Mihail Bulgakov
Bu kitapta, yaşamı yakından anlayıp en yalın haliyle ama sert, gerçekçi ve derinden anlatan bir yazarın “insan”la tanışma serüveninin izlerini bulmak mümkün. Bulgakov, bir köpek ile bilim insanının yollarının kesiştiği bu hikâyede, Sovyet rejimini ve Sovyet insanı yaratma fikrini hicvediyor.
152 sayfa

10/10 puan verdi
Rus edebiyatını seven biri olarak Köpek Kalbi beni derinden etkiledi. Sadece bir deneyin değil, insan doğasının, toplumun ve kimlik arayışının çarpıcı bir eleştirisiydi. Bulgakov’un ironi ve hicivle ördüğü bu hikâye, uzun süre aklımdan çıkmayacak.”
Köpek Kalbi
Köpek KalbiMihail Bulgakov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201922,7bin okunma
Puan vermedi
(Biraz spoi içerebilir) Sürükleyici bulduğum bir modern klasik, iyi ki okumuşum diyorum. En başta ana karakterimiz Şarik’in bir sokak köpeği olarak onun gözünden sokaktaki hayvanlarının açlık vs çektikleri zorluğu çok net anlayabiliyoruz. Bir parça et için dahi derisi yanan Şarik’in bilim insanı olan Profesör Filipoviç tarafından eve alınarak bir zaman sonra ameliyat edilerek kendi er ve hipofiz bezleri alınarak yerine ölen bir suçlunkilerle değiştirilmesini konu alıyor. Doktorun burada amacı hipofizleri değiştirerek gençleşme sağlamak olsa da düşündüğü gibi sonuçlanmayan deney bir zamanlar sokak köpeği olan Şarik’i insana evrilişine sebep oluyor. Zamanla insana dönüşen Şarik iki uzvunun üstünde durmaya, giyinmeye, konuşmaya hatta türlü küfürler etmeye, içmeye başlıyor. Ardından sorumsuz (tabiri caizse) zorba bir insana dönüşen Şarik ev ahalisine oldukça bela oluyor. Prof. Filipoviç öğrencisi olan (Bormental) doktor arkadaşıyla pro dumanları eşliğinden yaptığı akşam sohbetlerinde bu deneyi sıkça sorguluyor. Fazlasıyla içsel buhranlara girsede sabredip bir zaman sonra Şarik’in adaptasyon göstereceğini düşünüyor. Bormental ise tam tersi ölmesi gerektiğini savunsada Filipoviç ’’Asla suça bulaşmayın, yaşlandığınızda elleriniz temiz olsun’’ diyerek buna karşı çıkıyor. Filipoviç’in vicdanlı bir doktor olduğu çıkarımını da buradan yapabiliriz. Ne kadar sabrı sınansa da asla can almayı normalleştirmeden çözüm arıyor profesör… Merakla daha neler yapabilir, ne kadar ileri gidecek ya da bir yerde akıllanacak mı diye merak ederek kitabı çerez gibi bitiriyorsunuz. İyi okumalar…
Puan vermedi
Biraz bilim kurgu, biraz distopik biraz da fantastik bir roman olsun . Kaliteli psikolojik ve sosyolojik tahliller içersin, üstelik ibretlik mesajlar da versin. Bütün bunların yanında arka planda
Serzeniş
Puan vermedi
“Alt tarafı bir çiçek koklayıp, bir hayvan sahiplenip, birkaç insan tanıyıp,
Köpek Kalbi - Mihail Bulgakov
Rus yazar
Mihail Bulgakov
’un yazdığı Köpek Kalbi, Şarik ismindeki zavallı bir sokak köpeğinin sıra dışı hikayesini anlatıyor. Sokaklarda aç, perişan gezinen Şarik'in hayatı, bir profesörle tanışınca tamamen değişiyor. Profesör, Şarik'i sahipleniyor, ona bakıyor ancak aslında planı bambaşka. Profesör, köpeğin üstünde deney yapmak niyetindedir. Bir insanın hipofiz bezini köpeğe naklederek neler olacağını gözlemlemek istiyor. Nakilden sonra köpekte kısa sürede çok büyük değişimler meydana geliyor. Resmen bir insana dönüşüyor. Ancak hipofiz bezi alkolik, küfürbaz ve kaba bir insandan köpeğe nakledildiği için, Şarik arsız, kaba, kimseye saygısı olmayan boş bir insana dönüşüyor ve ismi de Şarikov oluyor. Şarikov toplum hayatına girince saygısız tavırları, küfürbazlığı ve kültürsüzlüğü haliyle göze batıyor. Profesör başta her şeyi kontrol ettiğini sanıyor ama Şarikov'un bu kötü değişiminden sonra yarattığı şeyle baş edemediğini anlıyor. Kısacası
Köpek Kalbi
, bir insanda ahlak, eğitim ve kültür yoksa insanlığın da olmadığını anlatıyor. Sonuç olarak Köpek Kalbi, insan olmanın sadece görünüşle alakalı olmadığını; ahlakın, eğitimin, kültürün kısaca insani değerlerin ne kadar önemli olduğunu bizlere anlatıyor. Konuları farklı olsa da Kafka'nın
Dönüşüm
Dönüşüm
kitabına benzettim. Kısa, akıcı ve insanı düşündürten bir kitap. Okumayanlara tavsiye ederim. Kitaba 7.8/10 puan veriyorum.
Kara Mizah, İroni ve Hiciv
8/10 puan verdi
"Şunu anlayın ki, asıl korkunç olan artık köpek kalbi değil, insan kalbi taşıması. Hem de doğada var olanlar arasında en rezilini."#274297858 Roman, bir
8/10 puan verdi
Mihail Bulgakov - Köpek Kalbi Herkese selam. Yıllardır rafımda bekleyen bir kitapla geldim. Hep ertelediğim bir kitaptı. Oldukça ilginç bir konusu var. 132 sayfa. Bir çırpıda okuyuverdim. İlginçliği beni çekmeyi başardı. Üstelik yazarın bu kitabı birçok tartışmaya konu olmuş. Gerçekten tartışılmaya değer bir kitap olduğunu düşünüyorum. Ben okurken normal bir köpeğin hayatını okuyacağım sanıyordum ama işler o şekilde değilmiş :) Bir köpeği insana dönüştürmek mümkün müdür? Bu kitap bize bunu gösteriyor. Adi bir suçlunun er bezleri ve hipofiz bezi köpeğe naklediliyor. Peki daha sonra? Bizim köpek Şarik rezalet bir insana dönüşüyor. Hatta daha fazlası kendine bir iş bile bulabiliyor... Fakat insan haliyle herkesin hayatını cehenneme çeviriyor. Onu bu hale getiren profesör bile ne yapacağını bilemez hale geliyor. Okunmaya değer bir kitap olduğunu çok düşünmüyorum ama yine söylüyorum gerçekten fazla ilginç bir konusu var. Bana göre edebi bir değeri yok ama kafa açan bir kitap diyebilirim. Gerçek hayatta böyle bir şey acaba görür müyüz diye düşünmeden edemedim. Çünkü artık dünyanın geldiği bu noktada, böyle bir şey görsem şaşırmayabilirim :) Evet sevgili kitap dostlarım! Eğer bir köpeğin insan olmuş halini merak ediyorsanız tavsiyemdir. Etmiyorsanız boş verin gitsin :)
7/10 puan verdi
KöpekKalbi MihailBulgakov Yazarı ilk defa bu kitabıyla okudum, bilim kurgu, mizah ve daha başka türler. Bir köpeğin başına gelmedik iş kalmaz, dövülür, üstüne kaynar su dökülür, aç bırakılır. O kadar canı yanıp o kadar acıkmıştır ki merdiven altlarında yiyecek ararken dünya çapında ünlü, bilim insanı Profesör Filipoviç'in peşine düşüp evine giderler. Gittikleri yer hem evi hem muayenehanesidir ve de ameliyathane. Götürüp beslediği sokak köpeği Şarik' i ameliyat eder prof.. Henüz ölmüş bir suçlunun er bezlerini, hipofiz bezini ve kalbini köpek Şarik'e nakleder. Köpeğin görüntüsü zaman sonra insana dönüşür ama arsız, yüzsüz, kaba saba bir insan gibi davranır. Prof 'un başını bir hayli derde sokar Şarik. Şımarık Şarik yüzünden Filipoviç'in başına gelmeyen kalmaz. Sonrasında neler neler olur. Korkunç, gülünç ve üzüntü veren olaylar. Merak ederseniz kitabı okuyun lütfen. Pişman olmayacaksınız. Kitapla kalın sevgili arkadaşlar
Yarım Kalan Bir Potansiyel
6/10 puan verdi
Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki,
Köpek Kalbi
inanılmaz bir potansiyele sahip. Bir köpeğin insana dönüşmesi fikri, yalnızca bilim kurgu açısından değil, toplumsal eleştiri ve psikolojik derinlik açısından da muazzam bir konu. Ameliyat kısmı çok etkileyiciydi, Sharik’in köpekken insan olmaya doğru gittiği o anlar gerçekten güzel işlenmiş. Ama işte o dönüşüm kısmı çok hızlı geçti, ve bir anda Sharik tamamen insan olarak karşımıza çıktı. Bence burada en büyük kayıp, dönüşüm sürecinin o kadar aceleye getirilmesiydi. Şarik’in insanlaşmaya başladığı o süreç gerçekten daha fazla detay ve derinlik gerektiriyordu. Ne gibi içsel çatışmalar yaşadı, bu dönüşüm onun ruhunda nasıl izler bıraktı? Bu sorulara dair çok daha fazla şey görmek isterdim. Böyle bir dönüşüm hikayesinin bu kadar kısa ve hızlı bir şekilde geçiş yapması, bana kalırsa büyük bir fırsatın kaçırılmasıydı. Kitabın en güçlü yönü, kesinlikle bu dönüşüm ve insanlık halleriyle ilgili sorgulamaları. Ama bana göre bu kadar ilginç bir temayı daha fazla keşfetmek gerekirdi. Bu dönüşüm süreci daha uzun tutulup, insanlaşan Sharik’in toplumla olan ilişkisi, ruhsal değişimi daha derinlemesine işlenebilirdi. Çünkü Sharik’in yaşadığı dönüşüm, aslında toplumsal bir eleştiriyi de içinde barındırıyordu. Yazar bunu çok hızlı bir şekilde atlatmış ve bence bu büyük bir kayıptı. Sonuçta,
Köpek Kalbi
gerçekten ilgi çekici bir hikaye ama bence teması tam anlamıyla kullanılmamış. Daha fazla odaklanarak işlenmiş bir dönüşüm süreci, bu kitabı çok daha güçlü kılabilirdi.
Köpek Kalbi
Gizemli, örtülü ve sembolik. İşte Edebiyat!
7/10 puan verdi
Mihail Bulkagov Kiev doğumlu Rus yazar. Tıp eğitimi gördü. Kitaplarındaki doktor karakterlerinin alt yapısı da keza bu eğitimi ile dopdolu. 'Genç Bir Doktorun Anıları' okuduğum ilk romanıydı. Daha sonra anlamakta çok zorlandığım ancak müthiş bir tat veren 'Usta ile Margarita' kitabını okudum. Benim okuma serüvenim içinde bir basamak ilerlediysem bu kitabın payı büyüktür. Bu saydığım iki kitabın da dizileri mevcut. Tavsiye ederim. Gelelim Köpek Kalbi'ne... Özetle ve ipucu vermekten kaçınarak şöyle anlatabilirim: SSCB dönemi yazılan bu eser büyük bir hicivdir. Sembollerle saklanan bu hiciv, edebiyat olarak karşımıza çıkmıştır. Proletarya ve burjuvanın Bolşevik Devrimi sonrası fikir ayrılıklarını, komünist rejimin ve yapılan yeniliklerin eleştirisini görüyoruz. Bulkagov antikomünist bir kimlikle ince giydirmelerde bulunmuş. Ütopik, bilim kurgu, fantastik diyebiliriz türü için. 'Şarik' isimli köpeğin bir doktorla karşılaşması, ve doktorun deneylerinde kullanılarak hipofiz bezinin ve er bezlerinin ölmüş bir suçlu insanınki ile değiştirilmesi sonucu, Şarik'in insana dönüşümü anlatılsa da aslında Rus köylüsünün ihtilal sonrası yaşadıklarını ve rejim eleştirisini görebiliyoruz. Bu kitap yazıldığı döneme ışık tutan, o dönemin ünlü sokakları, markaları, dükkanları vs... gibi dipnotlar içeren bir eser. Aslında yazıldığı zamanda okuma şansına erişseydik daha çok tat alırdık. Rusya tarihini iyi bilmek gerekiyor tam anlamak için. Ben de sık sık internet bilgisine başvurdum mizah hissettiğim yerlerde. Okuması eğlenceli ve düşündürücü bir kitaptı. İyi okumalar.

Mihail BulgakovYazar · 37 kitap
15 Mayıs 1891'de Kiev'de doğdu. 1916'da Kiev Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu, fakat birkaç yıl sonra doktorluğu bırakarak hayatını edebiyata adadı. Kiev Şehir Tiyatrosu'nda sergilenen ilk iki oyunu büyük başarı kazandı. İlk eşiyle Moskova'ya yerleşen Bulgakov, 1922-1926 arasında oyun yazmayı sürdürdü, fakat Sovyetler Birliği'nin ideallerini yansıtmadığı gerekçesiyle oyunlarının sahnelenmesi yasaklandı. 1925'te yazdığı hicivli romanı 'Köpek Kalbi' de benzer bir kaderi paylaşarak, Sovyetler Birliği'nde 1987'ye kadar yayımlanamadı. Aynı yıl ilk eşinden boşanarak Lyubov Belozerskaya'yla evlendi. Sanatını icra edememekten bunalan Bulgakov, 1930'da Stalin'e bir mektup yazarak yurtdışına çıkma izni istedi. Fakat bu talebi reddedilen Bulgakov'a Moskova Sanat Tiyatrosu'nda sahne arkasında bir iş ayarlandı. 1938'de, ölümcül hastalığına yakalanmadan hemen önce başyapıtı sayılan 'Üstat ile Margarita'yı tamamladı. 1940'ta böbrek yetmezliğinden öldü. Kitap ilk olarak 1966-1967 yıllarında, dul eşinin çabaları sayaesinde 'Moskva' dergisinde yayımlandı. Kitap olarak 1973'te basıldı.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.