Küçük Havuzdaki Büyük Balık

Küçük Havuzdaki Büyük Balık Konusu

Her ne kadar sanat ve siyaset konuları hikâye konusunda önemli bir rol oynasa da, Küçük Havuzdaki Büyük Balık öncelikle geleneksel, sürükleyici ve eğlenceli bir mizah hikâyesidir. Ha Jin'in anlatımında Çinli işçi sınıfının kaba ve pervasız tonu da hissedilmektedir. -The New York Times Kitap Eleştirisi- Ha Jin'in Küçük Havuzdaki Büyük Balık isimli ödüllü kurgu hikâyesi, Batılı okuyucuları kendi anavatanı olan Çin'deki günlük hayatın zengin yansımalarıyla aydınlatmaktadır. Jin'in bu ilk romanı fırçasını köyünü yöneten güçlü parti bürokratlarına karşı bir silah gibi kullanan amatör bir hat sanatçısının kara mizah portresidir. (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Ha Jin
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 58 dk.Sayfa Sayısı: 175Yayınlanma Tarihi: Ekim 2010Yayınevi: Bilim & Gönül Yayınevi
ISBN: 9786058868830Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Hakan Öz

@Rail
17 Aralık 2020 19:37
8/10 puan verdi
"Kötü insanlar kötü kaderler yaratırlar." Sayfa 113'te bulunan bu cümle kitabın içeriğini anlatmaya yeterli olmasa bile kitabın seyri bu konu üzerinden gerçekleşiyor. Yetenekli Shao Bin ve karısı Meilan bir ev hayali kurarken kendilerine yine ev çıkmaz ve Bin, bu konunun peşine düşer. Sanat becerisini de konuşturarak birkaç kez Müdür Ma ve Sekreter Liu'yu eleştirir. Bunun üzerine Ma ve Liu, Shao Bin'e mobbing uygulamaya başlarlar. Shao Bin ise kitabın adı gibi "küçük havuzdaki büyük balık" olduğunu gösterecektir.
5 etkileşim
Volkan Karasu

Volkan Karasu

@VolkanKarasu
03 Kasım 2020 12:16
10/10 puan verdi
Gerçek bir mücadele örneği , kalemin azmin haklı olmanın verdiği gücün haksızlıklar karşısında zafer kazanması .İnsan ne olursa olsun kendisine sınır koymamalı .
9 etkileşim
Yusuf Özyaman

Yusuf Özyaman

@Yusuf4427
08 Ağustos 2019 12:46
9/10 puan verdi
Çin'deki toplumsal-sosyal yapıyı, adaletsizliği, parti ve politik güçlerin içinde yaşanan mütevazi bir hayatı anlatıyor. Shao Bin baş kahramanı sanatsal kişiliği olan ancak liderler tarafından ezilen bir işçidir. Başından geçen olaylar eğlenceli ve sürükleyici bir şekilde işlenmiş.
10 etkileşim

45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Ha JinYazar · 5 kitap
Ha Jin 1956'da Çin'de, Liaoning'de doğdu. 14 yaşında gönüllü olarak Kızıl Ordu’ya katıldı ve altı yılını 'Halkın Kurtuluş Ordusu'nda hizmet ederek geçirdi. 1985'te Çin'den ayrılarak Amerika'ya, burs kazandığı Brandies Üniversite'sine doktora yapmaya gitti. Bekleyiş'ten başka In the Pond (Havuzda) isimli bir romanı, iki şiir ve iki de öykü kitabı vardır. Öykü kitaplarından Under the Red Flag (Kızıl Bayrağın Altında) 1996 Flannery O'Connor Öykü Ödülü'nü; Ocean of the Words (Sözcükler Okyanusu) 1997 PEN/Hemingway Ödülü'nü kazandı. Son kitabı 'Bekleyiş' olan Ha Jin, Atlanta'da Emory Üniversitesi'nde İngilizce Profesörü'dür. Çin asıllı bir Amerikalı olan Ha Jin, 1999 National Book Award, 2000 ve 2005 PEN/Faulkner Award, 1997 Flannery O’Connor Award , 1997 PEN/Hemingway Award ve Asian American Literary Award gibi ödüllerin sahibi ve Pulitzer ve Kiriyama Pacific Rim Book Ödülü finalisti bir yazar ve şair. Üç yıl sonra ordudan eğitim amacıyla ayrıldığında, devam etmekte olan Kültür Devrimi bütün üniversiteleri kapatmıştır ve Jin demiryollarında telgraf operatörü olarak çalışmaya ve radyodan dinleyerek İngilizce öğrenmeye başlamıştır. 1977’de üniversiteler tekrar açıldığında son tercihi olan İngilizceyi okumak zorunda kalır, 1984’te yüksek lisansını da yapar. 1985’de ABD’ye öğrenci vizesi ile Amerikan edebiyatı doktorası için geldiğinde bir daha Çin’e hiç geri dönmeyeceğini bilmemektedir. Brandeis Üniversitesi’nde ayrıca yazarlık dersleri de alır. Bursu bittiğinde gece bekçiliği ve komilik gibi işlerde çalışır. 1989 Tianamen Meydanındaki katliamda halen Amerikadadır ve 1993 yılında doktorasını tamamlamasına rağmen artık geri dönmekten vazgeçer. Ha Jin takma adıyla ve İngilizce olarak yazmaya başlar. 1997’de Çin hükümeti pasaportunu yenilemeyi reddettiğinde artık İngilizce hikâyeleriyle ödül kazanan bir yazar olmuştur.

Küçük Havuzdaki Büyük Balık Sözleri ve Alıntılar

23 Ağustos 16:34
Bir insan meyve çaldıysa fırsatını bulduğunda meyve bahçesi de çalar.

23 Ağustos 19:02
Mutluluğun kişiye özel bir şey olduğunu ve başkalarıyla paylaşılamayacağını öğrenmişti.
12 etkileşim

23 Ağustos 20:13
Kötü insanlar kötü kaderler yaratırlar.
8 etkileşim

@Cirakyazar
14 Haziran 2021 23:08
Çincede "kaplumbağa" ve "aldatılan koca" kelimelerinin sesleri yakındır. Aynı zamanda kaplumbağa bazı Çinliler tarafından ahlaksız ve kötü olarak kabul edilir. Bu mantıkla, Çincedeki "kara kaplumbağa" kelimesi "pezevenk" anlamında da kullanılmaktadır.

@Cirakyazar
14 Haziran 2021 22:47
Tahıl suyu, Çinlilerin içmek için ürettiği alkolün yapımında kullanıldığı için kıymetli bir hediye olarak görülmektedir.

Küçük Havuzdaki Büyük Balık İletileri

Henüz kayıt yok