Kriton Ya Da Görev Üstüne

Platon (Eflatun)

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
72 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
36 saatte okudu
Genel kültür için okunabilir. Cep kitap olduğu için küçük ve kısa. Kitap, Sokratesin idam kararı üzerine öğrencisi Kriton ile karşılıklı konuşmasından ve Sokratesin hayatı hakkında genel bilgi verilmesinden oluşan iki bölümü içeriyor. Bundan önce Sokratesin Savunması adlı kitap okunmalıdır. Zira konu havada kalabilir.
Kriton Ya Da Görev Üstüne
Kriton Ya Da Görev ÜstünePlaton (Eflatun) · Can Yayınları · 20051,975 okunma
Reklam
72 syf.
7/10 puan verdi
Ölümle yargılanıp, cezasını çeken ilk felsefecidir Sokrates. Öğrencisi Kriton sabaha karşı Sokratesi'in kaldığı zindana gider ve ona kaçması gerektiğini söyleyip, ikna etmeye çalışır. Aralarında geçen diyalog, Sokrates'in demokrasiye ve doğruluğa olan bağlılığını resmeder, kaçması durumunda devlet ve yasaya karşı gelmiş olacağını, bunun yanlış olduğunu savunur ölüme rağmen, kaçmayı asla düşünmez Sokrates ve Kriton'u da bu düşüncesinden caydırmayı başarır. Sokrates'in mizacını daha da iyi anlayacağımız bir eser.
Kriton Ya Da Görev Üstüne
Kriton Ya Da Görev ÜstünePlaton (Eflatun) · Can Yayınları · 20051,975 okunma
60 syf.
10/10 puan verdi
Kriton ve Sokrates
Bu bir inceleme değildir. Sadece kısa bir açıklama ve öneride bulunacağım. Kitabı okumadan önce
Sokrates'in Savunması
Sokrates'in Savunması
kesinlikle okunmalı.
Sokrates'in Savunması
Sokrates'in Savunması
, Sokrates'in Devletin Tanrılarına karşı çıkması ve gençleri yoldan çıkarması gerekçesiyle mahkum edilmesi anlatılır.
Kriton
Kriton
kitabı ise Sokrates öldürüleceği zaman arkadaşlarının onu kaçırmasını ikna etmesi geçer. "Kriton, Sokrates’le yaşıttır ve öğrencisi olmuştur, ancak onun gerçeklerine ulaşamamıştır. Henüz duygusal algılar ve sanılar içindedir." Mahkûm edilmiş Sokrates'in arkadaşı Kriton yanına gelir ve onu kaçması için ikna etmeye çalışır. Sokrates ve Kriton arasında geçen diyalog yer alır. Bu diyalog
Sokrates'in Savunması
Sokrates'in Savunması
da görmek mümkün. Elbette ki Sokrates kaçma düşüncesine asla yanaşmaz. Erdem, adalet, hak hukuk ve yasalara önem veren Sokrates bu gibi bir şeye yanaşamazdı. Yasalara saygı duyar, onlara uyar. Eğer kaçmayı seçseydi öğretilerinin hiçbir değeri kalmaz ve haksız olduğunu kabul etmiş olacaktı. Bu kitabı okumak isteyen okuyabilir ancak
Sokrates'in Savunması
Sokrates'in Savunması
mutlaka okunmalı. Çok önemli değerli bir eserdir. Sokrates hakkında daha iyi fikir sahibi olacaksınız. Bu eserde yer alan öz söz de hoşuma gitti. Yine ilgiyle okudum ama birazda acı hissederek. Sokrates'in ölümü beni hep üzmüştür.. Keyifli okumalar olsun.
Kriton
KritonPlaton (Eflatun) · Kabalcı Yayınları · 20071,975 okunma
64 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
21 saatte okudu
Kriton ve sokrates diyalogları
kriton hayli bir zengin insan bundan faydalanarak sokrates'i kaçırmak ister. Sokrates ise neden hapisten kaçmamasını gerektiğini alttaki argümanlar kritonu ikna etmeye çalışır. 1-adaletsizlik yapmak kötü ve utanç verici bir eylemdir 2-hiç kimse ne sebep olursa olsun adaletsizlik yapmamalıdır 3-kişi ve kurumlardan gelen adaletsizliğe karşı bile olursa olsun yinede adaletsizlik yapılmamalı 4-hapisten kaçmanın kanunları hiçe saymak anlamına geldiğine bir bakıma adaletsizlik yaptığını düşündüğü için hapisten kaçmayı yerine baldıran zehri içmeye tercih etmesidir sokratesin savunması okunmadan önce mutlaka kriton okunmalı
Kriton
KritonPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 20171,975 okunma
Reklam
64 syf.
·
Puan vermedi
Zindanda infazını gözləyən Sokratesle Kritonun arasında olan dialoq. Sokrates niyə qaçmaq istəmir? Kritonla dialoqunda Sokrates bunun səbəblərini açıqlayır ve bu səbəblərin doğruluğuna Kritonu inandırmağa çalışır. Sokrates Kritona deyir: --Ben bildiğimi sana rağmen değil, seni inandırıp da yapmak isterim.
Kriton
KritonPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 20171,975 okunma
64 syf.
8/10 puan verdi
·
2 saatte okudu
Platon'un gerçek ismi, Aristokles'ti. Beden gücünün genişliğinden dolayı, Argoslu güreşçi hocası ona Platon ismini vermiştir. Platon'un hayatını ve yönelimlerini büyük ölçüde değiştiren ilk neden Sokrates'ti. Sokrates'le tanışmadan önce yazmış olduğu lirik ve dramatik şiirlerini, onun öğrencisi olduktan sonra yakmıştır. İkinci neden ise hocasının başına gelenlerdi. İnfazın ardından Platon, diğer Sokratesçilerle birlikte güvenlik amaçlı seyahatlere çıktı. Kriton da o dönemde yazdığı diyaloglarından birisi. Platon'un gençlik diyalogları "
Euthyphron
Euthyphron
,
Sokrates’in Savunması
Sokrates’in Savunması
ve
Kriton
Kriton
" bizlere Sokrates'in son zamanlarından bahseder. Euthyphron'da, suçlamaların tebliğini, Savunma'da, mahkeme aşamasını ve Kriton'da ise ölmeden önce son gün hapishanedeki Sokrates'i okuruz. Bu üç eser biyografik olarak tanımlanıyor. Zenginliğiyle bilinen Kriton, Sokrates'in dostudur ve onu hapishaneden kaçırmak için gelir. "Dinsizlik ve gençleri baştan çıkarma" suçundan haksız yere mahkum edilen arkadaşını, bu adaletsizlikten kurtarmak ister. Fakat Sokrates, kaçmanın adaletsizlik olduğunu, yurttaş olarak ülkesine itaatsizlik etmiş olacağını ve bu durumun yasa ihlali olduğunu iddia etmektedir. Eserden Sokrates'in siyaset felsefesi üzerine düşüncelerini anlayabiliyoruz.
Kriton
KritonPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 20171,975 okunma
64 syf.
8/10 puan verdi
·
24 saatte okudu
Kriton ve Etik
Ahlak üzerine felsefe yapmaya yani etik içine adımını atmaya başlayan birisi, muhtemelen birbirinden farklı çok sayıda ahlaki öğreti ile karşılaşacaktır. Bu durumdaki birisi de muhtemelen bu çoğul ahlakların dayandıkları değer, norm, inanç ve düşüncelerin göreli olduğunu düşünecektir. Gerçekten de Sofistlerin bu ilk gözlemlerden hareketle benzer
Kriton
KritonPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 20171,975 okunma
56 syf.
8/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
"Hangi devlet ayakta kalabilir, orada yargı kararlarının hiçbir gücü kalmaz ve kişiler onları ayaklar altına alabilirse?" (syf.32) Merhabaa... 'Diyaloglar' türünü en iyi kullananlar arasında yer alan Platon bu eserinde, ölüm cezasına çarptırılan Sokrates'i kurtarmak için zindana gelen Kriton'un Sokrates'i kaçırmak için ikna etme çabasını ve Sokrates'in her defasında buna karşı koyuşunu okuyoruz. Sokrates'in Savunması adlı kitabın üçüncü bölümünü oluşturan bu eserde karşı koyuşunun nedeni ise, "savunduğum doğru düşünceleri başım derde girince değiştiremem, bunlara yüz çeviremem" tarzında açıklıyor ve "insan bilerek hiçbir zaman doğruluktan ayrılmamalı mı yoksa kimi durumlarda doğrulardan ayrılabilir mi?" diye bizlere soru yöneltiyor. . . Yine çok severek okuduğum bir kitap oldu, özellikle yasa ve devletin kişiselleştirildiği kısmı çok beğendim. Bu kısımda Sokrates Yasa ve Devlet'i konuşturuyor ve (Sokrates'e) "Senin yaptığın yasalara karşı çıkmak ve dolayısıyla devleti yıkmak değil midir, hangi devlet ayakta kalabilir yargı ayaklar altına alınırsa diyor" ve "seni biz doğurduk, yetiştirdik ve eğittik ve tıpkı senin nasıl babanla hak eşitliğin yoksa ve ona karşı çıkamıyor, ona yanıt veremiyorsan bunu bize nasıl yaparsın" tarzında bir diyalog oluşuyor aralarında. Herkese keyifli okumalar.. (9 ocak 2020 bookstagram incelememden)
Kriton ya da Görev Üstüne
Kriton ya da Görev ÜstünePlaton (Eflatun) · Can Yayınları · 20201,975 okunma
Reklam
56 syf.
8/10 puan verdi
·
3 saatte okudu
Can kısa klasiklerinden okuduğum 8. kitap. Sokrates’in infazından önceki gün, öğrencilerinden Kriton’un onu kaçmaya ikna etmek için zindanına geldiğinde gerçekleşen konuşmaların epik bir dille aktarılmış hali. Sokrates’in cezasına boyun eğmek istemesi ve buna karşı çıkan dostlarını kınaması bir yana, çarpıcı bir süper ego- ego çatışmasına şahit olunuyor. Kitapta Sokrates’in devlet ağzından devleti yücelttiği şöyle enteresan bir söylem var; “Ne yapıyorsun peki sen,” diye sürdürürler o zaman sözlerini, “seni bize bağlayan anlaşmayı bozmaktan, verdiğin sözleri ayaklar altına almaktan başka? Oysa biz seni zorlamadık, aldatmadık, çabucak bir karar ver de demedik. Bak, yetmiş yılın olmuş düşünmek için; bizden hoşlanmadıysan, anlaşmanın maddeleri sana yeterince adaletli görünmediyse, çekip gidebilirdin rahatça. Ama sen ne Lakedaimonia’yı yeğledin ne adım başı övdüğün Girit’i ne de başka herhangi bir Yunan ya da barbar kentini. Topallardan, körlerden, yatalaklardan daha az dışarı çıktın bu kentten, öylesine hoşnuttun; kim bir kenti sevebilir yasalarını sevmeden?” Sokrates günümüzde yaşasaydı hangi partili olurdu merak ediyorum :) Aynı görüşlerde olamayacağı muhakkak. Çevirisi iyi olan nadir bir kısa klasikti. Farklı bir açıdan devlet kavramını anlamlandırmak için okunabilir.
Kriton ya da Görev Üstüne
Kriton ya da Görev ÜstünePlaton (Eflatun) · Can Yayınları · 20201,975 okunma
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Mükemmel!
Tek nefeste bitirdim. Öyle güzel düşündürdü ki... Sokrates çok adaletli, erdemli bir insan! Normalde bu kitapdan önce kesinlikle
Sokratesin Savunması
Sokratesin Savunması
okunması gerekiyormuş ama ben öyle okumadım. Olay kısaca şu: Sokrates bir hata yapmış ve mahkemeye çıkmış. Arkadaşı Kriton, gel kaçalım başka yerlere gidelim, ölme boşu boşuna, dese de Sokrates bu öneriyi kabul etmiyor ve neden etmediğini bu kitapta anlatıyor. Vatana bağlılığı ve kötülüğe kötülükle, eğriliğe eğrilikle cevap verilmemesi gerektiğini anlatan bir kitap. Tavsiye ederim!
Kriton
KritonPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 20171,975 okunma
60 syf.
9/10 puan verdi
Düşüncelerini çoğunluğun gölgesine esir etme.
Çok kısa ve güzel bir kitap. Savunduğun düşünceleri hiçbir durumda ikinci bir plana atmamayı ve çoğunluğun esiri olmak yerine doğrunun azınlığından taraf olmayı vurguluyor. Aslında unutanlar için insan olmanın en küçük özelliklerinden birini hatırlatır gibi. "Her zaman kanılarım ve duygularım içinde en doğru bulduğum düşünceye uyan bir insanım." Bu alıntı benim de kendi yaşamımda uyguladığım felsefelerden biri olduğu için kendime en yakın hissettiğim alıntı oldu. Sonucu kimi zaman hüsrana uğratsa da, en doğru bildiğin ve içine sinerek uygulamaya geçirdiğin hiçbir düşünceden pişmanlık duymazsın. Çünkü eğriyi ve doğruyu tartarak karar vermeni sağlayan o anki koşullardır. Okurken keyif aldım, sizlerin de keyif alcağına inanarak okur arkadaşlarıma da tavsiye ederim.♡
Kriton
KritonPlaton (Eflatun) · Kabalcı Yayınları · 20071,975 okunma
64 syf.
·
Puan vermedi
·
2 saatte okudu
Kitapta Sokrates'in felsefi düşünceleri ele alınmaktadır. Sokrates ölmeden önce, Kriton ile Sokrates arasında geçen konuşmayı Platon anlatmaktadır. Ayrıca, Kriton'un bu konuşmasında Sokrates'e derin bir sevgi beslediğini ve ne kadar çok saygı duyduğunu konuşmalarından görmekteyiz. Güzel bir kitap, öncesinde Sokrates'in savunması kitabı okunmalı.
Kriton
KritonPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 20171,975 okunma
60 syf.
·
Puan vermedi
Sokrates ölüme mahkûm edilmiştir; suçu devletin tanrılarını inkâr etmek, gençleri yoldan çıkarmaktır. Dostu ve öğrencisi Kriton, öteki dostlarının da yardımıyla, suçsuzluğuna inandığı Sokrates'i hapishaneden kaçırmak, ölümden kurtarmak ister. Ancak bu kaçırma eylemine engel olan dış etkenler değil, Sokrates'in kendisidir. Sokrates neden kaçmak istemez? İşte Kriton diyalogunda Sokrates bu nedenleri ortaya koyar ve kaçmak ya da sürgünü kabullenmek yerine neden Atina'da kalıp ölümü yeğlediğine inandırmaya çalışır Kriton'u.  İlk kez Yunanca-Türkçe olarak çevrilen bu küçük ama içeriği derin yapıtında Platon Sokrates'in, kaçıp yasaları çiğnemektense ölümü yeğ tutan bir filozofun son gününü ölümsüzleştirir ve böylece ölürken bile düşüncelerinden ödün vermeyen felsefenin bu büyük şehidini anıtlaştırır.
Kriton
KritonPlaton (Eflatun) · Kabalcı Yayınları · 20071,975 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.