La Symphonie Pastorale

André Gide
«[...] je n'ai point encore dit l'immense plaisir que Gertrude avait pris à ce concert de Neuchâtel. On y jouait précisément La symphonie pastorale. Je dis "précisément" car il n'est, on le comprend aisément, pas une œuvre que j'eusse pu davantage souhaiter de lui faire entendre. Longtemps après que nous eûmes quitté la salle de concert, Gertrude resta encore silencieuse et comme noyée dans l'extase. - Est-ce que vraiment ce que vous voyez est aussi beau que cela ? dit-elle enfin. [...] - Ceux qui ont des yeux, dis-je enfin, ne connaissent pas leur bonheur. - Mais moi qui n'en ai point, s'écria-t-elle aussitôt, je connais le bonheur d'entendre.»
160 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1919

Puan vermedi
André Gide abimiz demiş ki: “Ben bu kısa kitaba vicdanı da koyarım, dini de, aşkı da, pişmanlığı da...” Ve koymuş, yetmemiş bir de ben bu papazı duygusal ikileme sokarım demiş. Papazımız Gertrude’u buluyor, yardım ediyor, büyütüyor, eğitiyor... ama o yardım öyle yardım değil. Papaz “ben sadece iyilik yapıyorum” diyerek her şeyi Tanrı’ya havale ediyor ama okur olarak biz yiyoruz mu? Yemiyoruz.:) Gertrude desen, gözleri kapalı ama kalbi açık. Adamın niyetini sezmiş zaten baştan. Gözleri açıldığında olan biteni daha da net görüyor. Ve bir sahne geliyor ki... “Ben sizi hiç sevmedim,” diyor. Ve biz orada bir iç çekiyoruz: ah be papaz... Az sayfa, çok mana “İyi niyet mi, gizli tutku mu?” sorgulaması Dine değil, dini kullananlara ince ince gömüyor Aksiyon yok, iç hesaplaşma var (bazı bünyelere ağır gelebilir) Bu roman sanki 100 sayfada Freud, Kierkegaard ve Nietzsche’yi aynı tabakta servis etmiş. Tatlı niyetine de pişmanlık var. Kısa ama yoğun. Bir oturuşta biter ama ruhunuz üç oturumda toparlanır. Satırların altını çizdim, üstüne de bu incelemeyi yazdım. Yeniden görüşene dek kitapla kalın.
10/10 puan verdi
Ah Gide! 3 ciltlik koca bir romanı 90 sayfadan az bir sayıya sığdırmışsın. Hikayenin özüne, vermek istediğin mesaja mestoldum, nutkum tutuldu. Çapı az, ama bir dipsiz kuyu gibi derin bir hikayede ne duygular yaşattın bana. Yorumlayacak olsam, hikayenin on katı yekunünde yazı yazabilirim. Ama spoiler verilmez bu zaten kısa hikayeye. Okuyun ve bolca düşünün. Zira verilen mesajlar epey fazla... Gide gözümdeki değerini katladı bu eseriyle. Zaten okumak istediğim bir isimdi, şimdi daha bir iştahla okuacağım...
Pastoral SenfoniAndré Gide · İş Bankası Kültür Yayınları · 20225,9bin okunma
Eşine ender rastlanan bir hümanist: André Paul Guillaume Gide!
96 syf.
9/10 puan verdi
Kahveni yap, Spotify'a gir, French Songs playlist'ine gir, Fransızca bir şarkı aç ve akabinde Fransız Edebiyatı oku. Bakın yine cömertliğim üzerimde, sizlere mutluluğun, başkalığın
Puan vermedi
Dünya gerçekten de kuşların anlattığı kadar güzel mi? Diyor kitabında
95 syf.
9/10 puan verdi
‘Pastoral Senfoni’ Beethoven’ın önemli eserinin adını da taşımakta. Bir papazın hayatına giren küçük kör bir kızın ailesi içerisinde bıraktığı derin izlere parmak basar kitabında. Anlatımda hiçbir duraksama hissetmedim. Özellikle düşünce ve inançların samimi itirafı dikkatimi çekti. Ustaca yazılmış bir eser. Akıcı ve kısa olduğu için bir solukta bitiyor.Yazar bu kadar kısa bir kitapta bile doğa hakkında bir çoğumuzun farketmediği güzellikleri anlatmış. ''O bir melekti; geldi ve gitti.Bizi silkeledi, içimizdeki günahları döküp önümüze serdi..''Bu sözler gönlünü kör bir kıza yani Gertrude ye kaptıran bir rahibin karısının sözleri... Keyifli Okumalar.
95 syf.
9/10 puan verdi
Doyumsuzum kitaplara karşı... Bu sıralar hiç kitap okuyasım yok aslında. Kendi kitaplarıma baktım belki yüz tane vardır okunacak elimdekiler. Hiçbirisini okuyasım gelmedi. Kardeşimin kitaplığına
Pastoral SenfoniAndré Gide · Timaş Yayınları · 20215,9bin okunma
Gözleri görenler mutlulukları tanımazlar.!
96 syf.
Puan vermedi
Gözleri olanlar mutluluklarının farkında değillerdir... ne güzel ifade değil mi? hissedin, yaşayın, şükredin elindeki küçük şeylerin değerini bilmeyenler, büyük olanlara ulaşamaz. Görmek, işitmek, yürümek, hissetmek... ne güzel lütuflar. Aslında tam olarak dünyaya geldiğimiz için bile çok şanslıyız. Her uzuvumuz yerinde çok şükür. Herkes maalesef aynı şansla dünyaya gelmiyor. Hiç şansım yok diyenler lütfen Aynaya bir bakın ve sonra yeniden düşün. Hiç gözlemlediniz mi engelli bireyleri? Çoğu Ne kadar hayat dolu, neşeli, kendi dünyalarında yaşamanın mutluluğunu hissediyorlar. Kendi hayallerinin içinde yaşıyorlar. Çoğu; insanları da kendi dünyalarındaki gibi tertemiz duygular besliyorlar, Çünkü onlar öyle hissediyorlar. Kirlenen çirkin insanlığın dünyasında yer almayan masum yürekler sizi sevgiyle kucaklıyorum.
Pastoral Senfoni
; gözleri görmeyen kimsesiz bir kıza yardım elini uzatan papaz, kızın eğitimi için yaptıklarını günlüklerinde aktarıyor bize. İyi ki okudum dediğim kitaplardan bir tanesi oldu çok sade, akıcı bir dille yazılması ve içindeki cümlelerin iyilikseverlik duyguları barındırması insanlığın halen devam ettiğini hissettiriyor. Pastoral kelimesi Fransızca'da Protestan din görevlilerine verilen posteur adından geliyor. Kitap dini ve manevi değerleri konu alması da bizlere farklı kültürel değerleri de öğrenmemize neden oluyor. Ve... Beethoven sevenler Bu kitabı okurken pastoral Senfoniyi dinlemeyi unutmayın. Kitaplarla kalın.
Pastoral SenfoniAndré Gide · Timaş Yayınları · 20135,9bin okunma
“Kör olsaydınız, hiç günahınız olmazdı.”
Puan vermedi
Bir papazın günlüğünden bir kesit okuduğumuz romanda, papazın rastgele bulduğu kör ve yetim bir kız olan Gertrude'yi himayesine alıp eğitmeye karar vermesiyle gelişen olaylara yer veriliyor. İnançlarımız, yaşama şeklimizi, hayata ve olaylara bakış açımızı şekillendirir. Ancak insan, ne kadar güçlü inançlara sahip olursa olsun duygularına yenik düşebilir ve inançlarında duygularına bir yer aramaya başlayabilir, bulamazsa da duygularının etkisinde inançlar geliştirebilir kendine. Kitaptaki papaz efendi, duygularına hakim olamayınca inançları ile duyguları arasında kalır.Sorgulamaya başlar. Gertrude'nin önce körlük sonra görebilme durumu ise insanın olmasını istediği ve olan dünya arasındaki bunalmışlığını anlatıyor. Yani hepimizi... Ayrıca 'körlük' ve 'günah' kavramları arasında da bir ilişki kurulmuş.Kitaptaki olayları okuyunca bu bağlantıyı kurabiliyorsunuz.Bununla alakalı Gertrude'nin görmeye başladıktan sonraki sözlerinden birisi: "Günah hayat buldu- ve ben öldüm."(s.80) Bir kahve içimlik bir kitaba ihtiyacınız varsa Nobel Edebiyat Ödüllü Fransız yazar
André Gide
'nin bu kitabı tavsiyedir.
Gerçeğin rengi gridir
100 syf.
8/10 puan verdi
İsmini Bethowen ‘in 6. Senfonisinden alan pastoral senfoni adlı kitap Andre Gide nin günlük türündeki nobel ödüllü romanı…. Temelinde fiziksel körleşmeyi ele alan, ama aslında ruhsal körleşmeye dem vurulan, okurken akıp giden bir roman. Hayatının temelini iyilik ve güzelliklerle bezemiş kötülük barındırmaya korkan bir rahip,yardıma muhtaç kör bir kızı himayesine alır ve onu iyileştirmeyi eğitmeyi kendine görev bilir. iyi kalpli bir rahibin bu evrede eşiyle ve oğluyla yaşadığı buhranlar ve kendiyle yaşadığı iç çatışmalar anlatılıyo. Kitabın sonlarına doğru etik olmayan rahatsız gelişmeler olsada kitap beni içine almayı başarabildi. En sevdiğim alıntı ise “ Gözleri olan insanlar, bakmayı bilmeyenlerdir.”
Pastoral SenfoniAndré Gide · L&M Yayıncılık · 20065,9bin okunma
“Kör olsaydınız günahınız olmazdı.”
81 syf.
Puan vermedi
André Gide'in okuduğum ilk kitabı. Kurgusuna, anlatımına, zihnindeki pencerelerdeki bakış açılarına ve estetik algısına hayran kaldım. Kitabı yazmaya teşvik eden ve hikayesini oluşturan çıkış
Pastoral SenfoniAndré Gide · Can Yayınları · 20245,9bin okunma

André GideYazar · 40 kitap
André Paul Guillaume Gide (22 Kasım 1869 Paris - 19 Şubat 1951 Paris) Fransız yazar. 1947 yılı Nobel Edebiyat Ödülü sahibi. Gide, 22 Kasım 1869 tarihinde Paris, Fransa`da dünyaya geldi. Babası Protestan ve köylü kökenli, annesi Katolikti. 8 yaşında Paris'te Alsace Okulu'na gönderildi. Sık sık hastalandığı için öğrenimi kesintiye uğradı. Gide henüz 11 yaşındayken (1880) Paris Üniversitesi`nde hukuk profesörü olan babasını kaybetti. Ailedeki kadınların etkisi ve annesinin katı otoritesi altında büyüdü. 1889'da okuldan mezun oldu. Yaşamını yazarak geçirmeye karar verdi.Yazı hayatına 1891’de 21 yaşındayken yayımladığı André Walter'in Günlükleri(Les Cahiers d'André Walter) ve Narsis Üstüne İnceleme ile başladı. Ama ikisi de başarısız bulundu. 1893'te Kuzey Afrika gezisine çıktı. Arap dünyasının tümüyle farklı değerleriyle tanıştı. Fransa'ya döndüğünde oradaki katı Victorya dönemi yaşantısının olumsuzluklarından rahatsız oldu. 1894'te tekrar Kuzey Afrika'ya gitti. Burada Oscar Wilde ve Lord Alfred Douglas'la tanıştı. Onların yüreklendirmesiyle baskı altında tuttuğu eşcinselliğini kabul etti. Annesi hastalanınca Fransa'ya döndü. 1895'te kuzeniyle evlendi. 1896`da Normandiya`da bir komüne belediye başkanı oldu. 1908`de bazı seçkin yazarlarla birlikte Nouvelle Revue Française adında bir edebiyat dergisi kurdu. 1916`da 16 yaşındaki Marc Allégret ile sevgili oldu. Marc Allegret ile eşcinsel ilişkisi ailesinde huzursuzluk yarattı. Eşi Gide'nin kendisine yazdığı mektupları yok etti. I. Dünya Savaşı yıllarında Kızılhaç ile gönüllü insani kuruluşlarda çalıştı. 1923'te ilk feministlerden ünlü Elizabeth van Byyselberghe ile olan yasak ilişkisinden tek çocuğu kızı Catherine doğdu. 1924 yılında Corydon adlı homoseksüelliği savunan bir kitap yayımladı, fakat eser ilk etapta kınandı. 1925'te Fransız Ekvator Afrikası'na gitti. Burada gördüklerinden de etkilendi. Dönüşünde sömürgeciliği eleştiren yazılar yazdı. 1925 yılında yayımladığı Kalpazanlar Gide`nin en önemli eserlerinden biri olarak görülür. 1926`da otobiyografik eser olan "Si le grain ne meurt"u yayımladı. Komünizme ilgi duydu. 1936'da büyük umutlarla gittiği Sovyetler Birliği'nden hayal kırıklığı ile döndü. 1938'de eşini kaybetti. II. Dünya Savaşı'nın başlamasından sonra 1942'de tekrar Kuzey Afrika'ya gitti. Savaşın sonuna kadar burada yaşadı. 1947'de Oxford Üniversitesi'nden "Edebiyat Doktoru" unvanı aldı. Aynı yıl Kasım ayında da Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi oldu. 19 Şubat 1951'de yaşamını yitirdi. Yaşamı boyunca toplumsal ve bireysel ahlakın en önemli ölçütünün, bireyin içtenliği ve kendisini tanıması olduğunu savundu. Edebi, siyasal ve toplumsal sorunlara karşı hoşgörülü bir tutum benimsedi. Genel ahlak anlayışının karşısında bireysel özgürlüklerin savunucusu oldu. Ama aynı zamanda 19'uncu Yüzyıl Fransız edebiyatının en önemli hümanist ve ahlakçı yazarı olarak tanındı. Düşüncelerindeki bütünlük ve soyluluk, üslubundaki arılık ve uyumla Fransız edebiyatının saygın isimleri arasında yer aldı. Katolik kilisesi André Gide'in eserlerini 1952 yılında Yasak kitaplar listesi'ne koymuştur.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.