Temel Meseleler

Kültür Davamız

Salih Mirzabeyoğlu
"Bu kitap, Cumhuriyet sonrası kavruk nesillerin ilk ciddi fikir sesi ve ilk çileli nefs murakabesi eseridir." "Fikir çilesi haysiyetinin müstesna genci Salih Mirzabeyoğluna..." Bize ağuşunu açmış. Takdirkârıyım! Necip Fazıl Kısakürek
181 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

181 syf.
10/10 puan verdi
Salih Mirzabeyoğlu
Salih Mirzabeyoğlu
Kültür Davamız
Kültür Davamız
Bu kitap hakkında aslında çok uzun bir incelemeye gerek yok çünkü Üstad
Necip Fazıl Kısakürek
Necip Fazıl Kısakürek
kitabın ön sözü niteliğin de kitap hakkında yazdığı söz de der ki "Bu kitap, Cumhuriyet sonrası kavruk nesillerin ilk ciddi fikir sesi ve ilk çileli nefs murakabesi eseridir." Gerçekten eser İslami açıdan ve İslam nizamı ve İslam'la açıklanabilir kavramları İslam açısından açıklayarak müthiş bir İslami felsefe kitabı olmuştur. Kitabın pek çok konuya değinilmiş ayrıca pek olgu da ayrı ayrı veya bir bütün olarak ele alınmış. Bir felsefe kitabı olduğu için yer yer ağır bir kitaptı, bu yüzden kitabın tam anlamıyla kavranması için iki/üç defa yani tekrar okunması gerekilen bir kitap olduğunu düşünüyorum... Kitabın içerisinde bazı kafama takılan sorulara da cevap bulur gibi oldum... Örneğin ruh konusunda bazen kafama takılan bir kaç soru vardı bu kitap da o açıdan bazı sorularıma tatmin edici cevaplar buldum diyebilirim. Güzel okunması gereken bir eser...
Kültür Davamız
Kültür DavamızSalih Mirzabeyoğlu · İBDA Yayınları · 199374 okunma
181 syf.
9/10 puan verdi
·
86 günde okudu
Necip Fazıl'ın 'Bu kitap Cumhuriyet sonrası kavruk nesillerin ilk ciddi fikir sesi ve çileli nefs murakabesidir' diye tarif ettiği eser hakkında ne denebilir ki?Müslüman Türk gençliği ruh köküne tekrardan sımsıkı bağlanmak ve yeniden eskimez yeni,solmaz rengi akıllara kazımak istiyorsa Büyük Doğu Külliyatı ve yakın geçmişte vefat etmiş Salih Mirzabeyoğlu'nun İbda külliyatını fehmedip süzüp gerektiği yerde tashih edip fikri,aksiyona dönüştürmelidir. Surda açılan gediğe manasız manasız bakmak yerine harekete geçmenin vakti geldi de geçmiyor mu artık?
Kültür Davamız
Kültür DavamızSalih Mirzabeyoğlu · İBDA Yayınları · 199374 okunma
181 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Kültür Davamız (Temel Meseleler)
Salih Mirzabeyoğlu’nun 1981 yılında İbda yayınlarının 6. sırasında yayınlanan temel eserlerinden biridir. “Şuur Süzgeci”, “Varlık ve Oluş”, “Varlık ve Zaman”, “Diyalektik ve Ahlâk”, “Ruhçuluk ve Keyfiyetçilik”, “Hürriyetin İzlenişi” gibi mücerret meseleleri ele alır ve İbda Fikriyatı’nın “Şuur Süzgeci” ölçülerini ortaya koyar. İbda Külliyatı’nın en zor okunan fakat İbda’nın dil ve anlayışına nüfuz etmek için en çok okunması gereken eseridir. Nitekim Üstad Necip Fazıl tarafından şöyle takdim edilmiştir: “Bu kitap, Cumhuriyet sonrası kavruk nesillerin ilk ciddi fikir sesi ve ilk çileli nefs murakabesi eseridir!” – “Biz “Mutlak Fikre” nisbet içindeyiz, bizim dışımızdaki ruhçular ve maddeciler ise değil… Biz “Mutlak Fikre” uygunluğumuz nisbetinde eşya ve hâdiseye “bütünlük şuuru” ile yaklaşırken, onlar ayrı ayrı ve parça parça hakikatlerden kurulu fikirlerine nisbet içinde; ayrı ayrı ve parça parça hakikatlere ererken, “bütünlük şuuru”nu kaybetmekteler.”
Kültür Davamız
Kültür DavamızSalih Mirzabeyoğlu · İBDA Yayınları · 199374 okunma
181 syf.
9/10 puan verdi
Üstad Necip Fazıl Kısakürek'in "Bu kitap Cumhuriyet sonrası kavruk nesillerin ilk ciddi fikir sesi ve ilk çileli nefis murakabesi eseridir" ve yazarımız hakkında "Takdirkarıyım" diyerek, tasdiklemiş olduğu bu eser Kültür Davamızı, İbda diyalektiğini bize telkin etmekte oldukça zengin... Kitabın ihtiva ettiği "Ruh", "Akıl", "Nefis", "Ahlak", "Devlet", "Din", vs. gibi bir çok konunun tamamı oldukça dikkat çekici. Cümleleri oku-geç yapamıyoruz maalesef. Her cümlenin, her satırın üzerinde uzun uzadıya tefekkür etmemizi istemiş kavruk nesillerin ilk ciddi fikir sesi. Daha önce birkaç eseriyle hemhâl olmama rağmen, en ağırı bu eseri idi. Zorlandım fakat Mirzabeyoğlu'nu daha iyi tanıdım. Tefekkür dünyamı aydınlattım. O da bu eseri yazarken muhataplarını muhkem seçmek istemiş elbet. Ne kadar sağlamız orası muamma ama anlamak ve hissetmek için bir çaba sarf ettiğimiz aşikardır. "Hakikati, söyleyene bakarak öğrenme; Hakikati öğren, söyleyeni de öğrenirsin."
Kültür Davamız
Kültür DavamızSalih Mirzabeyoğlu · İBDA Yayınları · 199374 okunma
181 syf.
·
Puan vermedi
Salih Mirzabeyoğlu ulaşılamaza ulaşmaya çalışıyor
Salih Mirzabeyoğlunun fikir hayatında ruhu anlamaya ve anlamlandırmaya çalışmasına tanık oluyoruz. Tasavvuftan Gazali ve İbni Arabiden kokular taşıyor fikirleri. Fakat ruh ile alakalı anlama çabaları maalesef entelektüel bir fikir jimnastiği çabasından fazlası değil. Ruhu anlamak mümkün olmadığı gibi onun hakkında ki bilgimizi Allahın (cc) çok kısıtlı bıraktığı herkesin malumudur. Fakat kendisi bir mücerret fikir eri olarak yakışanı yapmış Salih Mirzabeyoğlunun üstünde hiçte bol durmamış bu cümleler. Fakat Salih Mirzabeyoğlu dahada ileri giderek zaman ve mekanı anlamaya çalışıyor. Bunu ise zamansız ve mekansızlık kavramlarıyla hatta yokluk kavramıyla yapmaya çalışıyor. Çünkü her şey zıttıyla anlaşılır fikrine sarılmış. Fakat idrakin aczini idrakta bir ilimdir ve Salih Mirzabeyoğlu bu kitabı yazarken insan idrakinin ulaşamadığı yerlere tırmanmaya çalışarak çok iyi bildiği bu cümleyi unutmuş. Veya daha bu kitabı yazarken bu ilme vakıf değildi.
Kültür Davamız
Kültür DavamızSalih Mirzabeyoğlu · İBDA Yayınları · 199374 okunma

Yazar Hakkında

Salih Mirzabeyoğlu
Salih MirzabeyoğluYazar · 65 kitap
Salih Mirzabeyoğlu ya da gerçek adıyla Salih İzzet Erdiş ( 10 Mayıs 1950; Erzincan, Türkiye – 16 Mayıs 2018; İstanbul, Türkiye), İslami Büyük Doğu Akıncıları Cephesi (İBDA/C) örgütü lideri olma suçuyla ömür boyu hapse mahkûm olan ve 22 Temmuz 2014'te yeniden yargılama talebi kabul edilerek tahliye olan Kürt asıllı Türk şair, yazar. Salih Mirzabeyoğlu, Erzincan'da dünyaya geldi. İlkokulu 1965 yılında Eskişehir'de Fatih İlkokulu'nda, ortaokulu 1968 yılında Mehmetçik Ortaokulu'nda tamamladı. Yazı ve şiirleri lise yıllarında Babıali'de Sabah gazetesinde yayımlanmaya başladı. 15 yaşında Necip Fazıl Kısakürek ile karşılaştı ve Nakşibendî tarikatına katıldı. Mirzabeyoğlu'nun ismi 1970'lerde duyulmaya başladı. İslâmî gençlik hareketlerinden biri olan Akıncılar'ın kurucusuydu. Gençliğinden itibaren "Millî Görüş" gömleğini üstüne giymişti. Salih Mirzabeyoğlu'nun genç yaşına rağmen sözüne itibar ediliyordu. Konferanslar veriyor, çevresinde gençler toplanıyordu. Akıncılar Derneği’nin politikalarının savunulduğu Gölge ve Akıncı Güç gibi dergileri çıkarttı. 1975'te Gölge dergisini çıkarttı ve ilk defa Mirzabeyoğlu soyadını orada kullandı. 12 Eylül Darbesi'nde sağ kesimin mağdur edilen isimleri arasında öne çıktı. Diğer siyâsî suçlular gibi Sıkı Yönetim İdaresi tarafından hakkında tutuklama kararı çıkartıldı ama bu süreçte tutuklanamadı. 1984 yılından itibaren yazı hayatına ve Büyük Doğu ve İBDA-C hareketindeki faaliyetlerine ağırlık verdi. 1991 yılında Körfez Savaşı'nın akabinde oluşan siyasi atmosfer içinde tutuklandı. İstanbul 6 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM), 1999 yılında İBDA-C lideri Salih İzzet Erdiş’i (Salih Mirzabeyoğlu) "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak" suçundan, eski TCK’nın 146/1. maddesi uyarınca idam cezasına çarptırıldı. Erdiş hakkında verilen idam cezası, 23 Eylül 2002 tarihinde uyarlama yapılarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrildi. 2014 yılında yeniden yargılanma talebi mahkeme tarafından kabule değer görüldü ve Bolu F Tipi Cezaevi'nden tahliye edildi. 2018 yılında beyin kanaması nedeniyle Yalova Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. 7 Mayıs'ta beyin ölümü gerçekleşen, daha sonra İstanbul'daki Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne nakledilen Mirzabeyoğlu, 16 Mayıs 2018'de 68 yaşında hayatını kaybetti.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.