Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Akademik Araştırmalar

Kürdoloji 3

Kolektif

Kürdoloji 3 Sözleri ve Alıntıları

Kürdoloji 3 sözleri ve alıntılarını, Kürdoloji 3 kitap alıntılarını, Kürdoloji 3 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ülkemizde Cumhuriyet’ten sonra Kürt kimliği inkar edilip Selahaddin Eyyubi gibi dünya çapında tanınan bütün tarihi Kürt kişilikleri Türk saydıkları halde Selahaddin’in ismi herhangi bir okul, hastane, üniversite, sokak, cadde, köprü vs. verilmedi. Çünkü Selahaddin Kürt’tü (Çevik, 2016: 3). Ancak 2000li yıllardan sonra “Yeni Türkiye” anlayışının geliştiği ve Kürtlerin kimlik ve dil olarak nispeten realitelerinin kabul edildiği bu son yıllarda Selahaddin’in ismi özellikle Kürt bölgelerinde bir çok yere verilmeye başlandı.
Sayfa 147
Kurmanç, Soran, Goran ve Dımılî(Zaza) şeklinde dört ana topluluktan oluşan Kürtlerin en büyük topluluğu olan Kurmançların ilk önce İslamiyet’i kabul etmeleri ile bu yeni din tüm Kürt toplulukları içinde hızla yayılmaya başladı (Izady, 2004:306)
Sayfa 142
Reklam
Bedîuzeman Seîdê Kurdî
“Ey Asuriler ve Kiyaniler’in cihangirlik zamanında pişdar, kahraman askerleri olan arslan Kürdler! Beş yüz senedir yattığınız yeter. Artık uyanınız, sabahtır. Yoksa sahra-yı vahşette, vahşet ve gaflet sizi talan edecektir” (Nursi, 2009: 445)
Sayfa 145
Gılgamış Destanı...
Destanda İştar, kükreyen aslan ve kızgın yabani boğanın güçlü kızı olarak verilir(Gezgin, 2009: 41). (5.Tablet). Kürtçe stêrk sözcüğünden doğan İştar sözcüğü ve babasının yine Kürtçe bir kelime olan Gılgamış gibi boğaya benzetilerek verilmesi de anlamlıdır.
Sayfa 59
Güzel detay...
Cudi sözcüğünden hareketle Sümerler döneminde daha kuzey bölgelerin dağlık alanlarında yaşayan halkın Gutiler olduğu için tufanda geminin yerleştiği yerin isminin de buradan geldiğini dile getirir.(Çeper, 2014: 62) Arapçada g harfi olmadığı için g yerine c harfini kullanmış olabileceklerini dolayısıyla Guti’nin Cudi olduğunu ve Kürtlerin o dönem Botan bölgesinde yaşayan halkı için Guti/Cudi sözcüğünü kullanmış olabileceklerini dile getirir. Sümercede boğa için de kullanılan gu sözcüğü ayrıca güç, kuvvet anlamında, tî ise yaşam anlamında güçlü yaşam anlamı çıkar.
Sayfa 62
Sümerlilerce hayatlarını bu kadar etkileyen, kendileri için önemli olan ve tarım toplumunda en etkili işlevi gören ve daha da önemlisi büyük bir kutsallık ifade eden ga:gu:gir:gameş(öküz-boğa-sığır manda) hayvanlarına atfen en güçlü kahramanlarına bu Kürtçe ismini vermişlerdir.
Sayfa 67
Reklam
Liberya’da kadınlar barış görüşmelerini yarıda kesmek isteyen politikacıları engellemek için onları meclise kilitleyebilirken; Barış Annelerinin devlet yetkilileri ile ısrarlı görüşme talepleri her defasında reddedilmektedir.
Sayfa 78
Sümercedeki yerli halk anlamındaki gir sözcüğü(Foxfog, 2008 b:19), Kürtçedeki gel sözcüğü ile aynı anlama gelmektedir. Gılgamış’ın ait olduğu tarım toplumunu ve en önemli hayvan olarak gördükleri boğayı besleyen, kullanan, kutsayan bir halkı sembolize etmektedir.
Sayfa 61
Türkiye’de de Çözüm süreci kamuoyuna duyurulduğu andan itibaren kısa sürede barışı sağlaması toplum tarafından beklenen durum olsa da bu beklenti gerçekçi olmamaktadır.
Sayfa 77
İslam Dünyası Ansiklopedisi de Kürtleri dağ halkı olarak görür ve M.Ö.612’de Ninova’yı yıkıp Asurlardan alan Medler ile Kürtler arasında bağlantı olduğu dile getirir.
Sayfa 54
Reklam
Xenephon’un İ.Ö. 5.asırda “Onbinlerin Dönüşü”nde anlattığı Botan ırmağının doğusunda yer alan Karduhlar(Karduchoi) ve ülkelerini Kürtlerin bulundukları yer olarak ileri sürer.
Sayfa 54
Abbas el-Azzavi, Kürtlerin Hz. Nuh ile birlikte gemiye binen bir halk olduğunu ve Cudi-Sincar dağlarına yerleştiklerini dile getirir. Meydan Larousse ve Tan, Arap tarihçisi Mesudi’ye dayandırarak Kürtleri zalim Dehhak’ın zulmünden kaçarak dağa yerleşen ve Newroz geleneğini başlatan halk olarak görür.(Larousse, c.12. s.144-45). Tan Kürtleri Ari bir halk olarak görür, Kafkaslardan Zagroslardan geldiğini yazar ve Hz. İbrahim’in karısı Ketura’nın üçüncü oğlu Medyen’e yani Medlere bağlar.(Tan,2012:26-27).
Sayfa 54
Xenephon’un İ.Ö. 5.asırda “Onbinlerin Dönüşü”nde anlattığı Botan ırmağının doğusunda yer alan Karduhlar(Karduchoi) ve ülkelerini Kürtlerin bulundukları yer olarak ileri sürer (Minorsky, 1997: 1090/İs:Ansk).
Sayfa 54
Lazarev, Marr ve Burkay çoğu tarihçi gibi Kürtleri Orta Doğu’nun en eski otokton(yerli) uluslarından biri olarak görür (Lazarev, 2001:9; Burkay, 2011: 36). Stokes ve Robson Qarduk ve Gutileri Kürtlerle ilgili ilk referans olarak görür ve Sümer tabletlerinde geçen Qardaka sözcüğünün Kürtlerle ilgili olabileceğini dile getirir (Stokes, 2009: 380).
Sayfa 53
Gılgamış sözcüğü etimolojik bir analize tabi tutulmuştur. Sümercede birleşik olan “gıl.ga.mış” sözcüğündeki “ga:boğa” figürü farklı yollarla örneklendirilmiş ve netice itibariyle ulaşılan verilerden hareketle Kürtlerle Sümerler arasında mitolojik ve kültürel bir geçmişin olabileceği düşünülmüştür.
Sayfa 49