Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaç

Hüseyin Rahmi Gürpınar

Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaç Konusu

Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaç Hüseyin Rahmi’nin pek çok romanında olduğu gibi ikili bir yapılanma sergiler: Bir yanda eski İstanbul mahalle hayatını yansıtan ve temelde mahallenin kadınları arasında geçen konuşmalardan oluşan renkli tablolar, diğer yanda yazarın öykülediği olay. Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaç güncelden nasıl ustaca yararlanılabileceğine dair renkli bir örnektir. Hüseyin Rahmi Gürpınar (1864-1944) Dönemini ve çevresini romanlarında yaşatıp, genç yaşlarından itibaren geniş halk kitlelerince sevilerek okunmuş Hüseyin Rahmi, edebiyatımızın benzeri az bulunur şahsiyetlerindendir. Kitaplarında İstanbul yaşamının özel inanışları, toplumsal ve ekonomik eşitsizlikler, kadın erkek ilişkileri gibi konular halkın özgün konuşma biçimleri korunarak, çok defa gülünç, bazen hüzünlü olarak işlenir. Romanımıza “mahalli renk” ilk kez onunla girer. Yazarlık yaşamına 1883’te Tercüman-ı Hakikat gazetesinde başlar. 1896’da İkdam gazetesinde roman ve öyküleri tefrika edilirken üne kavuşur. Döneminin en çok okunan yazarı olur. Tüm kazancı yazarlıktan gelir. Bu sayede Heybeliada’da şimdi müze olan köşkünü alır. 1908 Meşrutiyet’inden sonra Ahmet Rasim’le Boşboğaz adında bir mizah gazetesi çıkarır. İlk soruşturmaya böylelikle uğrar. Gazetesi kapanır. İkinci kez Ben Deli miyim? romanıyla mahkemelik olacak ve yine beraat edecektir. Çoğu roman olmak üzere öykü, tiyatro, makale ve eleştiri türünde altmışın üzerinde kitabı bulunmaktadır. Yazarın seçme eserlerine Türk Edebiyatı Klasikleri Dizimizde yer vermeyi sürdüreceğiz.
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 18 dk.Sayfa Sayısı: 152Yayınlanma Tarihi: Ocak 2021İlk Yayınlanma Tarihi: 1912Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
ISBN: 9786052954171Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Puan

7.810 üzerinden
4.469 Puan · 927 İnceleme

Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaç Yorumları ve İncelemeleri

Tümünü gör
Salih

Salih

@salihmuhtar
·
07 Temmuz 2018 17:30
7/10 puan verdi
Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaç, Hüseyin Rahmi Gürpınar ve Türk Edebiyatı Klasikleri (Serisi) Yazardan başlamak istiyorum. Hüseyin Rahmi edebiyatımızın ilk romancılarından, ki bu romanı mesela 1910 senesinde yazmış, 108 yıl önce, Osmanlı Devleti zamanında, yani şu anki devletimizden daha eski
143 etkileşim
Asya️️‍️

Asya️️‍️

@__Asya___
·
25 Aralık 2021 15:06
9/10 puan verdi
Ah Hüseyin Rahmi sen ne tatlı ne minnoş ne kadar Babacan bir adamsın. Kadınların konuşma dilini o kadar içten, o kadar doğal anlatmış ki okurken bakkalın konuşma dilinin yazıya dökülüşüne hayran kalmamak elde değil. Ah İrfan seni seni seni seni ne yapmalı seni. Canım kitap severlerim kitabı ütopik fantastik bir kitap düşünerek okumuştum ancak bizdenmiş güzel bir kitaptı. Yılın son günlerinde Hüseyin Rahmi ile tanışmak beni ziyadesi ile mutlu etti. Keyifli okumalar dilerim.
131 etkileşim
Fulya

Fulya

@fulyaozd
·
01 Şubat 2022 19:16
10/10 puan verdi
İlk defa bir Hüseyin Rahmi Gürpınar romanı okudum. Günlük yaşamdan kişileri çok esprili bir dille kaleme almış. Özellikle kadınların kendi aralarındaki konuşmaları, olayları yanlış yorumlamaları çok eğlenceli. Okurken çok keyif aldığım kitaplardandı. Ayrıca kadınların değersizleştirilmesi noktasında da güzel eleştirileri vardı. Olumsuz yanı ise bilimsel gerçeklerin uzun uzadıya anlatıldığı bölümler sıkıcıydı.
140 etkileşim
Nursena Ekinci

Nursena Ekinci

@SenaTini
·
21 Temmuz 2021 15:51
9/10 puan verdi
• 9/10 "Her hazan da birbiri üzerine dökülen ağaç yaprakları gibi insanlarda birbiri ardına toprağa yatarak yok oluyor. Bu değişmez, umumi bir kanun. Niçin endişe etmeli? Şu dünyada erilen başka ne var? Hayat yalan... Ölüm hakikat..." | Hüseyin Rahmi'nin en güzel kitaplarından biri olduğunu hiç çekinmeden söyleyebilirim. Okumanızı kesinlikle tavsiye ediyorum. Romanımız Halley adındaki Kuyruklu yıldızın Dünya'ya doğru gelmesi ve bunu öğrenen halkın telaşa kapılmasıyla başlıyor. Spoiler vermemek adına şimdilik susuyorum. Not: Hüseyin Rahmi Gürpınar (1864-1944) Dönemini ve çevresini romanlarında yaşatıp, genç yaşlarından itibaren geniş halk kitlelerince sevilerek okunmuş Hüseyin Rahmi, edebiyatımızın benzeri az bulunur şahsiyetlerindendir. Kitaplarında İstanbul yaşamının özel inanışları, toplumsal ve ekonomik eşitsizlikler, kadın erkek ilişkileri gibi konular halkın özgün konuşma biçimleri korunarak, çok defa gülünç, bazen hüzünlü olarak işlenir. Romanımıza “mahalli renk” ilk kez onunla girer. Yazarlık yaşamına 1883’te Tercüman-ı Hakikat gazetesinde başlar. 1896’da İkdam gazetesinde roman ve öyküleri  tefrika edilirken üne kavuşur. Döneminin en çok okunan yazarı olur. Tüm kazancı yazarlıktan gelir. Bu sayede  Heybeliada’da şimdi müze olan köşkünü alır. 1908 Meşrutiyet’inden sonra Ahmet Rasim’le Boşboğaz adında bir mizah gazetesi çıkarır. İlk soruşturmaya böylelikle uğrar. Gazetesi kapanır. İkinci kez Ben Deli miyim? romanıyla mahkemelik olacak ve yine beraat edecektir. Çoğu roman olmak üzere öykü, tiyatro, makale ve eleştiri türünde altmışın üzerinde kitabı bulunmaktadır. 
121 etkileşim
Şeyma Çiçek

Şeyma Çiçek

@Symcick
·
09 Temmuz 2021 23:30
Puan vermedi
Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın kaleminden eleştirisel bir kitap daha... Roman Halley adlı bir kuyruklu yıldızın Dünya'ya doğru gelmesi ve bunu öğrenen halkın telaşeye kapılmasıyla başlar. Yıldızın 75 yılda bir Dünya' ya uğradığı ve Dünya ya çarparak bütün yeryüzünü talan edeceği fikri bütün bütün herkesi sarmıştır. Günlük yaşantılarında ölümü akıllarına bile getirmeyen insanları ahiret korkusu basar ve yaptıkları hatalardan pişmanlık duymaya başlarlar. Kuyruklu yıldızın halk içinde dilden dile dolaşmasını mizahi bir dille ortaya koyan Gürpınar, bu tarzıyla dönemin özelliklerine de dikkat çeker. Romanımızın baş karakteri olan İrfan bey de bu konu hakkında araştırmalar yapar ve halkı bilgilendirmek üzerine konferanslar düzenler. Bu süre içinde İrfan Bey' e bir kadın mektup gönderir ve Halley hakkında bilgi ister. Kadınlara karşı önyargıyla yaklaşan ve onları cahil gören irfan bey bu mektuba şaşırır. Mektubun yazış biçimi onu etkisi altına alır ve kim olduğunu bilmediği kadınla arasında bir bağ kurulduğunu hisseder. Mektuplaşma sürecinde dönemin kadınlarının değersizleştirilmesi üzerine dikkat çeken Gürpınar, bu yanlış düşünce tarzının değiştirilmesi gerektiğini kaleme alır. Roman 'ın büyük bir kısmında mektuplaşma süreçleri devam eder. Romanda sevemediğim kısma değinirsem Gürpınar, İrfan bey üzerinden Dünya ve gezegenler hakkındaki bilgilerini paylaşırken, fazla bilimsel olmasının normal bir okuyucu için akışı bozduğunu sugötürmez bir gerçek olduğunu düşünüyorum.
70 etkileşim

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 80.7
Erkek% 19.3
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

Hüseyin Rahmi Gürpınar
Hüseyin Rahmi GürpınarYazar, Çevirmen · 100 kitap
17 Ağustos 1864 tarihinde İstanbul'da doğdu. Hünkâr yaveri Mehmet Sait Paşa'nın oğlu olan Hüseyin Rahmi, üç yaşında iken annesinin ölümü üzerine, Girit'te bulunan babasının yanına gönderildi. İlkokula başladı ancak babasının evlenmesi üzerine altı yaşında tekrar İstanbul'a anneannesinin yanına gönderildi ve eğitimine burada devam etti. Yakubağa Mektebi, Mahmudiye Rüşdiyesi ve idadide okuyan Hüseyin Rahmi, tarihçi Abdurrahman Şeref Bey'in himayesiyle Mekteb-i Mülkiye'ye girdi (1878). Okulun ikinci sınıfında iken ciddi bir hastalık geçiren Hüseyin Rahmi buradaki öğrenimini yarıda bıraktı (1880). Kısa bir süre, Adliye Nezareti Ceza Kalemi'nde memur, Ticaret Mahkemesi'nde Azâ Mülazımı olarak çalışan Hüseyin Rahmi hayatını kalemiyle kazanmaya çalıştı. 1887'de Tercüman-ı Hakikat gazetesinde yazmaya başlayan Hüseyin Rahmi, ardından İkdam ve Sabah gazetelerinde mütercim ve muharrir olarak çalıştı. II. Meşrutiyet döneminde 37 sayı süren Boşboğaz ve Güllâbi adlı bir gazete çıkardı. İbrahim Hilmi Bey ile birlikte çıkardığı Millet gazetesi de uzun ömürlü olmadı. 1925-1927 yılları arasında yayımlanan Türk Kadın Yolu adlı derginin yazarları arasındaydı. Sonraki çalışmalarını İkdam, Söz, Zaman, Vakit, Son Posta, Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerine neşretti. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 5. ve 6. dönemlerde Kütahya milletvekili olan Hüseyin Rahmi, ömrünün son otuz bir yılını geçirdiği Heybeliada'daki köşkünde 8 Mart 1944 tarihinde öldü ve oradaki Abbas Paşa Mezarlığı'na defnedildi. Edebiyat hayatı Hüseyin Rahmi Gürpınar; İstanbul halkının toplumsal, töresel yaşantılarını, aile geçimsizliklerini, batıl inançlarını, yaşadığı çağdaki Türk toplumunun geçirmekte olduğu krizleri hümuristik bir mizah dehasıyla anlatır. Servet-i Fünûncuların yaşıtı olduğu halde, ayrı bir sanat görüşünü sürdürür. Romanlarındaki kahramanların çoğu 19. yy sonu İstanbul'un canlı, renkli insan, hayat manzaralarıdır. Eserlerinde Anadolu yoktur. Mizahı, güldürücü olduğu kadar, gülünç yönlerimizin yansıtılması, hicvedilmesi için gerekli bir araçtır. Hüseyin Rahmi, seçtiği tipleri seviyelerine uygun, ustaca konuşturur ve olayları gülünçlü, acıklı yönleriyle belirtir. Kuvvetli bir gözlem gücü vardır. Realist, natüralist bir görüşle "toplum için sanat" yapar. Ertem Eğilmez tarafından 1976 yılında çekilen Süt Kardeşler sinema filminin konusu Hüseyin Rahmi'nin Gulyabani (1913) isimli romanından uyarlanmıştır. Bağımsız sanatçılardan biri olarak da anılır. Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın romanları ve öyküleri yeni nesiller tarafından da kolayca anlaşılabilmesi için 1960 sonrasında içinde Mustafa Nihat Özön'ün de yer aldığı bir edebî kurulca sadeleştirilmişti. Bu sadeleştirme kimilerince yerinde bulunurken kimileri de özgün dilin dokunulmadan bırakılması gerektiğini savunmuşlardı. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Hüseyin_R...

Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaç Sözleri ve Alıntılar

Tümünü gör
Hilal Kucur

Hilal Kucur

@Hilal_1022
·
20 Kasım 20:46
“Gönül kimi severse güzel odur…”
2.173 etkileşim
Hilal Kucur

Hilal Kucur

@Hilal_1022
·
21 Kasım 20:25
“Beklemek ateşte yanmaktan daha beterdir…”
2.021 etkileşim
Hilal Kucur

Hilal Kucur

@Hilal_1022
·
24 Kasım 20:20
“Aşk denilen şey meğer ne şiddetli bir ruh fırtınasıymış…”
1.733 etkileşim
Hilal Kucur

Hilal Kucur

@Hilal_1022
·
26 Kasım 20:14
“Şu dünyada erilen başka ne var? Hayat yalan,ölüm hakikat…”
1.331 etkileşim
Hilal Kucur

Hilal Kucur

@Hilal_1022
·
25 Kasım 20:33
“Kuzguna yavrusu hoş gelirmiş…”
1.080 etkileşim

Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaç İletileri

Tümünü gör
2021 yılında okuduğum kitapların listesi
Bu yıl benim için epey zorlu bir yıldı. Bu yüzden kitap okumaya pek vakit bulamadım. Anca 100 kitap okuyabildim. Ancak her birini analiz ede ede okudum. Yani verimli bir okuma süreci geçirdiğimi düşünüyorum. Ayrıca okuduğum kitapların her birine inceleme de yazdım. Bu şekilde her kitabı aklımda
Görmeden sevmek ?
Hanımefendi, Atı alan Üsküdar'ı geçti. İleri sürdüğünüz bütün şiddetli yasaklara rağmen ben sizi sevdim, seviyorum ve ömrüm oldukça seveceğim.. Size karşı gönlümde parlayan sevdayı dondurmak, söndürmek için çirkin bir kız olduğunuzu söylüyorsunuz. Ben sizi görüp de güzelliğinize tutulmadım ki... Sizi görmeden manevî taraflarınızın itmesiyle sevdim. Maddenizin artık önemi kalmadı. Huyunuzu beğendim, biçiminiz her ne olsa makbulümdür.. Siz bana madde olarak değil, ama mektuplarınızla göründünüz. Cisminizle değil, ruhunuzla göründünüz. İnleyen ruhunuzdaki yaraları okudum, gördüm, aynı hastalığa tutulmuş olduğunuzu anladım. Niçin bu ruh eşliğinden faydalanarak cisimlerimizi birleştirmeye atılmayalım?
Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaç
Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaç