Miafizit, Diyofizit ve Khalkedoncu Anlayışlar

Kristolojiye Giriş

Kolektif
Bu çalışma, Süryanî Araştırmaları alanında büyük önem taşıyan bir konuya; İsa teolojisinin, yani “kristoloji” meselesinin tarihsel süreçte Süryanî geleneğinde nasıl anlaşıldığı ve yorumlandığı sorusuna cevap vermeyi amaçlamıştır. Mesih'teki tabiatlara ilişkin tartışma ve spekülasyonları içeren bir disiplin olarak kristoloji, bütün tarih boyunca, fakat bilhassa Geç Antikçağ'da Hıristiyanlık dünyasında ve Süryanî geleneğinde muhtelif şekillerde tanımlanmıştı ve bu çeşitlilik diğer bazı sebeplerle birlikte Süryanî cemaat ve kilisesinin bölünmesine yol açmıştı. Bilimsel bir disiplin olarak “kristoloji” Türkiye'de henüz çalışılmaya başlanmış bir alandır. Buna karşın, batı dünyasında bu alanda yürütülen çalışmalar bugün artık yeni bir evreye girmiştir. Ne var ki, Hıristiyanlık dünyasında farklı kilise merkezleri arasındaki bilindik “sapkınlık” suçlamaları çerçevesinde bazı Süryanî kiliselerinin isimlendirilmesine yönelik yanlışlıklar da hali hazırda sürmektedir. Bu bağlamda, hâlâ birçok modern araştırmada örneğin Süryanî (Kadim) Ortodoks Kilisesi mensupları için “Monofizit” tabirinin, Doğu Kilisesi mensupları için ise “Nesturî” tanımlamasının yapıldığı görülmektedir. Geç Antikçağ'da Hıristiyanlar arasında süregiden “sapkınlık” suçlamalarının ve “ötekileştirme” arayışlarının yansıması olan bu gibi tanımlamaların bilimsel açıdan yanlış olduğu ve artık değiştirilmesi gerektiği son dönemde yapılan araştırmalarla ortaya konulmaktadır. Nitekim elinizdeki bu çalışma, bu meseleye ilişkin olarak yakın zamanlarda vücut bulan bazı yeni paradigmaları da Türkçe okuyucularına aktarma amacı taşımaktadır.
159 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

159 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Kristolojiye Giriş
Akademik bir dili ve içeriği var, dikkatle ve odaklanarak okumak gerekiyor. Erken Hıristiyanlık ve mezhepler konularını çalışanlar için güzel bir kaynak. Monofizit, Diofizit, Miafizit kavramları tam olarak ne anlama geliyor bunu gerçekten iyice anlıyorsunuz. Ayrıca, kitabın önemli bir kısmını kapsayan terminoloji sözlüğü gayet güzel. Konuya çok hakim olmayanlar, okuma süresini uzun tutarlarsa daha iyi anlaşılır diye düşünüyorum, kitap kısa olmasına rağmen, konu hakkında çok fazla bilgisi olmayanlar için yorucu olacaktır. Ben beğenerek ve keyifle okudum, tavsiye ederim.
Kristolojiye Giriş
Kristolojiye GirişKolektif · Divan Kitap Yayınları · 20188 okunma

Yazar Hakkında

Kolektif
KolektifYazar · 9710 kitap
Kolektif eser, tek bir yazara atfedilmeyen, birden fazla yazarın ortaklaşa yazdığı veya katkıda bulunduğu eserlere verilen isimdir. Bu eserler, yazarların önceden belirlenmiş bir plan doğrultusunda birlikte çalışmasıyla veya her bir yazarın farklı bölümleri veya karakterleri ele almasıyla oluşturulabilir. Kolektif eserler, farklı türlerde karşımıza çıkabilir: - Romanlar: Birden fazla yazarın farklı bakış açılarını ve deneyimlerini bir araya getiren romanlar, kolektif eserlere güzel bir örnektir. Örneğin, "
Kelebeğin Rüyası
Kelebeğin Rüyası
" adlı kitap kolektif bir şekilde oluşturulmuştur. - Hikaye Kitapları: Farklı yazarların yazdığı kısa hikayelerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan kitaplar da kolektif eserler arasında yer alır. Örneğin, "
26 Yazardan Tek Bir Hikaye: Adalet
26 Yazardan Tek Bir Hikaye: Adalet
" kolektif şekilde yazılan bir hikayeden oluşur. - Şiir Antolojileri: Birden fazla şairin şiirlerinin bir araya getirilmesiyle oluşan antolojiler de kolektif eser kategorisine girer. Örneğin, "
Güzel Yazılar - Şiirler
Güzel Yazılar - Şiirler
" gibi antolojilerde birçok şairin eseri yer alır. - Deneme ve Makale Derlemeleri: Farklı yazarların deneme ve makalelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan derlemeler de kolektif eserler arasında sayılabilir. Örneğin, "
Sivil İtaatsizlik
Sivil İtaatsizlik
" gibi yayınlar.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.