren bu kitap bu yıl benim için en faydalı olan kitaplar biri oldu. Ağır olmayan, akıcı bir kitap. Okuyacak herkese keyifli okumalar diliyorum.