Açlık Oyunları #0

Suzanne Collins
54 dil ve 52 ülkede 100 milyondan fazla okura, sinema uyarlamalarıyla 3 milyar dolar gişe hasılatına ulaşan Açlık Oyunları serisinin yeni kitabı... DÜNYANIN KONUŞTUĞU KİTAP 19 MAYIS’TA TÜM DÜNYA İLE AYNI ANDA TÜRKİYE’DE DE SATIŞA ÇIKTI! Alaycı Kuşumuz Katniss'in katıldığı Açlık Oyunları’ndan çok öncesine gidiyoruz. Başkan Snow’un gençliğine… Başkent’le mıntıkalar arasındaki iç savaşın ardından Panem’in yeniden kurulduğu günlere. 10. Açlık Oyunları’nın hasat gününde, genç akıl hocaları onlara atanacak haraçlarını bekliyorlar. Bir zamanların güçlü Snow hanedanından, zekâsından başka bir zenginliği kalmayan on sekiz yaşındaki Coriolanus Snow da haracının kim olduğunu merak ediyor. Kaderini değiştirebilecek bu anda, isteyeceği son şey haracının 12. Mıntıka’dan, hem de bir kız olması. Ama Lucy Gray ağzını açtığı anda Snow’un tüm ezberi bozuluyor… Aşkla nefret, güçle zayıflık, tercihlerle sonuçlar, geçmişle gelecek ve insan doğasının ezeli zıtlığı iyilikle kötülük üzerine destansı bir hikâye başlıyor. Suzanne Collins, on yıl önce başlattığı müthiş Açlık Oyunları efsanesinde olduğu gibi, bugünün dünyasını yine zorlu bir göreve çağırıyor. Bir diktatörü anlayamazsan onu yenemezsin!
646 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 19 Mayıs 2020

7/10 puan verdi
Kitabı okuduğumuzda görüyoruz ki, snow en başından beri kötü bir kişilikmiş. tam bir narsist özellikleri gösteriyor, karşısındaki kişileri genellikle aşağılıyor, kişileri ve durumları kendi isteği doğrultusunda kullanabileceği şekilde ele alıyor. aşkı bile kendini iyi hissettirmesine göre kullanıyor. duygu yok, her durum ve herkes için "bana nasıl yararı olur?" şeklinde bir düşünce hakim. bir kez daha nefret ettim. katniss ve alaycı kuş detayları güzeldi. okunmaya değer bir kitap.
9/10 puan verdi
İsmi çok yakışan şarkı gibi bir kitap
En sevdiğim distopik eserlerden biri olan Açlık Oyunları serisinin yan ürünü olan bu kitabı oldukça etkileyici bulduğumu söyleyebilirim. Suzanne Collins her zamanki gibi çok akıcı bir dil kullanmış, 640 sayfalık kitabı 2 günde bitirtebilecek kadar da kurgusu merak uyandırıcıydı. Kitabın konusundan bahsedecek olursak zamanı belirsiz olmakla
6/10 puan verdi
Kuşların ve yılanların şarkısı - Suzanne Collins 6/10 Lucy Gray yavaşça eğilerek bir mermer parçasının üzerine oturdu. Mermere oturduğunda, arenadaki bütün yılanları davet edermiş gibi, parmaklarının ucuyla fırfırlı eteğini tozlu zemine açtı. Yılanlar kızın etrafını sarıp safları sıkılaştırırken, rengi solmuş, kirli etek kısa sürede görünmez oldu ve yerini, kıvrılıp bükülen sürüngenlerle örülmüş rengarenk bir eteğe bıraktı. Selamlar. Çok merak ettiğim kitabı hayal kırıklığıyla bitirdim maalesef. Açlık oyunları serisinden sonra bu kitabı da çok merak ediyordum. Hatta bu ay sinemada vizyona girecek diye özellikle okumak istedim. Filme giderim belki diye. Ama yok gitmem. Belki film yorumlarından sonra değişiklik yaptılarsa belki daha sonra izlerim. Lucy Gray'i son ana kadar sevdim ama sondaki hareketinin nedenini en azından ben anlamadığım için ortada bir karakter olarak kaldı. Snow'u seveceğimi düşünmemiştim zaten kitabı okurken ama en azından hak veririm demiştim. Yok yani o kadar saçmaydı ki. Saçma olmasını geçin çok açık bitti. Ne oldu yani Lucy'e ? Biz bunu asla öğrenemiyoruz. Neden o kararı verdi? Neden bunu yapması gerekti? Kitabı sadece Snow'dan okuyoruz keşke en azından son kısmı Lucy'den okuyabilseydik belki o zaman bir şeyler yerine otururdu. Açlık oyunlarını okuyup sevdiyseniz illa merak ediyorsanız Snow neden böyle diyorsanız okuyun ama ben yine de Snow'un neden bu kadar kalpsiz ruhsuz olmasına bir sebep bulamadım belki siz bulursunuz...
Puan vermedi
Duygularımı nasıl tarif edebileceğimi bilemiyorum. Bu güne kadar okuduğum en dolu dolu geçmiş dönem kitaplarından birisi olabilir. "Geçmiş dönem" tanımlamasını kullanma nedenim, elbette ki bizim tanıdığımız Açlık Oyunları'nın daha öncesinden, oyunların nasıl ortaya çıktığı ve nasıl şekillendiği o dönemi anlatması... Kısaca özetlersek,
8/10 puan verdi
YAVAN FALAN DEĞİL, TAM KATEGORİSİNE GÖRE BİR ESER
Ne desem bilemiyorum... Çok buruk hissediyorum. Ve çok üzgün. Bu kitabı okurken tüm açlık oyunları serisi bir film şeridi gibi gözlerimin önünden geçti... İlk seriyi 14 yaşımda okumuştum, bunu 24ümde okudum. Yine aynı etkiyi yarattı. Yine kalbimi sızlattı... sadece üçüncü kısımda biraz sıkıldım, onun dışında oldukça iyiydi. Beklentim çok düşüktü
8/10 puan verdi
Uzun zaman sonra paraya kıyıp biraz bütçemin üstünde bir kitap aldım şekerim. Açlık Oyunları Serisi benim için aslında vasat bir distopya sunmuştu. Ergenleri bir araya topla, bir yere koy birbirlerini öldürsünler, arada aşk üçgenleri olsun sonra isyan çıksın bla bla. Ama Kuşların ve Yılanların Şarkısı daha güzel bir hikaye sundu bana. Açıkçası serinin diğer 3 kitabından yapı olarak ayrışmasını sevdim. Kitapla ilgili spoiler vermek istemiyorum bu yüzden biraz yüzeysel anlatacağım. 3 kitap boyunca bizi darlayan Snow karakterinin gençliğine götürüyor kitap bizi. Her şeyin başına dönmese de hikaye olarak en azından ilk üç kitabın öncesi bir dönemde Açlık Oyunları'nın nasıl bir temel üzerine oturduğunu anlamamızı sağlıyor. Anlatım çok mu derin? Değil. Edebiyat çok mu üst seviyede? Değil. Ama çok iyi bir çeviri olduğu kesin. DEX'i Şeyma vs. sebeplerden ötürü hiç sevememişimdir. Bana biraz bayağı bir yayıncı gibi geliyor ancak bu kitapla gerçekten uzun zaman sonra kayda değer bir şey ortaya koymuşlar. Bence okunabilir bir kitap, hatta Açlık Oyunları serisini daha önce okumadıysanız bu kitap büyük bir avantaj sizin için. Bu kitapla başlamak en doğrusu gibi geliyor. 10 üzerinden 8 alır. En azından bu sefer biraz klişelerden arınmış Suzanne teyze :)
9/10 puan verdi
"Panem'in gelecekteki başkanı Coriolanus Snow, seni selamlıyorum!"
10 yıl sonra Coriolanus Snow'un hikayesini okumak yerine Açlık Oyunları serisinden geçmişlerini merak ettiğim çok karakter vardı. Ancak şaşırtıcı şekilde Snow'un hikayesi Lucy Gray'in de etkisiyle sizi kendisine bağlıyor ve bunu da diğer kitaplar kadar seviyorsunuz. Kitapta bölüm bölüm çok farklı olaylar işlenmiş ve Snow'un bizim bildiğimiz
Puan vermedi
İlk üç kitaba kıyasla çok daha iyi kurgulanıp yazılmış, betimlemeler, dil daha profesyonel. Kitabı bu açıdan çok beğendim. Çok akıcı bir o kadar da sürükleyiciydi. Tek eleştirim sonunun bağlanma tarzı. Bir çok şey havada kalıyor, belki amaç okuyucunun tamamlamasını istemeleri.Lucy Gray nasıl anladı, neden konuşmadı ve kaçtı? Sana güveniyorum dediğin bir insandan hiç bir açıklama istememek neden? Güven denen şey saniyeler içinde değişebilir mi? Snow un bu kadar zalim olmasına neden olan şeyin bu kadar basit bir konuya bağlanması da insanı tatmin etmiyor. Filmin sonunu izlediğimde aynı şeyleri düşünmüş o yüzden kitabı okumuştum. Ama yine cevaplar asılı kaldı. Sonuç olarak serinin diğer kitaplarına ön yargısı olup okumak istemeyenler bir şans verebilir. Sonunu da artık biz kafamızda tamamlarız
7/10 puan verdi
Açlık oyunları normalde çok sevdiğim bir seri. Ek çıkınca tabii ki okuyacağız yani. Güzel mi güzel ama ilk üç kadar kendine hayran bırakan bir kitap değil. Ben biraz sürüne sürüne okudum çünkü filmini izlemiş ve uzun zaman önce okumuştum, elime geçince tekrardan okuyayım dedim. Bu kitapta geleceğin başkanı Coriolanus Snow'un Lucy Gray'e akıl hocalığı yapmasını, aynı zamanda Snowların kaybolan şöhretini geri getirmeye çalışmasını okuyoruz. Kısaca kötü adama nasıl dönüştü hikayesi. Açlık oyunlarını okuyan bilir zaten, istediği duyguyu hissettiriyor bize. İlk üç kitapta Snow'dan nefret etsek de kitaba başladığınızda masum bir genç olduğundan dolayı nefret edemiyorsunuz ama git gide o his yerleşiyor. Yine de tam olarak neden bu kadar narsist bir kişiliğe dönüştünü kavrayamadım, genetik sanırım. Kitaptaki detaylar çok güzel özellikle Tigris ile ilgili olanlar. Coryo demekten vazgeçmesi ve ileride (ilk üç kitapta, yanlış bilmiyorsam üçte) Katniss'a yardım eden terzi olması... diyecek söz yok. <Spoiler> Sadece keşke Lucy Gray'e ne olduğunu bilebilseydik. O üzdü birazcık. Bir de Sejanus'un ölümü. Kısaca olayların kurbanı olan bu iki karakterin farklı birer sonu olsun isterdim. Kitap okumaya değer diyorum, siz de incelememi okumaya değer bulduğunuz için teşekkürler.. Keyifli okumalar.

Suzanne Collins
Suzanne CollinsYazar · 11 kitap
Amerikalı, televizyon senaristi ve roman yazarıdır. En tanınan eseri Açlık Oyunları serisidir. Seri Açlık Oyunları(2008), Ateşi Yakalamak(2009) ve Alaycı Kuş(2010) kitaplarından oluşur. Collins 10 Ağustos 1962 yılında Hartford, Connecticut'de dünyaya geldi. Vietnam Savaşı'nda Hava Kuvvetlerinde görev yapmış bir subayın kızıdır. Bir askerin kızı olarak kendisi ve ailesi sürekli olarak taşınmışlardır. Çocukluğu Amerika'nın doğusunda geçmiştir. Alabama Güzel Sanatlar Fakültesine, Tiyatro Sanatları uzmanı olduğu liseye katıldı. Indiana Üniversitesinden Drama ve İletişim dallarında çift anadal yaparak mezun oldu. Collins'in kariyeri 1991 yılında çocuklar için televizyon şovu yazarak başladı. Nickelodeon'da aralarında Clarissa Explains It All, The Mystery Files of Shelby Woo, Little Bear, ve Oswald adlı çizgifilmlerinde bulunduğu birçok televizyon şovunda çalıştı. Aynı zamanda Cliffords Puppy Days şovunda baş yazar olarak görev yaptı. Santa, Baby!nin Noel özel bölümü olan animasyonda yardımcı yazar olarak Writers Guild of America ödülüne aday gösterildi. Daha sonra çocuklar için kitap yazmaya başladı. İlk kitabı The Underland Chronicles (Yeraltı Günlükleri) New York Times en çok satanlar listesine girdi. 2003 2007 yılları arasında Yeraltı Günlükleri Serisi altında 5 kitap yazdı. Bu zaman diliminde ayrıca Mike Lester tarafından resimlendirilmiş When Charlie McButton Lost Power (2005) kitabını yayınladı. 2008 yılında Skolastik Yayıncılık tarafından üçlemenin ilk kitabı olan Açlık Oyunları basıldı. Collins kitabı yazarken kısmen Antik Yunan efsanesi olan Theseus and the Minotaur'dan etkilenmiştir. Diğer bir ilham kaynağı ise açlığı, yoksulluğu ve savaşın etkilerinin anılmasına imkan veren babasının Hava Kuvvetlerindeki işinden etkilenmiştir. Serinin ikinci kitabı Ateşi Yakalamak 2009 yılında, üçüncü kitap Alaycı Kuş ise 24 Ağustos 2010 tarihinde yayınlanmıştır. 14 ay içerisinde serinin ilk kitabı sadece Kuzey Amerikada 1,4 milyon kopya satmıştır. Açlık Oyunları New York Times Best Seller listesinde aralıksız 60 hafta boyunca zirvede kalmayı başarmıştır. Lions Gate Entertainment kitabın dünya çapındaki dağıtım haklarını almış ve Nina Jacabson'un sahibi olduğu Color Force yapım şirketi tarafından yapımı üstlenilmiştir. Collins filmin senaryosunu kendi uyarlamıştır. Gary Ross tarafından yöneltilen film Türkiye'de 23 Mart 2012 tarihinde vizyona girmiştir. Filmin ana karaterlerinden biri olan Katniss Everdeen, Jennifer Lawrence tarafından oynanmıştır. Josh Hutcherson, Peeta Mellark karakterini, Liam Hemsworth ise Gale Hawthorne karakterini canlandırmıştır. 2008 yılında yayınlanan roman Açlık Oyunları ve arkasından 2012 yılında vizyona giren filmi, Battle Royale romanına olan benzerliği ile eleştiri konusu olmuştur. Collins kendi kitabı basılana kadar diğer kitaptan haberi olmadığından bahsetmiş olmasına rağmen, Battle Royale yazarı Takami hayranlarına kitaplarına sahip çıktığı için teşekkür etmiş ancak her kitabın önerecek bir şeyi vardır ve eğer okuyucular bir kitabın içinde değerli bir şey buluyorlarsa, bu bir yazarın isteyeceği her şeydir ifadesinde bulunmuştur. Açlık Oyunlarının sağladığı bir popüleritenin sonucunda, Colllins, Time dergisi tarafından 2010 yılının etkili şahsı olarak seçilmiştir. 2012 yılının Mart ayında Amazon.com Collinsin tüm zamanların en çok satılan Kindle(Amazon.com tarafından üretilen ve elektronik ortamda kitap okumaya yarayan tablet pc) yazarı olduğunu ilan etmiştir. Suzanne Collins Newton, Connecticut'de kocası, iki çocuğu ve 2 kedisiyle beraber yaşamaktadır. Katolik Kilisesi mensubudur.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.