Kültürel Mirasımızı Tenkid Zarureti

Mehmed Said Hatiboğlu
On dört asırlık kültürümüzün ilmî tahlil ve değerlendirmesi yapılmadığı için Müslümanlar dinlerini tam tatbik etmeyip geri kaldıkları gibi tatbik edilmeyen İslam’ın yerini Batılı sistemler almıştır. Bu tespitlerle beraber cevabı verilmesi gereken esas mesele, Müslümanların niçin dinlerini tatbik etmemiş olduklarıdır. Acaba tatbik edecekleri İslam’ı bilmiyorlar mıydı yahut bildikleri İslam geçerliliğini kaybettiği için başka sistemlerden medet umar hâle mi gelmişlerdi? Bu kitap, İslam’ı tatbik etmenin önündeki engelleri göstermekte ve kültürel mirasımızın niçin tenkit edilerek yorumlanması gerektiğini ele almaktadır.
Kitabın Konusu:
162 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

162 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Her bir cümlesini alıntı olarak paylaşmak isterdim ki maalesef bunu pek yapamam. Yazarı yeni tanımış olmama rağmen, neden daha önce hiç kendisini ve eserlerini okumadım diye hayıflanıyorum. Her şeyiyle mükemmel bir kitap. Gerçekten de bizlerin de bazen oturup kültürel mirasımızı tenkit etmemiz lazım. Bir şeylere, özellikle de din alanında direk duyduğumuz her şeyi benimsemememiz lazım. Bu sorgulamalar; alimler hakkında olabilir, imamlar hakkında olabilir, mezhepler hakkında olabilir, hadis, fıkıh vb. şeyler hakkında olabilir. Bugün İslam dünyasının geldiği noktayı hepimiz ne yazık ki biliyoruz. İslam'ı bütün kurallarıyla yaşıyormuş gibi yaşamak, ama aslında hiç yaşamamış gibi olmak! Hz. Muhammed’e indirilen Kur'an'a inanmayan 'bir gurup insanlar' onun üzerinden pek çok şey atıp tutmuşlardır. Ama hiçbirinde başarılı olamamışlardır. Durum böyle olunca da bu vasıfsız insanlar bu sefer de, ölümünden sonra Hz. Muhammed'e ait olmayan hadisleri Ona isnad etmişlerdir. Bütün bir insanlığa onu, ona ait olmayan bu saçma sapan hadislerle tanıtmışlardır. İslam dininin geldiği yer tam da burası, böyle karmakarışık duygularla müminlerin kalplerine bir perde indirmişlerdir. Allah affetsin diyorum ve bu kitabı da okumanızı kesinlikle tavsiye ediyorum. Ayrıca yazarı da bilmeyenler lütfen bir baksınlar ve böyle bir şahsı kaçırmasınlar derim. Günümüzde böyle insanlarla olmak ve onlar gibilerini tanımak ne güzel! Selametle.
Kültürel Mirasımızı Tenkid Zarureti
Kültürel Mirasımızı Tenkid ZaruretiMehmed Said Hatiboğlu · Otto Yayınları · 200944 okunma
162 syf.
·
Puan vermedi
Müslümanlar niçin dinlerini tatbik etmiyorlar ? Acaba tatbik edecekleri İslamı mı bilmiyorlar ? Yahut bildikleri İslam geçerliliğini kaybettiği için başka sistemlerden meded umar hâle mi geldiler ?
Kültürel Mirasımızı Tenkid Zarureti
Kültürel Mirasımızı Tenkid ZaruretiMehmed Said Hatiboğlu · Otto Yayınları · 200944 okunma
162 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
''İslâm, toplumun bütün meselelerini, doğruluk, güzellik, adalet, eşitlik... isteyen Kur'anî prensiplerin ışığı altında çözüme kavuşturmaya talib bir nizamdır. Bu nizamı herkesten önce müslümanlar öğrenmek, yapılmış yanlışları düzeltmek, mevcud eksiklikleri tamamlamak durumundadırlar.''
Kültürel Mirasımızı Tenkid Zarureti
Kültürel Mirasımızı Tenkid ZaruretiMehmed Said Hatiboğlu · Otto Yayınları · 200944 okunma

Yazar Hakkında

Mehmed Said Hatiboğlu
Mehmed Said HatiboğluYazar · 10 kitap
Burdur’da doğdu (25.09.1933). Bölgesinin "Hatib Hoca" lakabıyla maruf âlimi olan babasının 1945’te vefatı üzerine, onun kütübhanesine sahib çıkmak gayesiyle okul değiştirdi. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde okudu (1954-1958). Tayyib Okiç’in (1902-1977) asistanlığına tayin edildi (1959). İslâmî Tenkîd Zihniyeti ve Hadîs Tenkidinin Doğuşu isimli teziyle Doktor (1962); Hz. Peygamber’in Vefatından Emevîlerin Sonuna Kadar Siyâsî-İctimâî Hâdiselerle Hadîs Münâsebetleri isimli teziyle Doçent (1967); Hilafetin Kureyşliliği isimli teziyle Profesör oldu (1978). 1986-1998 yılları arasında İslâmî Araştırmalar dergisinin Editörlüğünü yürüttü. Aynı fakülteden emekli oldu (2000). Çalışmalarına devam eden Hatiboğlu, hâlen, islâmiyât Üç Aylık Araştırma Dergisi’nin editörlüğünü yürütmektedir.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.