Kur'an'a Göre Dört Terim

Ebu'l A'lâ el-Mevdudi

Kur'an'a Göre Dört Terim Konusu

İnsan, İlah'ın ne olduğunu, Rabb'ın ne anlama geldiğini, İbadetin neden ibaret olduğunu, Dinin neye dendiğini anlamazsa, şüphesiz, Kur'an-ı Kerim'in tamamı onun gözleri önünden manasından hiçbir şey anlaşılmayan, gelişi güzel bir söz yığını gibi geçer gider. Bu durumda da Tevhid'in hakikatini bilemez; şirkin mahiyetini kavrayamaz. İbadetini Allah'a tahsis etmeye gücü yetmediği gibi, dininde de ihlasla Allah'a yönelemez. Bu dört terimin ifade etmek istediği mana, şahsın zihninde kapalı, karışık kalırsa ve onların manaları hakkında insanın bilgisi noksan olursa, tabi ki ona Kur'an-ı Kerim'in hidayet ve irşad adına sunduğu şeyler de karışık görünür. Kur'an-ı Kerim'e inanmakla beraber inancı ile bütün amelleri noksan kalır. (Arka Kapak)
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 34 dk.Sayfa Sayısı: 126Yayınlanma Tarihi: Aralık 2000Yayınevi: Beyan Yayıncılık
ISBN: 9789754730258Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Türler:

Puan

8.810 üzerinden
311 Puan · 67 İnceleme

Kur'an'a Göre Dört Terim Yorumları ve İncelemeleri

Tümünü gör
Ehlen Sehlen

Ehlen Sehlen

@ehlenwesehlen
·
24 Kasım 2012 20:03
Puan vermedi
16 ciltlik Fizilal el-Kur'an Tefsirinin yazarı Şehid Seyyid Kutub tefsirinin yarısını yazdıktan sonra bu kitap yayınlanıyor. Seyyid Kutub bu kitabı okuduktan sonra tefsirini yeniden yazmak zorunda kaldığını söylüyor.
37 etkileşim
Seda Arslan Eryiğit

Seda Arslan Eryiğit

@Seda137313
·
18 Ocak 13:40
10/10 puan verdi
Çok ince ama gerçekten müthiş ve çok önemli bilgilerin dolu olduğu bir kitap. Mutlaka ama mutlaka okuyun. Orda yazılanları iyice anlayıp kavradığınızda Kur'anı ve İslamı anlamış olursunuz.
5 etkileşim
NAlan

NAlan

@N_A_L_A_N
·
11 Ağustos 2022 10:08
10/10 puan verdi
Kur'an'ı Kerim'i okumak anlamak adına verdiğimiz tüm çaba , kavramların anlaşılması konusunda göstereceğimiz hassasiyet ile, boşa gitmemiş olacaktır. Kavramlar,kelimeler ile anlarız, anlaşırız.Bu konuya ehemmiyet vermeden yapacağımız Kur'an,meal,tefsir okumaları ne yazık ki anlamsız olacak. Kitap bize Kur'an'ı Kerim'de geçen temel 4 kelimeyi anlatıyor. Sözlükte karşıladığı tek kelime olarak değil,birer kavram olarak açıklıyor. İlah , Rabb, İbadet ,din ne anlama geliyor bilmeden amel etmek zorunda olduğumuz Kur'an-ı Kerim'i anlamak yaşamak imkansız. Kur'an'ı okumaya nerden başlamalı? İşte tam buradan kavramlardan.
18 etkileşim
MEMET ÖNÜL

MEMET ÖNÜL

@12345Muhammed
·
10 Ocak 14:07
Puan vermedi
Yazarın yazmış olduğu eser başlıkta belirtirdiği üzere 4 konu üzerinde işlenmektedir ( Rab, İlah, İbadet ve Din) eser'in muhtevası bakımından yazarın eski büyük alimlerden esinlendiği görülmektedir (İmam Gazali hasan-ı Basri İmam rabbani vs.) Çünkü yazar inceliklere değinirken sıraladığımız
11 etkileşim
Ahmet

Ahmet

@_Ahmet_Ertas
·
08 Ağustos 2021 19:01
Puan vermedi
KİTAB HAKKINDA... İnsan, İlah’ın ne olduğunu, Rabb'ın ne anlama geldiğini, ibadetin neden ibaret olduğunu, Dinin neye dendiğini anlamazsa, şüphesiz, Kur'an-ı Kerim'in tamamı onun gözleri önünden, manasından hiçbir şey anlaşılmayan, gelişi güzel bir söz yığını gibi geçer gider. Bu durumda da Tevhid'in hakikatini bilemez; şirkin mahiyetini kavrayamaz. ibadetini Allah'a tahsis etmeye gücü yetmediği gibi, dininde de ihlasla Allah'a yönelemez. Bu dört terimin ifade etmek istediği mana, şahsın zihninde kapalı, karışık kalırsa ve onların manaları hakkında insanın bilgisi noksan olursa, tabi ki ona Kur'an-ı Kerim'in hidayet ve irşad adına sunduğu şeyler de karışık görünür. Kur'an-ı Kerim'e inanmakla beraber inancı ile bütün amelleri noksan kalır.
21 etkileşim

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 60.0
Erkek% 40.0
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

Ebu'l A'lâ el-Mevdudi
Ebu'l A'lâ el-MevdudiYazar · 105 kitap
Mevdudi, 25 Eylül 1903 yılında Pakistan'ın Haydarabad Dekran bölgesinde doğdu. Hint Yarımadası'nın büyük alim yetiştiren ailelerinden birine mensup olan Mevdudi'nin babası, çocuğunu İngiliz eğitiminden uzak özel bir eğitimle yetiştirdi. Özel öğretmenlerden aldığı derslerle yetişen Mevdudi; İngilizce, Arapça ve Farsça öğrendi. 1920'de babasının vefatı üzerine çalışma hayatına atıldı ve 17 yaşında iken Hint Kıtası Müslümanlarının büyük ilgi ile izlediği el Camiat Gazetesi'nin yazı işleri müdürlüğüne getirildi. Daha sonra Tercüman'ul Kur'an adıyla bir gazete çıkarmaya başladı. 1941 yılında Cemaat-i İslâmiyye'yi kurdu ve 1976 yılına kadar bu teşkilatın liderliğini sürdürdü. Ebû'l-A'la Mevdûdî, fıkıh, ekonomi, siyaset, tarih, siyer, sosyoloji, kültür tarihi ve Kur'an bilimleriyle ilgili önemli eserler yazdı ve bu eserleri dünyanın neredeyse bütün dillerine çevrildi. Yüzyılımızın en büyük bilginleri arasından yer alan Mevdûdi, 22 Eylül 1979'da Amerika'da tedavi gördüğü Buffalo Hastahanesi'nde vefat etti.

Kur'an'a Göre Dört Terim Sözleri ve Alıntılar

Tümünü gör
Burak BİROĞLU

Burak BİROĞLU

@burakbiroglu
·
13 Nisan 12:17
Nizamda bütün yetki ve güçlerin sahibi de yine o bir tek ilahtır. Bu nizamın yaratılmasında başka bir varlığın herhangi bir şekilde herhangi bir katkısı söz konusu değildir. Bu nizamın yönetim ve idaresinde herhangi bir kimsenin rolü yoktur ve O’nun hakimiyeti mutlaktır, ortaksızdır. Merkezi otoritenin sahibi olması itibariyle, tek bir ilah olan yüce Allah, hem metafizik manada, hem de siyasi, ahlaki ve toplumsal manada Rabb’dir. Yegane mabudumuz O’dur. O’dur secde ve rüku edilecek olan. O’dur duaların ulaşacağı hedef. O’dur tevekkül ve itimadın destekçisi. O’dur gereksinimlerin kefili.Aynı şekilde padişah da O’dur, mülkün sahibi de O. Kanun koyucu da O’dur, emretme ve nehyetme yetkisine sahip olan da O.
24 etkileşim
Burak BİROĞLU

Burak BİROĞLU

@burakbiroglu
·
12 Nisan 10:35
Allah’ın izni olmadan herhangi bir kimsenin koymuş olduğu örf, kanun ve sistemi caiz görenlerin, söz konusu kanun koyucuyu Allah’a ilahlıkta ortak koştukları açıkça ortadadır.
22 etkileşim
John Steinbeck/ Lev Tolstoy/ Yaşar Kemal

John Steinbeck/ Lev Tolstoy/ Yaşar Kemal

@isakcn
·
31 Mart 18:18
Allahtan başka ilah yoktur
17 etkileşim
Burak BİROĞLU

Burak BİROĞLU

@burakbiroglu
·
13 Nisan 13:39
Kur’an terminolojisinde tağut kavramıyla,Allah’a isyan ederek Allah’ın mülkünde kendi buyruk ve yasalarını hakim kılmaya çalışan ve O’nun kullarını ya zorbalık ve terörle yada vaad,ulufe veya propaganda gibi aldatıcı yollarla kendisine itaat ve kulluğa çağıran her türlü devlet,hükümet,düzen,sistem,önder,kişi ve zümre ifade edilmektedir. Kur’an’a göre bu tür sistem, kişi yada zümrelere boyun eğmek ve ona itaat ederek onun koyduğu buyruk ve yasalara bilerek isteyerek uymak açıkça tağuta kulluk,tağuta ibadet etmek demektir.
15 etkileşim
Burak BİROĞLU

Burak BİROĞLU

@burakbiroglu
·
13 Nisan 14:03
Kur’an’ın davetini sınırlı bir düşünceyle anlayıp, iman eden kimseler, O’na eksik bir şekilde tabi olurlar. İbadet kavramının diğer anlamlarını Allah’tan başka kişi, güç ve nesnelere hasretme tehlikesini bünyelerinde sürekli taşırlar. Bu da onlar için şirke açılan bir kapıyı ifade etmektedir. Dolayısıyla Tevhid inancı sürekli tehlike içindedir.
14 etkileşim

Kur'an'a Göre Dört Terim İletileri

Tümünü gör
KURANDA 4 terim
Kur’an’da Dört Terim
Kur’an’da Dört Terim
İlah, Rab, Din ve İbadet, tüm Kur’an mesajının temelini oluşturan dört terimdir. Kur’an, baştan sona sayfalarında Allahu Teala’nın bir ve tek ilah, tek başına rab olduğunu; O’ndan başka ilah bulunmadığını, başka bir rabbin de olmadığını vurgular. Aynı zamanda bu terimlerin ifade ettiği sıfat ve yetkileri, uluhiyyet ve rububiyyeti kimseyle paylaşmadığını tekrar tekrar vurgular. Bu nedenle O’nu; yalnızca O’nu, ilah ve rab olarak kabul etmek gerekmektedir. Bu terimlerin ifade ettiği sıfat ve yetkilere; uluhiyyet ve rububiyyete başkasının sahip olmadığına inanmak icabeder.. Aynı zamanda ibadetimizi sadece O’na sunmamız ve dini yalnızca Allah’a has kılmamız ve de diğer tüm dinleri reddetmemiz gerekir.