Evlerimizi Kaybediyoruz

Kozmosta Yerlilik

Lütfi Bergen
Kapitalizm reel bir şey ve bu reeli en çok kadınlar hayatta tutuyor. Kadın artık “ev”in dışında arıyor konumunu. Hizmet sektöründe çalışıyor, maaş alıyor. Aldığı maaşı kıyafet harcamaları, çocuğun bakıcısı, yol masrafı ile yeniden kapitalizmin çarkını döndürecek şekilde tüketiyor. Ev’den başlamak bir çözüm gibi de görünmüyor; çünkü ve, ne olursa olsun yine de “birey Müslümanlığı” ile sınırlı kalıyor. Yerlilik ile toplumsal tavıra yönelmemiz bunun için. Ev’ler ile çoğalmış Müslümanca bir toplumsallıktan bahsediyoruz. Bu aslında kadın’ı kaybettiğimiz anlamına da geliyor. Yerli olmaya yapılan vurgunun şimdilik bir şey değiştirmeyeceğini bilmekle beraber; Batı’nın maddiliğini almaya matuf yüz küsur senelik çabanın ideolojik söylemlerle yürütülüp bizi bu açamaza getirdiğini görmek, benim de söz’ümü söylemek konusunda umutvar kılıyor. Bu sözü söylemeliyim, bu söz büyümeli. İnsanlık yeniden evler ve mahalleler içinden çıkabilir.
232 sayfa

Lütfi Bergen
Lütfi BergenYazar · 24 kitap
1964 yılında Ankara'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Ticaretle uğraştı. Yazıları ilk kez Dergâh Dergisi'nde yayınlandı. Bilahare aynı yayınevinin Ülke dergisinde haftalık yazılar yazdı. 1996'da Dergâh-Ülke yazılarını 'Azgelişmişlik Üstünlüktür' ismiyle kitaplaştırdı. Aynı yıl Umran dergisinde yazmaya başladı. Umran Dergisi'ndeki yazılarında 'Haluk Burhan' müstearını kullandı. Bu yazılarını 1999 yılında 'Ahlak Ayaklanması' kitabında topladı. dunyabizim.com, Hece, Hece Öykü, İdeal Kent ve Düşünen Siyaset dergilerinde yazıları yayınlandı. Evli ve iki çocuk babası.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.