Kuş Çayırı

Sıralamalar

İnceleme
2023 4. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2023 10:41
Kitap, işinden iflas eden Eschenbach'ın bir adada kuş bekçiliği yaparak günlerini geçirmesini konu alıyor. Adadaki hayatından çok eski eşi, geçmişindeki işi, karışık ilişkisi, üçüncü kişinin ağzından anlatılmış. Biraz Milan Kundera tarzı anlatım vardı. Fazlasıyla odak gerektiren konudan konuya geçerek, dağılmış bir anlatım söz konusuydu. Bu sebeple ağır ilerledi. Yer yer sıktığı oldu. Ekseri ilişkiye, aşka, bağlılığa, tutkuya, insana ve insana ait duygulara, ayrılığa ağırlık verilerek okurun kendinden bir şeyler bulabileceği ne çok iyi, ne de çok kötü olan orta halli bir kitap.
Kuş ÇayırıUwe Timm · Can Yayınları · 201622 okunma
2016 6. kitabı
Okunma: 02 Mart 2016 00:00
Roman kahramanı Eschenbach yaşadığı talihsizlikler sonucu işini kaybedip bir adada kuş bekçiliği yapmaktadır.Yazar Uwe Tim kahramanının anılarını geriye dönüşlerle anlatır.Romanla ilgili açıklamaları okuduğumda -insan duygularının tutkularının -başrolde olduğu bir roman diye düşünmüştüm.Fakat sanırım Avrupalı yazarların insani duyguları anlatmasıyla benim kafamdaki duygu yoğunluğu örtüşmüyor.Kürk Mantolu Madonna'yı okurken Raif Efendinin duygularını ta içimde hissediyordum.Ancak Eschenbach'ın anıları bende çok yüzeysel duygular hissettirdi.Her okurun bu kitaba bakışı elbette farklı olacaktır.Belki de önyargılarım nedeniyle bu kitaptan çok keyif alamadım.Ancak Uwe Tim iyi bir yazar.Yarattığı ortam ve karakterler fazlalıklarından arındırılmış.Bu kitabı da okunmayı hakediyor.
Kuş ÇayırıUwe Timm · Can Yayınları · 201622 okunma

Uwe TimmYazar · 10 kitap
Uwe Timm 1940’da Hamburg’da doğdu. Kürkçülük eğitimi aldı; babasının ölümünden sonra 3 yıl kürkçülük işini yürüttü, daha sonra liseyi bitirdi ve Münih’de ve Paris’te felsefe ve germanistik okudu. Daha sonra da sosyoloji ve iktisat. Altmışlı yılların sonundaki dönüşümü yaşadı ve öğrenci olarak aktif biçimde olaylara karıştı ve öğrenci isyanına ilk romanı “Heisser Sommer” ile (1974) edebi bir anıt dikti. Kendi kültürü yanında yazar yabancı kültürlerle de ilgilendi: Araştırma ve keşif yolculukları onu diğerleri yanında Namibia, Peru ve Doğu Adalarına götürdü. Uwe Timm çocuk ve gençlik kitapları da yazdı. “Yarış Domuzu Uzunburun Rudi” (1989) en tanınmış kitabıdır ve Alman Gençlik Edebiyatı Ödülünü almıştır ve filme çekilmiştir. Uwe Timm sayısız roman ve öyküleri için çeşitli ödüllere layık görülmüştür.