Kürtlerin Din Kültürü Tarihi

Torî
Kirlenmez evrensel okyanusta binlerce göl, bu göllerde bütün ağaçların kaynağı olan çok tohumlu Gakerna ağacı bitmişti. Ölümsüzlük getiren bu ağacın tohumu, bir dağ bitkisi ve aynı zamanda tanrı olan Homa bitkisinin suyuna karıştırılarak ayinlerde içilmeye başlanmıştı. Homa suyu, tanrılara kurban olarak sunulduğunda; onu içen tanrılara, yaşam ve güç sağlayarak ölümsüzlük kazandırıyordu. Tanrıların ölümsüzleşmeleri Hurri toplumuna ters düşüyordu. Bu nedenle kral Zerdüşt, bu bitkinin suyunun içilmesini yasakladı. Bu şekilde toplumun kültürel yozlaşmadan kurtuluşunu sağladı.
Her yeni düşünce bir miktar kendisinden önceki düşünceyi içinde taşır. Bunun için Hurri toplumunun dualist öğretisinde çoktanrıcılık düşüncesi, Yezidilikte bir dualist düşünce olan Zerdüştlük, Mandaizm, Manişeizm ve Hurremist düşüncenin etkilerini çok net bir şekilde görebiliriz. Buda Kürtlerin Hurrili boyların dini inançlarını kesintisiz olarak benimsediklerini gösterir. Günümüzde bile Yezidi Kürtlerinin bu düşünceyi benimsemeleri, Kürtlerin Hurri kökenli olduklarının bir başka kanıtıdır.
Reklam
Kral Cemşid, bin yıldan fazla dünyaya barışı getiren din adamı ve kralların ilki idi. Kendi toplumunu sosyal sınıflara ayıran Cemşid, her sınıfa bir görev vermişti. Eğer toplumun sosyal sınıflara ayrılması o toplumun tarihinin başlangıcı ise; Hurri boylarının tarihinin, kral Cemşid'in yönetimi ile başlaması gerekirdi. Bu da uygarlığın başlangıcı ile örtüşen Hurri tarihini dışlamak anlamına gelir. Oysa ilk toplumsal düzey uygarlığın başlaması ile oluşmuş; çoktanrılı düzen ve komünal yaşam o dönemde başlamıştı.
Hurrili boyların dini inanış çizgilerinde Mitra, İndra, Waruna gibi Hint-Avrupa kökenli tanrıları; Alalu, Anu, Kumarbi, Teşşup, Hepat, Sawuşka, Haldi gibi ulusal tanrıları yanında, yerel tanrıları da vardı. Birinci derecede yer alan bu tanrıların yanında; gökteki tanrı sıralamasında ikinci, üçüncü derecede olanları da vardır. Örneğin üçüncü sıralamada yer alan evliya düzeyindeki (Cemşid (Jima), Feridun (Thraetna), Keresaspa ve Zerdüşt) tanrılar gibi.
Hiçbir inanç , etisinde geliştiği düşünceden kesin bir şekilde ayrılamaz. Her yeni düşünce bir miktar kendisinden önceki düşünceyi içinde taşır ..
Zerdüşt'ün ismi; "altın sarısı develerin sahibi" veya başka bir açıklamaya göre "deve çobanı" anlamına gelmektedir. Ahura Mazda, peygamberi Zerdüşt'e on tane kısrak ile bir aygır ve deve vermeye söz vermiştir.
Reklam