Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yeme Riyazeti ve Anoreksiya Nervoza

Kutsal Açlık

Ümit Horozcu
10/10
3 Kişi
9
Okunma
4
Beğeni
560
Görüntülenme
Anoreksiya Nervoza, beden algıları bozulmuş, kendilerini olduklarından daha şişman ve kilolu gören, bu yüzden bir kuş kadar yemek, yediğinde kendini kusturmak gibi tedbirlere başvuran, ağırlıklı olarak genç kızların yakalandığı bir sendromdur. Hastalar, medya ve kitle iletişim araçlarının pompaladığı, en idealin en ince ve en hafif olan olduğuna dair algının etkisine kapılarak bir türlü kendilerini girdikleri sarmalın içinden kurtaramamaktadır. Genelde hasta olduğunu inkar eden anorektik, tedavi olduğunda mutlu olmakta ama sıklıkla tekrar tekrar kendini bir deri bir kemik halinde bulmaktadır. Aslında bunlar, ideal ince bedenin değil, çoktan yitirdikleri hayatın kontrolünün peşindedirler. İçlerindeki kontrol açlığı, bedeninden alacağı bir şey kalmasa da hala oralarda bir yerlerde fazladan kilolarının olduğunu düşündürmektedir. Buraya kadarı zaten psikiyatri bilimi tarafından aydınlatılmış bir dosyanın içeriğidir. Biz bu dosyaya, asetik yaşamın bir parçası olarak, kendilerini ölümüne aç bırakan, ne kadar az yerse o kadar Tanrı tarafından sevileceğine inanan, ölüm sınırına yaklaştığı halde hala kendini yeteri kadar dindar bulmayan, çoğunluğu kadın olan asetiklerin de eklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ortaçağ Hristiyan mistik kadınları arasında çokça gördüğümüz, tarihin çeşitli dönemlerinde uygun ortam buldukça hortlayan bu tip uygulamaların – ki biz bunlara Kutsal Anoreksiya diyoruz- anoreksiya nervoza olduğunu savunuyoruz. Bugünün anorektiklerinin “Ne kadar az yersem o kadar sevilirim”, “Bedenen şişmansan değersizsindir” gibi yargılarının yerini, kutsal anorektiklerde “Dolu mideyle Tanrıya ulaşamazsın”, “Ne kadar az yersen Tanrıya o kadar çok doyarsın” gibi yargılar alır. Aslında her ikisi de kontrolün peşindedirler. Tabi ki her oruç tutanı nevrotik bir anoreksiyalı olarak görmek büyük yanlış olur. Hatta dışarıdan bakıldığında iç burkucu görünen bazı ölümüne açlıkların dahi bu hastalığın bir tezahürü olarak görülmesi hatalı olabilir. okuyucu bu kitapta hangi oruçların anoreksiya nervoza olarak değerlendirilip hangilerinin değerlendirilemeyeceğine dair sözünü ettiğimiz tartışmayı bulacaktır
Yazar:
Ümit Horozcu
Ümit Horozcu
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 29 dk.Sayfa Sayısı: 264Basım Tarihi: 1 Ekim 2016Yayınevi: Rağbet Yayınları
ISBN: 9786059852647Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
264 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
'Kutsal Açlık' bir süredir kitaplığımda duran ancak nedense okumayı ertelediğim bir kitaptı. Ancak bu erteleme için kendime kızdım. Aslında Ümit Horozcu'nun doktora tezi olan bu kitap, Din Psikolojisi çatısı altında bir yeme bozukluğu çeşidi olan ve en ilginç psikopatolojilerden birisi olarak gördüğüm Anoreksiya Nervoza'yı orta çağdaki dini katı açlık ritüelleri gerçekleştiren, hatta bu uğurda hayatını kaybeden azizeler üzerinden tekrar değerlendiriyor. Günümüz Anoreksiya Nervoza'sından muzdarip olan hastalar ile geçmişte Tanrı ile bütünleşmek için yemeyi reddeden azizelerin ortak özelliklerini ve farklılıklarını ortaya koyuyor. Psikolog olan, psikolojiye ilgi duyan, yeme bozuklukları ile ilgilenen ve orta çağın korkutucu, karanlık, empati kurması oldukça zor yaşayışlarına ilgi duyan herkese şiddetle tavsiye ederim. Anoreksiya Nervoza hakkında şuana kadar okuduğum en geniş kapsamlı türkçe kaynak olmasının yanında AN'nin tarihini, toplumsal ve kültürel değişimlerden nasıl etkilendiğini, Sienalı Catherine, Avivalı Terasa gibi azizelerin din uğrunda kendilerine nasıl eziyet ettiklerini en ince ayrıntısına kadar anlatıyor. Ben azizelerin Anoreksiya Nervoza yaşadıklarına ikna oldum, bakalım siz olacak mısınız?
Kutsal Açlık
Kutsal AçlıkÜmit Horozcu · Rağbet Yayınları · 20169 okunma
Reklam
264 syf.
·
Puan vermedi
Düşüncelerinin bilim ile kanıtlanması ve sen gerçeksin sana inanıyoruz demenin kolay yoluydu bir kitabın içinde kendime rastlamak. Bana sadece kitaplar inanıyordu.
Kutsal Açlık
Kutsal AçlıkÜmit Horozcu · Rağbet Yayınları · 20169 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.