Bu kitabı; bize içimizdeki belki kendimizin bile fark edemediği potansiyel gücü farkettirmeye çalışan, su gibi akıcı anlatımı ve çok çeşitli örnekleriyle, beynimize ben de yapabilirimi söyleten motivasyon içerikli bir kitap olarak tanımlayabiliriz. Yazarımız kitaptaki her bölümün birbirinden bağımsızlığını ve istendiği takdirde karışık okumalar yapılabileceğini belirtmiş. Ben tabi hiç sıralamayı bozmadan okumalarıma yön verdim. En çok “Matruşka” isimli bölümden etkilendim. Empatiye önem veren bir insanım ama bazı insanlar tahammül sınırlarımızı zorlayabiliyor. İnsanların içine kademeli olarak baktıkça belki de kendisinin bile anımsamadığı yaralarını görebilir, daha sebatkar davranabiliriz, kim bilir… Malala’nın cesaret temsili hikayesinden bahsedilmesi de beni ayrı etkiledi. İnsan hayatıyla ilgili çokça alacağımız bilgiler, öneriler olan bu kitabı okuyalım, aklımızda kalan bir cümle dahi kardır. Kitapla ilgili etkilendiğim ve hatırımda kalmasını istediğim diğer noktalara gelecek olursak:
• Yetenek doğuştan gelebilir ve insan kendisinde olmasını istediği yeteneği seçemeyebilir. Ancak hangi sese kulak vereceğimiz bizim seçimimizdir. Bu noktada devreye çabamız girer ve istediğimiz şeyi çalışarak, olması gerekenden daha fazla çabalayarak elde edebiliriz.
• Kusurlarımızı kendi yükselişimiz için bir basamak olarak görmeliyiz.
• Anne babalar olarak çocuklarımıza esnemeyi ama kırılmamayı öğretmeliyiz.
• Öğretmenler ve anne babalar olarak, kız çocuklarımızı konuşmaya, fikirlerini dile getirmeye daha çok teşvik etmeliyiz.
• Hayatta başımıza gelenler değil, başımıza gelenlere verdiğimiz tepki kim olduğumuzu belirler.
• Dünya herkese aynı şansları sunmayabilir. Yetenek, tutku, çaba, karakter, ilgi ve sevgiyle hayat yönümüzü değiştirebiliriz.
• Tutkularımızı keşfetmek önemlidir. Daha önemli olansa tutkularımız için sabır ve kararlılıkla çalışmaktır.
Çeşitli yazarlardan, kitaplardan verilen örneklerle bilmediğim, ilgimi çeken konuları farketmemi sağlayan ve araştıracaklarım listemi genişleten yazarımıza teşekkürü borç bilirim.