Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Küreselleşme Sürecinde Türkiye'de İslam

Caner Taslaman

Küreselleşme Sürecinde Türkiye'de İslam Sözleri ve Alıntıları

Küreselleşme Sürecinde Türkiye'de İslam sözleri ve alıntılarını, Küreselleşme Sürecinde Türkiye'de İslam kitap alıntılarını, Küreselleşme Sürecinde Türkiye'de İslam en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tek tanrılı dinler; ontolojilerinde Allah üzeri veya Allah'a denk bir varlık, epistemolojilerinde kendi kutsal metinlerinin üzerinde veya ona denk bir bilgi kaynağı kabul etmezler.
Sayfa 281
Kadın bedenini denetleyerek güç ilişkilerini düzenlemede, en önemli husus, kadının güç kazanılan alanlara girmesinin önlenmesi olmuştur. Kadınlar kamusal alana daha çok çıktıkça, güç ilişkileriyle ilişkili toplumsal yapı daha köklü bir değişiklik geçirmiştir. Toplumun yarısını teşkil eden kadınların; eğitim seviyelerindeki artış, ticaret-sanayi gibi güç kazanılan alanlara girişleri, kendilerine güvenlerini kazanmaları yönetim süreçlerinde söz sahibi olmaları hep kamusal alana çıkışlarıyla ilişkilidir.
Sayfa 45
Reklam
Pareto'nun ''mantıkdışı eylem'' dediği... Hiç şüphesiz bazen insanların inançlarıyla veya teorileriyle çelişkili eylemde bulundukları...
Sayfa 34
Osmanlı'da, çevreyle bütünleşerek çatışmaları önleme anlayışından çok çevrenin güçlenmesinden dolayı oluşması muhtemel, merkezin gücünü sınırlandıracak potansiyel tehlikelere karşı önlem alma düşüncesi hakim anlayış olmuştur. Osmanlı'nın bu yapısı, ekonomik ilişkilerin siyaset gibi üst yapıları belirlediğini söyleyen klasik Marksist paradigmadan çok, üst yapının (bu örnekte siyasetin, devletin bekası ile ilgili endişelerden dolayı) da altyapıyı belirlemesini içeren ve bu konuda Marksist paradigmaya karşı konumlandırılan Weberyen paradigmayı doğrular niteliktedir.
Sayfa 42
''Öteki'' kendi kimliğimizi tanımlamada ve inşa etmede önemli bir referans noktasıdır; genelde, uzakta olup irtibatımız zayıf olanlardan ziyade, gerçek ''öteki'' yakınımızda olup onu ötekileştirerek kendimizi tanımladıklarımızdır.
Sayfa 56
Dine bağlanmış birçok bireyin toplumsal kalıpları benimsemelerinde, imgelerini oluşturmalarında ve hayatlarında rol alan birçok unsuru meşrulaştırmalarında "din" önemli kaynaklardan birisidir
Sayfa 69
Reklam
Michael Walzer, bir sorunun yaşamsal olduğuyla ilgili algılardan doğan sorunların, bizi ''zorunluluk yasası'' ile karşı karşıya getireceğini ve zorunluluğun hiçbir yasa tanımayacağını söyler.
Sayfa 67
Althusser'e göre devletin, baskı aygıtının yanı sıra eğitimsel, dinsel, hukuksal, sendikal, iletişimsel, kültürel gibi farklı ideolojik aygıtları vardır... baskı aygıtıyla doğrudan, ideolojik aygıtlarıyla ise dolaylı olarak etkin olduğunu söyler.
Sayfa 51
...kadınların kamusal alana çıkış oranını artıran en önemli etkenlerden biri şehirleşme olmuştur.
Sayfa 135
Gadamer, bilgiyi önyargısız bir şekilde inşa etmeyi, Aydınlanma'nın bütün önyargılara karşı önyargısı olarak görmüş ve bunun, gerçekleştirilmesinin imkansız bir hedef olduğunu ifade etmiştir.
Sayfa 33
Reklam
Türkiye'de İslam
Kitabın başlığında geçen “İslam” ifadesi 6.8 milyarlık dünya nüfusunun % 23'ünün (1.57 milyarın), 74 milyonluk Türkiye nüfusunun % 98'inin inandığı dinin ismidir. Türkiye'nin % 85-90'ı Sünni iken, Sünnilikten sonraki en yüksek popülasyona sahip mezhep olan Alevilik ise 74 milyonluk nüfusun % 10-15'i kadar olan 7-11 milyonluk bir popülasyona sahiptir. Türkiye'deki Müslümanları, kabaca, Sünniler ve Aleviler diye ikiye ayırmak yaygın bir yaklaşım olsa da kendilerini Sünni ve Alevi olarak niteleyenler kendi içlerinde hayli farklı görüşlere ve yaklaşımlara sahiptirler. Bu kitabın odak noktasında daha çok Sünniliğin olduğunu belirtmeliyiz. Sünnilik, toplumun en geniş kesiminin görüşü olmasının yanı sıra Osmanlı'da devletin ideolojisini belirleyen, Cumhuriyet devrimlerinin birçoğunun kendisine karşı konumlandığı, diğer yandan -paradoksal gibi gözükse de- Diyanet İşleri ve imam hatipler gibi kurumların öğrettiği ve üzerine bina edildikleri inancın içeriğini oluşturan, Türkiye'deki siyasal İslam'ın kökenini dayandırdığı, Ankara Okulu gibi -üçüncü bölümde inceleyeceğimiz- İslamcı entelektüellerin inceleme ve eleştirilerinin merkezinde olan, toplumdaki etkin cemaat ve tarikatların ideolojisini oluşturan mezheptir.
Manfred Steger ''süreç olarak küreselleşme'' (globalization) ile ''küreselleşmeci ideoloji'' ( globalism) arasında ayırım yapar. ''Süreç olarak küreselleşme'' ile tarihsel olarak artan ekonomik, siyasi, kültürel alışverişi ve entegrasyonu... ''Küreselleşmeci ideoloji'' ise mevcut küreselleşme sürecinde belirleyici olan neo-liberal pazar ideolojisidir.
Sayfa 21
Modernleşme-Küreselleşme-İslam
Modernleşme ve küreselleşme süreçlerinin sonunda karşımıza büyük bir değişimin çıktığını gözlemliyoruz. Türkiye'deki İslam da bu değişim sürecinin dışında kalmamıştır. Bir asır öncesinin "dindar" bireyi ile günümüzün “dindar" bireyi, bir asır öncesinin “dini” gruplarıyla günümüzün “dini” grupları arasında büyük farklılaşmalar olduğu, bugüne kadar yapılmış birçok çalışmadan anlaşılmaktadır. Örneğin eskinin sakallı, cübbeli dindar erkeği yerine tıraşlı, ceket kravatlı tebliğ yapan dindar erkeği; eskinin evinin kadını olmada idealleşen ve kamusal alandan uzak dindar kadını yerine mücadeleci olan ve kamusal alanda daha çok rol alabilmek için gayret eden dindar kadını; eskinin tekkede belli ritüelleri gerçekleştirmeye çalışan ve toplumdan tecritte erdem gören dini grupları yerine holdingler kuran ve medya kuruluşlarıyla yayın yapan, devletin ideolojik aygıtlarında “mevzi kazanma”ya çalışan dini grupları gibi geçmişteki örneklerden hayli farklı yeni olgular, bu olgulara sebep olan etkenleriyle açıklanmaya muhtaçtır.
Ahlaklı Siyasetçi ve Siyasal Ahlakçı
Kant, ahlakın ilkelerini öne alıp, siyaseti ahlakın ilkelerine uygun hale getirmeye çalışan ve gereğinde bunun için kişisel menfaatlerini feda eden ''ahlaklı siyasetçi'' ve ahlaki ilkeleri kendi menfaatlerine uygun şekilde değiştiren ''siyasal ahlakçı'' arasında ayırım yapar.
Sayfa 64
...medyanın yükselen önemi, ailenin de bireyler üzerindeki etkisini azaltmıştır. Marcuse'a göre toplumsallaşma etkeni olarak aile çökerken kitle iletişim araçları yükselmiştir.
Sayfa 190
58 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.