Jean-Louis Fournier
‘‘Küçüklüğümde ne zaman bir şeyler yazsam ya da bir resim yapsam, iyi olmuş mu diye anneme sorma ihtiyacı duyardım. Ondan icazet almam şarttı. Kendisi hakkında yazmamla ilgili bugün ne düşünürdü acaba? Tedirginim, belki de kitabı sevmeyecek. Alkolik kocasından bahsedilmesinden gına gelmiş olmalı. Ketum ve çekingen olan kendisinden, hayali hastalıklarından, kederinden bahsedilmesini istemiyordur. Satır aralarını okumayı bilecek, bu kitabın bir ilanı aşk olduğunu, öğretmenimizin Anneler Günü için dikte ettiği övgü sözleri hariç, onu sevdiğimi asla söylemeyen benim hatamı telafi ettiğimi anlayabilecek mi? Bunları onu yeniden yaşatmak için yazdığımı anlayabilecek mi? Çünkü onu özlediğimi.’’ Jean-Louis Fournier’den yeni bir aile anlatısı daha. Kuzeyli Annem tıpkı diğer Fournier kitapları gibi: sade, şiirsel ve sarsıcı...
152 sayfa

Puan vermedi
“Anne ; Sebebi Varlığım :)
"Kalbime dokunan bir kitap. Özlemlerin en ağırı; Anneye olan hasretliktir.. Annesinin hayatından kesitler sunarken, bir albüm niteliğinde fotograflarınada yer vermiş. Bu ayrıntı ayrıca bi kalbime dokundu. Kısa, sade ama bi hayli etkileyici!
152 syf.
10/10 puan verdi
~~~KülliyattaSonKitap~~~
~~~Kitaplarımda ailemden haberler verdim. Asla kimseyi öldürmemiş olan babamdan. Şairin köylüye dönüştüğü, çocuklarımın annesinden. Artık babayla nereye gittiklerini bilen iki oglumdan. Beni teselli bulmaz 1dul olarak bırakıp giden karımdan ve Tanrı'nın hizmetkârı olan kızımdan. Annemden hiç bahsetmedim. Mercek altına almadığım tek kişi
152 syf.
7/10 puan verdi
‘İnsanların yaşıyla her zaman sorunum olmuştur. Zamanın sadece geçtiğini, durmadığını unutuyorum, insan ancak sonradan, bıraktığı izlerden anlıyor zamanı.’ . Jean-Louis Fournier bu sefer annesini anlatıyor. Alkolik babası ile evliliklerini, nasıl bir anne olduğunu, nelerden hoşlanıp nelerden çekindiğini. Her zamanki gibi kemiksiz bir anlatımla. Marie-Thérèse’nin (yazarın annesi) yaşadığı tüm zorluklara rağmen sanattan, kitaplardan kopmaması ise en etkilendiğim yanı oldu. . Bir alıntı daha: ‘Annemden hiç bahsetmedim. Mercek altına almadığım tek kişi o. Peki neden şimdi? Çünkü yaşlandım. Gangsterler son vurgunlarının ardından daima annelerine sığınırlar.’ Galiba çoğumuz öyleyiz, dayanamadığımız-artık yükleri taşıyamadığımız noktada ağzımızdan aynı kelime dökülüyor: Anne! . Aysel Bora çevirisiyle ~
Kuzeyli AnnemJean-Louis Fournier · Yapı Kredi Yayınları · 20171,987 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.