Hüseyin Rahmi Gürpınar
“Kuyruklu yıldız gelip geçinceye kadar aşktan, sevdadan bahsolunmayacak.” Kenan Akyüz’ün ifadesiyle, “Türk romanındaki Fransız natüralizminin ilk büyük temsilcisi” olan Hüseyin Rahmi Gürpınar, bu kitabında Halley Kuyruklu Yıldızı’nın Dünya’ya çarpacağı söylentisine karşı İstanbul sakinlerinin verdiği tepkileri İrfan Galip’i merkeze alarak işler. Diğer kitaplarında olduğu gibi yine mizahi unsurları kullanarak insanların toplumsal yaşayışta kendi kendilerini bilmeden nasıl sıkıntıya soktuklarını eleştirel bir üslup ve ironiyle ortaya koyan yazar, temel eleştiri kaynağını evlilik kurumundan alır. Hüseyin Rahmi, evlilik kurumunu eleştirmekle kalmaz, aynı zamanda çözüm önerileri de sunar. Bu çerçevede Batılılaşma serüveni, Batı karşısındaki ekonomik ve fikrî eksiklik de Hüseyin Rahmi’nin eleştirilerine maruz kalan başlıca odak noktalarıdır. Hüseyin Rahmi, temel anlatının dışında, hikâye içinde hikâyeye yer vererek hem olağandışı unsurlarla okurun ilgisini çekiyor hem de yan hikâyelerin temel anlatıya eklemlenmesini sağlayarak metnin akışında keyifli bir okumaya izin veriyor.
224 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1912

159 syf.
Halley Geliyor
Evet arkadaşlar bir kitabın daha sonuna geldik.Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç.Adı çok uzun bir kitap ama kitabın ismi resmen kitabın özeti niteliğinde kitapta tam da bu durumu anlatıyor.Dünyamıza Halley Kuyruklu Yıldızı nın çarpacağı söyleniyor.5 Mayıs 1910 senesi Halley Kuyruklu Yıldızının dünyamıza çarpacağı söylentisinin üzerine İrfan
Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç
Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaçHüseyin Rahmi Gürpınar · Anonim Yayınları · 201619,8bin okunma
Puan vermedi
Kitap biraz sıkıcıydı biraz değil fazla sıkıcı. Mahalle kadınlarının car car dedikodularıyla kafam kazan oldu. Bu kadınlar nasıl bu kadar çok konuşabiliyor anlayamıyorum. Ve
Hüseyin Rahmi Gürpınar
ın kadın diyaloglarını böyle gerçekçi bir şekilde sentezleyebilmesine hayran kaldım. Ustalık bunu gerektirir zaten. Kitabımızın konusu (spoiler) aşk, evlilik gibi gözükse de konu farklıdır. Kadınlardan intikam almak isteyen İrfan adında bilgili kültürlü bir adam, Halley kuyrukluyıldızının dünyaya çarpacağını ve her şeyin yok olacağını iddia ederek bir sürü kadını korkutarak kandırır. Mahalle birbirine girer. Ama her durumda olduğu gibi kadının fendi daima erkeği yener.
Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaç
Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaçHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202119,8bin okunma
10/10 puan verdi
İlk defa bir Hüseyin Rahmi Gürpınar romanı okudum. Günlük yaşamdan kişileri çok esprili bir dille kaleme almış. Özellikle kadınların kendi aralarındaki konuşmaları, olayları yanlış yorumlamaları çok eğlenceli. Okurken çok keyif aldığım kitaplardandı. Ayrıca kadınların değersizleştirilmesi noktasında da güzel eleştirileri vardı. Olumsuz yanı ise bilimsel gerçeklerin uzun uzadıya anlatıldığı bölümler sıkıcıydı.
151 syf.
7/10 puan verdi
Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaç, Hüseyin Rahmi Gürpınar ve Türk Edebiyatı Klasikleri (Serisi) Yazardan başlamak istiyorum. Hüseyin Rahmi edebiyatımızın ilk romancılarından, ki bu romanı mesela 1910 senesinde yazmış, 108 yıl önce, Osmanlı Devleti zamanında, yani şu anki devletimizden daha eski bir kitap. Dönem olarak Tanzimattan hemen sonrasına
Halley (çok severim)
Ah Hüseyin Rahmi sen ne tatlı ne minnoş ne kadar Babacan bir adamsın. Kadınların konuşma dilini o kadar içten, o kadar doğal anlatmış ki okurken bakkalın konuşma dilinin yazıya dökülüşüne hayran kalmamak elde değil. Ah İrfan seni seni seni seni ne yapmalı seni. Canım kitap severlerim kitabı ütopik fantastik bir kitap düşünerek okumuştum ancak bizdenmiş güzel bir kitaptı. Yılın son günlerinde Hüseyin Rahmi ile tanışmak beni ziyadesi ile mutlu etti. Keyifli okumalar dilerim.
Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç
• 9/10 "Her hazan da birbiri üzerine dökülen ağaç yaprakları gibi insanlarda birbiri ardına toprağa yatarak yok oluyor. Bu değişmez, umumi bir kanun. Niçin endişe etmeli? Şu dünyada erilen başka ne var? Hayat yalan... Ölüm hakikat..." | Hüseyin Rahmi'nin en güzel kitaplarından biri olduğunu hiç çekinmeden söyleyebilirim. Okumanızı kesinlikle tavsiye ediyorum. Romanımız Halley adındaki Kuyruklu yıldızın Dünya'ya doğru gelmesi ve bunu öğrenen halkın telaşa kapılmasıyla başlıyor. Spoiler vermemek adına şimdilik susuyorum. Not: Hüseyin Rahmi Gürpınar (1864-1944) Dönemini ve çevresini romanlarında yaşatıp, genç yaşlarından itibaren geniş halk kitlelerince sevilerek okunmuş Hüseyin Rahmi, edebiyatımızın benzeri az bulunur şahsiyetlerindendir. Kitaplarında İstanbul yaşamının özel inanışları, toplumsal ve ekonomik eşitsizlikler, kadın erkek ilişkileri gibi konular halkın özgün konuşma biçimleri korunarak, çok defa gülünç, bazen hüzünlü olarak işlenir. Romanımıza “mahalli renk” ilk kez onunla girer. Yazarlık yaşamına 1883’te Tercüman-ı Hakikat gazetesinde başlar. 1896’da İkdam gazetesinde roman ve öyküleri  tefrika edilirken üne kavuşur. Döneminin en çok okunan yazarı olur. Tüm kazancı yazarlıktan gelir. Bu sayede  Heybeliada’da şimdi müze olan köşkünü alır. 1908 Meşrutiyet’inden sonra Ahmet Rasim’le Boşboğaz adında bir mizah gazetesi çıkarır. İlk soruşturmaya böylelikle uğrar. Gazetesi kapanır. İkinci kez Ben Deli miyim? romanıyla mahkemelik olacak ve yine beraat edecektir. Çoğu roman olmak üzere öykü, tiyatro, makale ve eleştiri türünde altmışın üzerinde kitabı bulunmaktadır.
152 syf.
Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaç
Dikkat spoiler içerebilir! Öncelikle Hüseyin Rahmi Gürpınarın okuduğum ilk kitabı. Yazar ve eserleri hakkında daha önce bir bilgim yoktu. Kitap genel olarak kadın düşmanı olarak tanınan İrfan Galip Bey ve mektuplardan tanıyıp aşık olduğu, dönemine göre biraz farklı bir hanım etrafında geçiyor. "Dünyaya kuyrukluyıldız çarpacakmış" curcunası ile başlayan kitap daha ilk sayfalardan mahalle halkının komik dialogları ile beni gerçekten güldürerek farkını ortaya koydu ve ilgimi çekti. Kitap eğlenceli olmasının yanı sıra o dönemde cahillik sayılan, eleştirilen durumlara olay örgüsünü bozmadan çok güzel değinmiş. Eleştirebileceğim tek konu İrfan Galip Bey'in vermiş olduğu konferanslardaki astroloji bilgileri bana biraz aşırı gibi geldi, ama yinede kitabın gerçekçiliğini arttırdığını düşünüyorum. (Bu bilgiler en azından bana Dünyanın güneşe yakın 3. Gezegen olduğunu öğretti.) Benim için şans verilmesini dünüştüğüm kitaplar arasına girdi. Umarım incelemem kitabı okumak isteyenlere faydalı olur. Keyifli okumlar. İmza: Kadın Doğduğuna Üzülen Bir Zavalı :)
166 syf.
8/10 puan verdi
Esere 8.5 puan verdim.... :-))) Yazarın Toraman adlı eserinden sonra okuduğum ikinci eseri oldu...Nedense yazarın dili hoşuma gitti, alaylı, toplumu net anlatan, eskiyi bugüne getiren bir üslubu var... Burada ise en etkilendiğim olay mektuplaşma olayı, Allah'ım ne kadar yumuşak, hisli bazen acımasız kötü... Orda kadının sözleri beni çok etkiledi. Toplumu erkeği öyle bir eleştirdi ki, ne dediğini ordaki cümlelerle elbette anlatmayacağım ama kendi sözlerimle birkaç cümleyle bahsetmek isterimmmm.. Eyyyy toplum, yıldızları araştırırsın, gök bilimini, her şeyi...herkesi görür anlatırsın, peki KADINI neden görmez anlatmazsın. Bir kadın: anne, kız kardeş, abla vs.... Evde yaşamak için mi yaratıldı, onu neden eleştirmez, onların psikolojini anlamaz, araştırmaz, bir şeyleri düzeltmezsiniz...bir kadın evde yaşamak, tıkılıp kalmak için ya ra tıl ma dı .... Ne dinde yeri var ne bilim de... Kadın bu değil... Bu ve buna benzer, insan ruhunu suçlayan feryatlar, eleştiriler vardı... Eser hoşuma gitti o sahnesi bile yeterliydi.. İnşallah ders alınır, çünkü okumaktan başka çaremiz yok, okumak ama eylemsiz değil... ...........Herkese Keyifli Okumalar Dilerim..........
Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç
Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaçHüseyin Rahmi Gürpınar · Kapra Yayıncılık · 202119,8bin okunma
200 syf.
9/10 puan verdi
Eser değil yazar incelemesi oldu..
Okuduğum ikinci Hüseyin Rahmi kitabı. Henüz iki kitabını okumuş olmama rağmen okudukça yazara ve yazdıklarına hayran oluyorum. Edebi dilinin akıcılığı, tespitleri, karakterlerin gerçekçiliği ve diyaloglar müthiş.. Cumhuriyet bile henüz kurulmamışken bizden, bu nesilden çok çok önceleri yaşamış bir yazar olmasına rağmen; Hüseyin Rahmi’nin tespitleri bugün hala geçerliliğini koruduğu gibi bundan yıllar sonra okunduğunda da bu tespitlerin geçerliliğini koruyor olacağı muhakkak. Hikaye içerisinde Türk toplumunu ve yaşadığı çağı çok bilinçli ve farkındalığı yüksek bir zihinle işledigi hemen fark ediliyor. Yer yer övgüler, yer yer toplumsal ve sosyolojik eleştirilerle eserlerinin değerine değer katmış; okuru hem güldüren hem düşündüren o büyülü düzeni kurmayı başarmış bence. Hüseyin Rahmi okumaya başlama sebebim İlber Ortaylı’nın bir konuşmasıdır. İlber Ortaylının cahillikle ilgili düşünceleri malum.. Huseyin rahmi de işte o ayarda bir yazarımız. Cahilligi bu toprakların insanina yakistiramayan, aklımızdan en üst seviyede istifade ederek bilim ve fen yolunda topyekun ilerlememizi arzu eden, bir ve bütün olmayı, ayrışmamayı ve daha pek çoklarını tavsiye eden okudukça şaşırtan bir yazar. Belki okumadan önce beklentim düşük olduğundan şimdi fazla abartıyorum bilmiyorum ama okurken cidden çok etkilendim.. Tabi ki okuduğum iki kitap için de çok sürükleyiciydi, unutulmazdı, efsaneydi vs diyemem.. ama herkesin yazara bir şans vermesini ve birrr sürü kitabı olan Hüseyin Rahmi’yi okumaya, tanımaya bir yerden başlamasını tavsiye ediyorum. (Kendimce) Keyifli okumalar..
Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaç
Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaçHüseyin Rahmi Gürpınar · İnkılap Yayınevi · 201519,8bin okunma
192 syf.
8/10 puan verdi
Klasikleri seven biri olarak, bu kitabı da severek, elimden bırakamadan okudum. Hüseyin Rahmi, kitabında o dönemdeki ve dolayısıyla günümüzde de devam eden evlilik kurumundaki aksaklıkları ve özellikle kadınlara toplumun bakış açısını öyle güzel ve gerçek gözlemlerle aktarmış ki Türk edebiyatının en önemli natüralist yazar olma unvanını sonuna kadar hak ediyor. Mizahi dili, anlatımının akıcılığı romanın sürükleyici olmasını sağlamış.
Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç
Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaçHüseyin Rahmi Gürpınar · Ren Kitap · 202019,8bin okunma

Hüseyin Rahmi GürpınarYazar · 100 kitap
17 Ağustos 1864 tarihinde İstanbul'da doğdu. Hünkâr yaveri Mehmet Sait Paşa'nın oğlu olan Hüseyin Rahmi, üç yaşında iken annesinin ölümü üzerine, Girit'te bulunan babasının yanına gönderildi. İlkokula başladı ancak babasının evlenmesi üzerine altı yaşında tekrar İstanbul'a anneannesinin yanına gönderildi ve eğitimine burada devam etti. Yakubağa Mektebi, Mahmudiye Rüşdiyesi ve idadide okuyan Hüseyin Rahmi, tarihçi Abdurrahman Şeref Bey'in himayesiyle Mekteb-i Mülkiye'ye girdi (1878). Okulun ikinci sınıfında iken ciddi bir hastalık geçiren Hüseyin Rahmi buradaki öğrenimini yarıda bıraktı (1880). Kısa bir süre, Adliye Nezareti Ceza Kalemi'nde memur, Ticaret Mahkemesi'nde Azâ Mülazımı olarak çalışan Hüseyin Rahmi hayatını kalemiyle kazanmaya çalıştı. 1887'de Tercüman-ı Hakikat gazetesinde yazmaya başlayan Hüseyin Rahmi, ardından İkdam ve Sabah gazetelerinde mütercim ve muharrir olarak çalıştı. II. Meşrutiyet döneminde 37 sayı süren Boşboğaz ve Güllâbi adlı bir gazete çıkardı. İbrahim Hilmi Bey ile birlikte çıkardığı Millet gazetesi de uzun ömürlü olmadı. 1925-1927 yılları arasında yayımlanan Türk Kadın Yolu adlı derginin yazarları arasındaydı. Sonraki çalışmalarını İkdam, Söz, Zaman, Vakit, Son Posta, Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerine neşretti. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 5. ve 6. dönemlerde Kütahya milletvekili olan Hüseyin Rahmi, ömrünün son otuz bir yılını geçirdiği Heybeliada'daki köşkünde 8 Mart 1944 tarihinde öldü ve oradaki Abbas Paşa Mezarlığı'na defnedildi. Edebiyat hayatı Hüseyin Rahmi Gürpınar; İstanbul halkının toplumsal, töresel yaşantılarını, aile geçimsizliklerini, batıl inançlarını, yaşadığı çağdaki Türk toplumunun geçirmekte olduğu krizleri hümuristik bir mizah dehasıyla anlatır. Servet-i Fünûncuların yaşıtı olduğu halde, ayrı bir sanat görüşünü sürdürür. Romanlarındaki kahramanların çoğu 19. yy sonu İstanbul'un canlı, renkli insan, hayat manzaralarıdır. Eserlerinde Anadolu yoktur. Mizahı, güldürücü olduğu kadar, gülünç yönlerimizin yansıtılması, hicvedilmesi için gerekli bir araçtır. Hüseyin Rahmi, seçtiği tipleri seviyelerine uygun, ustaca konuşturur ve olayları gülünçlü, acıklı yönleriyle belirtir. Kuvvetli bir gözlem gücü vardır. Realist, natüralist bir görüşle "toplum için sanat" yapar. Ertem Eğilmez tarafından 1976 yılında çekilen Süt Kardeşler sinema filminin konusu Hüseyin Rahmi'nin Gulyabani (1913) isimli romanından uyarlanmıştır. Bağımsız sanatçılardan biri olarak da anılır. Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın romanları ve öyküleri yeni nesiller tarafından da kolayca anlaşılabilmesi için 1960 sonrasında içinde Mustafa Nihat Özön'ün de yer aldığı bir edebî kurulca sadeleştirilmişti. Bu sadeleştirme kimilerince yerinde bulunurken kimileri de özgün dilin dokunulmadan bırakılması gerektiğini savunmuşlardı. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Hüseyin_R...
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.