2 Cilt Takım

Kur'an'a Göre Hz. Muhammedin Hayatı

İzzet Derveze
... konuya girmeden önce "ilim'' kavramını bu­gün bilinen teknik anlamıyla kullandığımızı belirtmek isteriz. Bu­ günkü "ilim"; araştırma ve inceleme yollarını tetkik, karşılaştırma vasıtalarını, ilkelerini, yöntemlerini, bilimsel ve teknik kuralları, kaideleri tespit etmeyi kapsamaktadır. Araplarda ilmin bu asır ve toplumda bu dereceye ya da bu teknik anlama kavuşmadığını ke­sin biliyoruz. Yalnız bu kavramı kullanırken şunu kastediyoruz. Araplardan da değişik kitaplara yönelen, onları tetkik eden, bazı ilimleri okuyan, inceleyen, bazı kurallarını kavrayan, sadece bedevi tabiatı ve basiretiyle sınırlı kalmayan kimseler vardı.
... klasik kitaplarda kaydedilen, nakledilen pek çok rivayetlere ve haberlere karşı, düşünen bir insanın onları inkar et­mese bile, sürekli olarak dikkatli ve uyanık olması lazımdır. Çünkü bu haberler ve rivayetlerle Peygamber'in, risalet öncesi dönem ve ortamın maddi gelişme, edebiyat ve düşünce hayatı açısın­ dan küçümsenmesi amaçlanmaktadır. O dönem ve ortam; ceha­let, geri kalmışlık, sefalet, itilmişlik, perişanlık, barbarlık, kültürel araç ve vasıtalardan mahrumiyet, düşünce, inanç, ahlak ve edebi­ yatta katı bir maddecilik gibi sıfatlarla tanıtılmaktadır. Halbuki bu iddialar işlerin tabiatına ve apaçık mantıksal kurallara aykırı düş­tüğü gibi Kur'an-ı Kerim'in bildirdiklerine ve nasslarına da ters düşmektedir.
Reklam
Kur’an ile Arap nesli özellikle müslüman nesil arasındaki bağın zayıf ,kopuk ya da buna benzer bir pasifikte olması gerçekten çok çirkindir.
Sayfa 19
4) Şura Suresi'nde de bazı ayetler vardır ki, bunlardan o za­manki asabiyetin tasvirini ve görme gücünü anlama olanağı bu­luyoruz: " (Öncelikle) en yakın hısımlarını uyarıp-korkut. Ve mü'minlerden sana tabi olanlara (koruyucu) kanatlarını ger. Eğer sana isyan edecek olurlarsa, artık de ki: "Gerçekten ben, sizin yapmakta olduklarınızdan uzağım." (214-216. ayetler). Peygamberin mesajı genel olmakla beraber, bu Özelleştirmenin kendisine has bir önemi vardır. Ve bu, o sıradaki soy bağı yakın­lığının ve ona bağlılık asabiyetinin etkisini göstermektedir. Yine onun muhtevasından anlaşıldığına göre, Peygamberin yakın ak­rabalarının inkarcı bir tutum takınmalarının, çağrısının Mekke­liler tarafından hafife alınmasında ve reddedilmesinde büyük et­kisi olmuştur. Zira onlar her şeyde yakın akrabasını desteklemeyi alışkanlık haline getirmişlerdir. Onlara göre, Peygamber'e uyması gereken insanların başında yakın akrabaları olmalıdır. Çünkü zi­hinlerine egemen olan ölçüler; soy bağı asabiyeti ve gereklerinin sağlamlaştırılarak ona uyulması gibi kriterlerdi. Bunun da işledi­ğimiz tezi desteklediği kendiliğinden ortaya çıkmaktadır.
Önsözden
“Allah’tan bana kötülük yolunu kapatıp iyilik yolunu açmasını, doğru iş ve sözü bahşetmesini, beni mağfiret ve hoşnutluğuna erdirmesini temenni ediyorum.”
Sayfa 21
Kuran’ın metodu; Davet Öğüt Korkutma Müjdeleme Teşvik Sakındırma Takdir etme Eleştirme Hikaye etme vs. gibi yöntemleri kullanmaktır.
Sayfa 19
Reklam
Kumar
Medenî dönemin sonlarına doğru kesin bir üslup ile yasaklanmıştır. Yasağın etkili olabilmesi için o kadar beklenmiştir.
Sayfa 81
Kim Allah’ın emrine ve çağrısına bağlanırsa, meleklerin dostlarından olur. Kim de diretir ve isyan ederse İblisin ve zürriyetinin dostlarından olur.
Sayfa 332
Kur’an toplumun dili ve onların kavramlarıyla inmiş bulunmaktadır.
Sayfa 33
Bedevilik,
Bedevilik tabiatı taşlaşmış bir yapı değildi. İslam’ın onların tabiatlarını parlatma girişimi çok geçmeden onların üzerinde etkisini göstermiştir ki bu da eşyanın tabiatına uygun bir gelişmedir.
Sayfa 44
Reklam
Kendisine yöneldiğim bu işte; ister doğruya ulaşmış olayım is­ter hataya düşmüş olayım, ister bu tabloları çizmeye güç yetirip bu tahlile dayalı etüdümle istidlalimin sağlıklı olduğuna bir parça açıklık kazandırayım, ister bunda başarısız kalmış olayım, gerçek odur ki; giriştiğim çalışmada var gücümle çabaladım.
Önsözden
Resim