Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sosyal, Kültürel ve İktisadi Hayat

Kur’an’ın Geliş Ortamında Arap Toplumu

Adem Apak

Kur’an’ın Geliş Ortamında Arap Toplumu Sözleri ve Alıntıları

Kur’an’ın Geliş Ortamında Arap Toplumu sözleri ve alıntılarını, Kur’an’ın Geliş Ortamında Arap Toplumu kitap alıntılarını, Kur’an’ın Geliş Ortamında Arap Toplumu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“O bize diğer insanlara kötülük yapmaktan çekinmeyi, sadece Allah’a ibadet etmeyi, sadaka vermeyi, oruç tutmayı ve her çeşit iyi ve güzel fiiller işlemeyi öğretti.”
Cahiliye devrinde ölünün mahşere giderken yaya kalmamasını sağlamak için beliyye uygulaması vardı.Beliyye uygulamasında; ölenin mezarının başına bir deve getirilip hayvan sımsıkı bağlanır,orada aç ve susuz bekletilerek ölüme terk edilir;hayvan ölünce mezarın yanı başında açılan bir çukura gömülür veya orada yakılırdı.
Reklam
...kalp aç veya susuz kaldığı zaman saflaşır,incelir,doyduğu zaman ise körleşir...
Hilim ise öfkesini dizginleyebilen olgun insanın meziyeti ve ahlakıdır.
“Ümmetimin içinde Cahiliyye döneminden kalma, onların tamamen terk edemeyecekleri dört âdet vardır. Bunlar asaletiyle övünmek, başkalarının soyuna dil uzatmak, yıldızları vesile edinerek yağmur beklemek ve ölünün arkasından yüksek sesle ağlamaktır.”
Efsanevi tabiplerden ilk akla geleni,Arapların tabibi olmasının yanı sıra filozof olarak da şöhret bulan Lokman Hekim’dir.Onun eski Yunanlılardaki Hipokrates ile aynı şahsiyet olduğu iddia edilmektedir.
Sayfa 118Kitabı okudu
Reklam
Araplar en çok bir erkek çocuğu doğmasına,soylu bir atının yavrulamasına,bir de içlerinden bir şair çıkmasına sevinirlerdi.
Sayfa 211Kitabı okudu
Hz.İbrahim’e hitap eden “Müminler adaklarını yerine getirsinler.” mealindeki ayetten Kur’an’ın adak uygulamasını Hz.İbrahim dönemine kadar götürdüğü anlaşılmaktadır.
Çok yaşamak isteyen... bir hastalık gelmeden önce onu müzmin hale gelmeden önce tedavi etsin. Çünkü insanın bedeni toprak gibidir, ıslâh edersen mâmur, ihmal edersen harap olur."
Biz de cinleri gördüler diye havlıyor bilirdik köpekleri :)
Câhiliyye Arapları köpek uluması, eşek anırması gibi bazı hayvan seslerini de uğursuz saymışlardır. Bir Arap atasözünde kötü karakterli bir kimsenin konuşmasındaki uğursuzluğu anlatmak için "Sen uluyan bir köpeksin" denilir.
Reklam
Cahiliye Arapları yıldızlara adaklar adayıp,kurbanlar sunuyorlardı.Onlar ayrıca yıldızların cinler,şeytanlar ve diğer ruhani varlıklara mekan olduğuna inanıyorlardı.
Sayfa 116Kitabı okudu
“Kim (gaipten haber almak gayesiyle) bir kahine giderse ve onun söylediğini tasdik ederse o kimse Allah’ın Muhammed’e indirdiği dinin dairesinden çıkmış olur.” Ebu Davud, “Tıb”,21
Araplar intikam almak yerine diyet olarak deve kabul etmeyi,kanı bırakıp sütü tercih etmeye benzetir,ikincisine razı olanları kınarlardı.
Sayfa 192Kitabı okudu
Câhiliyye belirli bir dönem değil, zihniyettir
"Ümmetimin içinde Câhiliye döneminden kalma, onların tamamen terk edemeyecekleri dört âdet vardır. Bunlar asaletiyle övünmek, başkalarının soyuna dil uzatmak, yıldızları vesile edinerek yağmur beklemek ve ölünün arkasından yüksek sesle ağlamaktır."
Sayfa 17
Nitekim İslam öncesi şairlerinden Tarefe, Mu'allaka'sında ebedîlikten söz edilemeyeceğine göre insan için yapılacak en iyi şeyin bütün varlığıyla hayatın zevklerini yaşamak olduğunu belirtirken aslında Câhiliyye döneminin hedonist (hazcı) ahlâk anlayışını açığa vurur.
Sayfa 26
54 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.