Otuz Yedi Seçme Öykü

Anton Çehov
Anton Çehov (1860-1904): Kırk dört yıllık ömrüne karşın, hayatın yalınlığı ve karmaşası içindeki insanlık durumlarını büyük bir duyarlılıkla işlediği öykü ve oyunlarıyla, dünya edebiyatına damgasını vuran en önemli 19. yüzyıl yazarlarından biridir.  Elinizdeki ciltteyse, Çehov'un kısalı uzunlu otuz yedi seçme öyküsü, yazılış sırasıyla yer almakta ve bu büyük ustanın öykü yazarlığının farklı evrelerine ışık tutmaktadır.
681 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 2006

Puan vermedi
37 seçme öykülerden oluşan bir kitap. Genel anlamda aile, insan ilişkileri, çocuk ve ebevyn ilişkileri, toplumsal düzen üzerine yoğunlaşan yazarımız, bazı öykülerinde ise çürümüşlüğün, yozlaşmışlığın verdiği zararları öne sürmüş. Kesinlikle okumaya değer bir kitap.
Köpeğiyle Dolaşan Kadın
Köpeğiyle Dolaşan KadınAnton Çehov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2024977 okunma
8/10 puan verdi
Bu kitabda rus yazar Anton Çexovun 37 hekayəsi toplanmışdır. Hekayələr əsasən dövrün problemlərinə həsr olunub və bir çoxunda satira var. Bundan əvvəl Çexovun hekayələrini azərbaycanca oxumuşdum. Həm tərcümə həm də keyfiyyət baxımından müqayisəolunmaz dərəcədə fərq var idi aralarında.
8/10 puan verdi
Birbirinden farklı çok güzel 37 tane seçme öykü. Zaten yazar Anton Çehov sevdiğim yazarlardan biridir. Bazen kısa bazen uzun öykülerini gayet güzel oluyor okuması. Bu kitabını da eserleri de çok severek okudum.
688 syf.
Puan vermedi
Anton Pavloviç Çehov Rus öykü ve oyun yazarı. Tüberküloz geçirmiş,aynı zamanda hekimlik yapmış bir yazar. Hikayelerinde hekimliğinin kadar hastalığının da izleri var. Doğa betimlemeleri çok güçlü. Dört mevsim bütün derinliğiyle yer alır hikayelerinde. Sonbaharın gün batımları,ağaçların yaprak dökmesi, ilkbaharın yağmurları,kışın yolları kapatan kar ve daha neler neler. Doğanın insan ruhu üzerindeki etkileri başarılı bir şekilde ortaya konmuş. Mevsime göre gülen, öfkelenen insan yüzleri çıkar karşınıza. Ufka uzanan tarlalar,öten çayır,balaban kuşları,envai çeşit çiçek yer edinir hikayelerinde. Belki de bu yüzden Yaşar Kemal onun öykücülüğünü çok övmüştür. Çoğu hikayesinde kahramanları ya veremden ölür ya da bulunduğu şehri terk eder.Rus köylüsünün yaşantısı hikayelerinde geniş yer tutar. Fakirlik sefalet boyutundadır. İnançsal sorgulamalar,idari sistemdeki aksaklıklar,aydının toplum içindeki konumu irdelemelere tabi tutulur. Hikayelerinde dikkat çekici bir diğer yön kadına bakış açısıdır. Kadın karakterleri çoğu zaman fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalır. Öyküleri Sait Faik hikayelerini anımsatır bazen. Okudukça keyif veren hikayeler çoğunlukta. Karakterlerin çoğu insana yabancı gelmiyor. Ben severek okudum. Okuyucusu çok olsun diyorum.
Köpeğiyle Dolaşan Kadın
Köpeğiyle Dolaşan KadınAnton Çehov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2006977 okunma
8/10 puan verdi
Merhaba arkadaşlar. Hepimize günaydınlar, mutlu bir gün dilerim. Öncelikle İstanbul'umuzun kurtuluşunu can-ı gönülden kutluyor, atamız Fatih Sultan Mehmet ve onun kahraman silah arkadaşlarını saygı, sevgi ve minnetle anıyorum. Daha sonra Rafah başta olmak üzere masum sivilleri, kadınları ve çocukları, yemek yemekte zorlanan yaşlıları, kundağı
İlişkiler üzerine.
Rus öykü ve oyun yazarı Anton Pavloviç Çehov’un(1860-1904) otuz yedi seçme öyküsünün derlenmesiyle oluşturulmuş yaklaşık 700 sayfalık bir eser. Ki kendisi son anına kadar eserler üretmeye devam etmiş. Romanlar yanında kısa öyküler de okumayı seven okurlar tarafından sevilebilecek bir derleme olmuş. Rus romanlarda benim gibi isim karmaşası yaşayanlardansanız bu eserde yine benim gibi zorlanacağınız konusunda uyarayım. Çünkü Rus isimleri akılda tutmak yeterince zorken, bir de her öyküde yeni isimler ve karakterlere adapte olmak okumanızı açıkçası biraz zorlaştırıyor. O yüzden oturup bir solukta değil, biraz sindirilerek, uzatılarak okunmalı Köpeğiyle Dolaşan Kadın. Genel manada insan ilişkileri, aile, ebeveyn-çocuk ilişkisi gibi toplumsal düzenin yapıtaşlarının üzerine yoğunlaşan yazar, bazı öykülerinde bu düzenin yozlaşmışlığını, çürümüşlüğünü, yüzeysel ve anlamsız ilişkilerin insanlar arasındaki bağa verdiği zararları altın tepside önümüze sunuyor. İşte kitapta en sevdiğim, en vurucu ve beni en çok etkileyen öyküler: -başkalarının derdi -bahis -besleme -prenses -siyahlar giymiş keşiş -bir hasta -nişanlı kız
8/10 puan verdi
Birbirinden farklı 37 hikayeler. Uzun kısa dolu dolu hikayeler. Yazarın bir özelliği hemen hemen çoğu hikayesinin sonunu ölümle intiharla aldatmalarla bitirmesi. Tuhaf. Kitapta yazım hataları, çevirme hataları da mevcut. Okumaya değer, keyifli okumalar.
9/10 puan verdi
Çehov, yaşanılan olaylara odaklanmaktan daha çok insanların duygu durumlarını, yaşam tarzlarını öyküleştiren yazarlardan biridir. Bu kitapta 37 tane öyküsü bulunuyor. Tabi ki her öykünün derinliği bir değil. Benim çok sevdiğim öyküleri bir iki cümleyle anlatayım. Ölüm cezası tartışmasıyla ortalık alevlenir ve bir banker ile genç bir hukukçu
Puan vermedi
Çexovun bu kitabında 37 seçilmiş hekayə yer alıb. Hər hekayə bir-birindən gözəl idi. Kimi zaman, cəmiyyətdəki problemləri( təhsildə olan problemlər, cahillik, hakimiyyət) kimi zaman varoluş sancıları çəkən insanın ağrılarının hansı həddə çata biləcəyini, kimi zaman azad olmaq istəyən , öz arzularının ardınca qaçan insanın hekayəsini oxudum. Hər hekayəni uzun-uzun müzakirə etmək olar , o qədər önəmli məsələlərə toxunulub ki. Əgər hekayə oxumağı sevirsizsə, mütləq Çexovun qələminə də üz tutmalısız Bəzi hissələrdə qadınlar haqqındakı mənfi və narahat edən düşüncələri kənara çıxmaq şərtilə yazıçının qələmini sevirəm
Puan vermedi
Farklı zamanlarda yazılmış otuz yedi seçme öyküden oluşan bir kitap ve her öyküyü çok sevdiğimi soyleyemesemde , bazı öyküler iz bırakıyor diyebilirim. Duygu durumlarının veriliş şekli bazı öykülerde öyle canlı ki kendinizi tamamen karakterin yerinde hissediyorsunuz. Öykü severlerin okuması gereken bir kitap ya da öyküler ile tanışmak isteyenlerin. Sonsuz sevgiler.

Anton Çehov
Anton ÇehovYazar · 155 kitap
Anton Pavloviç Çehov (29 Ocak 1860, Taganrog Rusya - 15 Temmuz 1904, Badenweiler, Almanya), Rus tiyatro yazarı ve modern kısa öykülerin kurucularındandır. Rusya'nın güneyinde Azak Denizi kıyılarındaki Taganrog'da bakkal bir babanın oğlu olarak Dünya'ya geldi. Dört çocuklu bir ailenin ortanca çocuğudur. Babası, ticaretten çok dini konulara eğilimleri olan sert ve otoriter bir adamdı. Babasının baskısıyla kilise korosunda ilahi söyleyen Çehov, ticarette başarı sağlayamayan babasının yerine dükkân işleriyle de ilgilendiğinden lise eğitimi uzadıkça uzadı. Çehov, bir süre Yunanlı çocukların devam ettiği yerel bir okulda okudu. Daha sonra on yıl boyunca lisede Yunan ve Latin klasikleriyle temel bir eğitim gördü. Düş gücüne fazlasıyla olanak tanıyan bu eğitim Çehov'un yaşamı boyunca klasiklerden hoşnut olamamasına yol açacaktı. "Edebiyat Öğretmeni" adlı hikâyesi üniversite yıllarına aittir. 1876'da babasının iflas etmesi üzerine ailesi Moskova'ya göçtüğünde, kendisi bir ağabeyi ile birlikte Tagangrog'da kalarak liseye devam etti. Üç yıl boyunca, henüz çok genç olmasına karşın kendi hayatını kendi kazandı. Zor koşullar altında geçen çocukluk yılları, hikâyelerinde çocuklara geniş yer vermesine ve hep hüzünlü, incinmiş çocukları anlatmasına neden oldu. 1879'da liseyi bitirdi ve Moskova'ya giderek tıp fakültesine girdi; 1884'te doktor oldu. Tıp öğrenimi sırasında ailenin geçimine katkıda bulunmak için çeşitli dergilerde yazılar yazdı. Bu dönemde yazdığı yazılarını "Melbourne'ün Masalları" adlı kitapta toplayarak üniversiteyi bitirdiği yıl ilk kitabını yayınladı. Çehov, üniversiteyi bitirir bitirmez hekimliğe başladı. "Cerrahlık", "Cansız Ceset", "Kaçak" adlı hikâyelerini bu dönemde yazdı. Hekimlik çok vaktini aldığından yazmasına engel olmaya başlayınca hekimlikten vazgeçip yazarlığa yöneldi. Yazarlığına hekimliğinin izleri görülür. Pek çok kimse onun Çarlık Rusyası'nı anlatışını, bir doktorun hastalığı teşhis edişine benzetir. 1887'de "Alacakaranlıkta" adlı öykü kitabıyla Rus Akademisi tarafından verilen Puşkin ödülü nü kazandı. Aynı yıl ilk büyük tiyatro oyunu "İvanov", Moskova'daki Korsch Tiyatrosunda sergilendi. Ünlü öyküsü "6. Koğuş" 1892'da yayınlandı. Aynı yıl kolera salgını olan bölgelerde doktor olarak aktif rol oynadı. Merkez Rusya'da bir Melikhov adını verdiği bir malikane satın alarak taşındı ve yaşamında "Melihova dönemi" denilen yeni bir dönem başladı. Bu dönemde yaratıcılığının zirvesine ulaştı. Sürekli kendisini ziyaret gelen dostlarını malikanede ağırladı. 1894 yılının bir bölümünü yurtdışında geçirdi. Bu arada vereme yakalandı, tedavi için Kırım'a geçti. 1895'te "Martı" oyununun ilk versiyonunu yazdı. "Sakhalin Adası"nı yayınladı. Tolstoy ile tanıştı. Oyunun St. Petersburg'daki ilk gösterimi başarısızlıkla sonuçlandı. 1897'de Köylüler adlı uzun öyküsünü yayınlattı. 1898'de Sanat tiyatrosunu Stanslavski ile birlikte kuran Nemiroviç-Dantçenko Martı'yı sahnelemek için Çehov'dan izin istedi, bu arada Çehov, ilerde evleneceği aktris Olga Knipper'le tanıştı. Martı oyunu büyük başarı elde etti. Çehov'un babası öldü. 1899'da Vanya Dayı'nın ilk gösterimi yapıldı, Toplu Yapıtlarının ilk cildi yayımlandı. 1901'de Üç Kızkardeş sahnelendi; Çehov, Kafkasya seyahatinden sonra bir ev yaptırdığı Yalta'ya döndü ve Olga Knipper ile evlendi. 1904'te "Vişne Bahçesi" Moskova'da sahnelendi. Sağlığı bozulan Çehov, eşi ile birlikte Almanya'ya gitti ve Badenwiller'da öldü. Çehov'un bütün yapıtları ölümünden 40 yıl sonra 20 cilt halinde yayımlandı. Bu yayının 8. cildinde Çehov'un sayısı birkaç bine ulaşan mektupları yer alır. Çehov'un tiyatro sevgisi çocukluk yaşlarında izleyici olarak başladı. Vodvil olarak adlandırdığı birer perdelik oyunlarıyla, dörder perdelik oyunlarından ilk ikisi olan İvanov ve Orman Cini'ni 1887-1890 yıllarında yazdı. En ünlü eseri [Çalıkuşu] idi. Vodvilleri taşra tiyatrosunda büyük başarı kazandı. Bir Moskova tiyatrosunda sahnelenen İvanov da çok büyük başarı sağladı. Orman Cini'nin aynı başarıyı sağlamaması üzerine Çehov oyun yazmaya uzun süre ara verdi. Martı'yla yeniden oyun yazmaya başlaması ikinci başarısızlığı beraberinde getirdi. Bunun üzerine Çehov tiyatroyla ilgisini kesmeye karar verdi. Bir mektubunda şöyle diyordu: "700 yıl yaşasam bir piyes yazmam. Nesine isterseniz bahse girerim." Bunları yazarken tiyatro sevgisini hesaba katmamıştır. Bu sırada Vanya Dayı büyük övgülere layık görülüyordu. Martı'nın ikinci sahnelenişinde kazandığı büyük başarı da Üç Kız Kardeş ve Vişne Bahçesi'ni yazmasını sağladı
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.