Tasavvuf İlmine Dair

Kuşeyri Risalesi

Abdülkerim Kuşeyri

Kuşeyri Risalesi Sözleri ve Alıntıları

Kuşeyri Risalesi sözleri ve alıntılarını, Kuşeyri Risalesi kitap alıntılarını, Kuşeyri Risalesi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Nefis sana doğruyu, kalp sana yalanı söylemez.
Sayfa 178
Cüneyd'e sabır nedir? diye sorulunca, "Yüzü ekşitmeden acıyı yudum yudum içine sindirmedir." demiştir.
Sayfa 266 - Dergâh Yayınları
Reklam
"Gökten bir kavuk düşse, mutlaka onu istemeyenin başına düşer. "
Sayfa 214 - 2. CiltKitabı okudu
“Yiyeceğin helâl ve temiz olsun da zararı yok; (farz dışında ister) gece namazı kılma, gündüz nâfile oruç tutma.” İbrâhim bin Edhem
Sayfa 96
Bir sûfîye "Allah nerededir?" diye sordular. O da "Allah seni nefsinden kurtarsın, gözünün önünde duran için 'nerededir' diye sorulur mu?!" diye karşılık verdi.
Tevekkül, Allah Taâlâ'nın elinde olana güvenmek, halkın elinde bulunandan ümit kesmektir, denilmiştir.
Sayfa 254 - Dergâh Yayınları
Reklam
İbrahim b. Cüneyd anlatıyor: "Şeref ve haysiyet sahibi bir zat şu üç şeyi yapmaktan kaçınmaz; Babası meclise gelince ayağa kalkar, misafirine ve ilim tahsil ettiği hocasına bizzat hizmet eder, bilmediği şeyi sorar ve öğrenir."
Sayfa 341 - Dergâh Yayınları
Yahya b. Muâz şöyle dua ederdi: " İlâhî! Huyumu bildiğim için, (günahıma) tevbe ettim, bir daha (hatalarımı) tekrar etmeyeceğim, demiyorum. Aczimi bildiğim için, günahları terk etmeyi garanti ediyorum da demiyorum, fakat şunu söylüyorum: Belki tekrar günah işlemeden ölürüm de günaha dönmem"
Sayfa 191 - Dergâh Yayınları
Rızık kaygısı
Alim olan Şakik Belhi, bir kıtlık senesi oynayıp eğlenen şen şakrak bir köle gördü. O zamanlarda bütün halk geçim derdindeydi. Şakik, köleye: "bu ne neşe böyle? Halkın kuraklıktan ve kıtlıktan çektikleri sıkıntıları görmüyor musun?" dedi. Hizmetçi: "bundan banane efendimin hususi bir çiftliği var muhtaç olduğumuz her şeyi buradan sağlıyorum" dedi. Bunun üzerine Şakik Belhi intibaha geldi ve " bu hizmetçinin beyinin sadece bir köyü var, efendisi fakir bir mahluk iken köle ona güvenerek rızık kaygısı çekmiyor mevlası zengin olan bir müslüman rızık kaygısı çekmesi nasıl uygun olur?" dedi.
Hasan Kazaz demiştir ki: " Şu tasavvuf işi üç şey üzerine kurulmuştur. Zaruret olmadıkça yememek, uykuya mağlup olmadan uyumamak ve mecburiyet olmadan konuşmamak."
Reklam
Abdullah b. Münâzil: " Bir kimse farzlardan bir farzı zayi eder, ( edâ etmezse) Yüce Allah ona sünnetleri zayi etmeyi belâ olarak verir. Sünnetlerin zayi edilmesine aldırış etmeyenler, bid'at belâsına düşüverebilirler." demiştir.
Sayfa 134 - Dergâh Yayınları
Vakitler muhteliftir. Bazı hâllerde dua sükûttan efdaldir, edebe uygun olan da budur. Diğer bazı hâllerde sükût duadan evlâdır. Aynı şekilde bu da edeptir. Bu hâl, duruma ve vakte göre bilinir ve tayin edilir. Çünkü vakte ( ve hâle) ait bilgi, o vakt içinde hasıl olur. Kul dua etmesi gerektiğine dair kalbinden bir işaret alırsa, dua etmesi evlâ olur, sükût etmesi gerektiğine dair işaret alırsa sükût etmesi efdal olur.
Sayfa 353 - Dergâh Yayınları
"Yardan ayrı bulunduğum zaman, ona anlatmak için ne kadar söz düşünürüm. Ona kavuşunca, şu sözü söyleyeyim ve böyle diyeyim diye ne kadar sözler hazırlarım. Ona kavuşunca da düşünüp hazırladığım bu sözleri (Sevincimden) unutur, mânâsız sözler söylerim."
Sayfa 218 - Cilt-2Kitabı okudu
“Allah bir kulunu sevince; onun gâm ve kederini çoğaltır, gönlünü dünyaya ısındırmaz. Allâh bir kuluna buğz edince ise, dünyalığını bol edip gönlünü onunla meşgul eder.” ~Fudayl b. İyâz~
Sayfa 48
Fudayl der ki: " Dünya bütün süsü ile bana arz olunsa, bundan ötürü de hesaba çekilmeyeceğim temin edilse, yine de sizden biriniz bir leşin yanından geçerken değmesin diye elbisesini leşten koruduğu gibi, kendimi dünya pisliğinden korurdum."
Sayfa 98 - Dergâh Yayınları, Fudayl b. İyâz
1.007 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.